Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

İsrail ile Yeni İlişkilerimiz

İsrail ile Yeni İlişkilerimiz

Nereye gidiyoruz yazı serisi

Siz değerli okuyucularıma bu gün sadece bir haberi ulaştırmak istiyorum. Bu habere her hangi bir yorum yazmayacağım. Yorumu size bırakıyorum. Ancak şu kadarını söylemeliyim ki bu haberi trajı büyük gazetelerde, reytingi (seyredilme oranı) yüksek TV’ler de bulamayacaksınız. Onlar nerede bir işe yaramaz haber varsa allayıp-pullayıp size satmak için harıl harıl çalışıyorlar.

i̇srai̇l-ve-afi̇şleri̇mi̇z.jpg

“Kraldan fazla kralcı…” Melih Gökçek’in Ankara bilbordlarına astırdığı afiş…
Haber aynen şu şekilde…
“İsrail-Türkiye ilişkilerinde başlatılan yeni sürece dair soru işaretleri giderek cevap buluyor. Türkiye’nin itirazlarına rağmen Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan İsrail çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Türkiye-İsrail yeni ve muhtemel işbirlikleri kapıda...
İsrail-Türkiye ilişkilerinde başlatılan yeni sürece dair soru işaretleri giderek cevap buluyor. Türkiye’nin itirazlarına rağmen Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan İsrail çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Çalışmalar dâhilinde Akdeniz’den çıkartılan doğalgaz İsrail’in Aşdod Limanı'na ulaştırıldı. Gözümüzün içine baka baka Akdeniz’den doğalgaz sevkiyatını başlatan İsrail, böylelikle enerjide dışa bağımlılıktan kurtuldu. Yeni hatla üretim maliyetlerini yüzde 50 düşüren İsrail, gazın arta kalanını Türkiye’ye satmak için piar faaliyetlerine çoktan başladı. Birçok medya organı adeta İsrail’in ‘gazına gelmiş’ durumda. Amaç Türkiye’nin İran’dan doğalgaz almasını engelleyerek, Türkiye’yi İsrail’in gazına mahkum etmek. Yakında İsrail’den gaz aldığımızı duyarsanız şaşırmayın.
‘Ahlâksız teklif’ doğru çıktı
Tamar kuyusundan çıkardığı doğalgazı Aşdod Limanı'na ulaştıran İsrail’in enerjideki dışa bağımlılığı sona ererken, gazın ihracatı gündemde. İsrail Türkiye’den özür dilemeden önce Yedioth Ahronot Gazetesi İsrail’in 2 milyar dolarlık doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili Ankara ile temasa geçtiğini yazmış, İsrail’in, Akdeniz’den çıkardığı gazı Avrupa'ya satmak için Akdeniz’den Türkiye’ye döşenecek bir boru hattı projesini Türkiye Enerji Bakanlığı’na sunduğunu iddia etmişti. Gazete bu iddiayı ortaya attığı zaman İsrail Akdeniz’den doğalgaz sevkiyatına başlamamıştı. Bakanlık bu projeyi yalanlarken, aylar sonra özür dileyen İsrail, birden Akdeniz’den doğalgaz sevkiyatına başladı.
Amaç İran’la ilişkimizi kesmek
Yanı başındaki doğalgazı bulup çıkarmaktan aciz olan Türkiye, İsrail’le başlatılan yeni dönemde, ‘açık pazar’ olmaktan kurtulamıyor. Akdeniz’de var olan rezervleri kullanarak kendi vatandaşlarının doğalgaz ve petrolü daha ucuza kullanması için olanak sağlayamayan Hükümet, Obama’nın yeni dönem için sarf ettiği, “İsrail ile Türkiye daha derin işbirliğine girecek” açıklamasını hayata geçiriyor. Amaç Türkiye’nin komşularından, özellikle İran’dan aldığı doğalgazı kesmek. Prof. Dr. Necmettin Erbakan 1996 yılında ABD’nin karşı çıkmasına rağmen İran’la petrol ve doğalgaz anlaşması imzalamış, daha sonra bu anlaşma türlü ayak oyunlarıyla akamete uğratılmıştı.
Enerji açısından dışa bağımlı olan Türkiye, çevresindeki doğalgaz ve petrol yataklarını değerlendiremiyor. Rumlar ve İsrail Türkiye’nin açıklamalarına rağmen Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını sürdürürken, İsrail doğalgaz sevkiyatına başladı bile.
Akdeniz’de İsrail-Rum ortaklığı
Kıbrıs Rum Kesimi Akdeniz’de tek taraflı olarak petrol ve doğalgaz aramasına başlamış daha sonra İsrail ile petrol doğalgaz arama ve çıkarma anlaşması imzalayarak, Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Doğu Akdeniz’i İsrail ile birlikte adeta parselleyen Rumlara Türkiye’nin gösterdiği cılız tepki, Rumlara geri adım attırmamıştı. Türkiye’nin bölgeye savaş gemisi göndermesi de işe yaramamış Rum Yönetimi doğalgaz ve petrol aram faaliyetlerine devam ederek, ABD’li petrol şirketlerin de işin içine dahil etmişti. Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasında döşenecek petrol boru hattı ile Rum tarafına inşa edilecek doğalgaz terminaline de Türkiye seyirci kalmakla yetinmişti. Bununla yetinmeyen Rum kesimi İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında elektrik hattı döşeme çalışması da başlatmıştı.
İsrail Türkiye’yi tehdit etmekten çekinmedi
Doğu Akdeniz’de önemli, daha önce keşfedilmemiş ve teknik açıdan çıkarılabilir doğalgaz kaynakları çok fazla. Bölgedeki doğal kaynaklarının çoğunluğu hâlâ keşfedilmiş değil. Rumlar ve İsrail bundan büyük ekonomik çıkar sağlayacak.
Bu yüzden Akdeniz’de Türkiye ile karşı karşıya gelmekten çekinmeyen İsrail’in, petrol ve doğalgaz arama yapan gemilerini korumak üzere görevlendirdiği F-15 uçakları Türk kıyılarına 15 mil mesafede uçarak taciz girişiminde bile bulunmuştu.
Türkiye İsrail ile anlaştı iddiası
Kısa bir süre önce İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronot Gazetesi İsrail’in 2 milyar dolarlık doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili Ankara ile temasa geçtiğini yazmıştı. İddiaya göre Akdeniz'de doğalgaz çalışmaları yapan İsrail, bu gazı Avrupa'ya satmak için Akdeniz’den Türkiye’ye döşenecek bir boru hattı projesini Türk Enerji Bakanlığı’na sundu. Son birkaç haftada Ankara’da iki kez gerçekleşen ‘gizli’ görüşmelerde, Türk heyetinin 2 milyar dolarlık boru hattı projesine sıcak baktığı iddia edildi. İsrail’in yeni döşediği bu hattın elde edeceği gazı satabileceği ifade ediliyor.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR