Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

İsraf ve cimrilik hastalığı

İsraf ve cimrilik hastalığı

Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır. (Furkân Suresi 67).

**

Bu güne kadar israf ve cimrilik konusunda her birimiz birçok söz işitmişizdir. Önemli olan ise hepimizin israf ve cimrilikten ne anladığıdır. Söz ile söylenen şeylerin icrası noktasındadır aslında her şey. İşin özü sözün bile fazlası israftır aslında. Peki, hayatta nasıl bir denge kurmalıyız?

**

Dünya nimetleri insanoğlunun faydalanması için bir ölçü içerisinde yaratılmıştır. Gördüğümüz, dokunduğumuz her şeyde mükemmel bir denge söz konusudur...

**

Madem hassas bir nizamla yaratılmış dünyada yaşam sürmekteyiz, öyleyse neden ölçüyü kaçırmaktayız? İsra Suresi 29.Ayet-i Kerime aslında bize bu konuda nasıl bir yol izlememiz ve nasıl hareket etmemiz gerektiğini bizlere göstermektedir...

**

Denilmektedir ki: “Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır ve çaresiz kalırsın.” Gördüğünüz gibi karşımıza yine bir denge ölçüsü çıktı. Cimrilik etmek ve müsrif olmak Müslümana yakışmayan bir durum iken bunun ortasında bir yol izlemek ise erdemli bir davranış olacaktır.

**

Bu dengemizi her yerde gözetmeliyiz. Evimizde yer alan eşyalarımızdan tutunda, yememiz, içmemiz, giyinmemiz vb. her şeyde bunu gözetmemiz gerekmektedir. Evdeki eşyaların modası geçti diye değiştirilmesi israftır.

**

Birçok elbisenin modası geçti diye çöpe atılması israftır. Yeteri sayıdan fazla alıp çürütülen ekmekler, yiyecekler israftır. Bunu yapan kişilere müsrif nitelendirmesi yapsak, kabul etmeyecektir ama ne yazık ki durum budur.

**

Cimrilik, çok eli sıkı olmak, sürekli mal biriktirmek, elindekileri sevdiklerinle paylaşmamak da ne yazık ki hoş karşılanmayan bir durumdur. Orta yol tutmak Müslümanın şiarındadır...

**

Aşırılık ve haddi aşmak ise Müslümana yakışmayan bir tutumdur. Harcamalarımızda gözeteceğimiz ekonomik ve iktisadi ölçü bizim hayat standartlarımızda iyileşme vesile veya gerilemeye neden olacaktır.

***

Her şeyin aşırısı zarar, ortası karardır. Dediğim gibi sözlerin fazlası bile israftır. Özümüzde nasıl ölçülü isek sözümüzde de aynı çizgiyi korumalıyız. Mutluluğun formülü çok açıktır aslında: Allah’a tam teslimiyet, amelde devamlılık ve samimiyet, hayat nizamında kuracağın dengeli yol.

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR