Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

İslamda Anne Günümüzde Anne Semineri

İslamda Anne Günümüzde Anne Semineri

Kâinâtın mutlak sahibinin topyekûn insanlığa en güzel ikramı annelerdir. Annelik cenneti hatırlatan ilâhî bir duygudur. Ve bu ilâhi duygunun bedendeki tezahürüdür annelik. Bu duygular bir bütünlük arz edince anne kutsal ile buluşur. Zira annelik, tam anlamıyla kadının duygularının kemâle ermesidir. Anne olmanın kadınlığa katkısı kişi olgunluğu için gayet önemlidir. Bu sebeple anneler, toplumun üzerine hassasiyetle titreyeceği kutsal emanetlerdir.
Annelik yürek işidir. Yüreğimizde etkisini ömür boyu hissettiğimiz tek varlık annedir. Annelik pek büyük ve yüksek bir haldir. Bu hâl ne kadar anlatılmaya çalışılırsa çalışılsın gereğince tasvir edilemez. Bir edibin kalemi, bir ressamın fırçası bu hâli tasvirden âciz kalır.
Şöyle bir annelerin ruh portresini çizecek olsak neler demeyiz ki annelere dair. Sevgi deposu, şefkat kahramanı, sabır abidesi. Bunlar en ehemmiyetli anne vasıfları... Günümüzde ne yazık ki bazı ard niyetli kişilerin tuzaklarına düşen, ruhları bozulan, ahlakları yozlaşan annelerimizin sergiledikleri davranışları gördükçe içimiz yaralanıyor, yüreğimiz kanıyor. Bu sebeple, annelik vasıfları bugün annelerde kaldı mı diye sorasımız geliyor. Ama bizler var olması için kıyasıya çabalıyoruz.
Annelerde mevcut duygular sanki yüce Rabbimiz tarafından annelerin ruhuna nakış nakış işlenmiş. Gönül enginliği, yürek genişliği, emeğindeki infakı, tahammül, fedakârlık, her hâlükarda vericilik, annelik vasıflarıdır. Yavrusu söz konusu olduğunca en güçlü insan hâline gelen müthiş bir dinamiktir anne. Victor Hugo diyor ki: “Kadınlar zayıftır ama anneler kuvvetlidir.” Anne güç, kuvvet. Anne çok şey. Anne her şey…
Anne, doğuran bir kadın. Nice yiğitleri, kahramanları, fatihleri doğurandır anne. Geleceğe yön veren erleri, geçmişte silinmez kimlikleriyle iz bırakmış evliyaları yetiştirendir anne. En önemli rehber şahsiyetleri, peygamberleri de anneler doğurmuştur. Ancak her şey doğurmakla bitmiyor. Anne vasıflı olmalı. Çağın yozlaşmasının onları bozmasına izin vermemeli. Bu bahsedilen güzelliklerin zıddı olan eşkıyaları, kötü karakterdeki insanları da anne yetiştirmiştir. Bu sebeple anneler sağlam yapıda olmalı.
Bir gönül dostu büyüğümüzün dediği gibi, “Toplumu âbâd eden de berbat eden de kadındır.” Ne kadar doğru bir sözdür bu söz. Toplumun kalitesi annenin kalitesiyle özdeştir. Bir annede değerlerimiz saklıdır. O halde anne, bizim değerimizdir. Tüm annelerde adeta tarih gizlidir. Anne tarihtir. Tarihe baktığımızda nice anneler çağa tarih yazdırtmışlardır. Geleceğin fatihlerini de anneler yetiştireceklerdir inşallah. Bu yönüyle de anne cevherdir. Anne; imandır, ilimdir, irfandır. Öz kültürdür, temel değerdir anne. Dolayısıyla anne sahip olduğu değerleri en güzel biçimde taşıdığı sürece bizim ortak kıymetimizdir.
Kadınların en şerefli ve saadetli dönemi annelik dönemidir. Anne olmak, zor görevler ve mesuliyetler yüklenmek demektir. Bu kutsî vazifeler annelere dünyada mutluluk, ahirette mükâfat kazandırır inşallah. Anneler bu duyarlılığın ehemmiyetini idrak etmelidir. Günümüzde mevcut ahlakî yozlaşmadan çocuklar, gençler, kadınlar, erkekler, anneler, büyükler herkes ama herkes maalesef fazlasıyla etkilenmişlerdir. Hiçbirşey artık eskisi gibi değil. Hep şikâyetleşiyoruz. Fakat şikâyetleşmekle elimize bir şey geçmiyor. Bizde diyoruz ki, bozulan maneviyattan, yozlaşan ahlaktan müşteki isen o halde kalk, karanlığa bir mum da sen yak.
Toplumun merkez şahsiyeti annelerin daha vasıflı ve daha idrakli olması için Meram Belediyesi tarafından organize edilen “Aile Eğitim Seminerleri”mizin 3.sü 22 Şubat Pazartesi günü, saat:12-15 arası Konevi Kültür Merkezinde (Meram’da) icra edilecektir. Seminerimizin bu ayki konusu yazımızın başlığını teşkil ediyor; “İslam’da Anne, Günümüzde Anne” Tüm annelerimizi, hanımlarımızı seminerimize davet ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Nerden yıkıldıysak oradan ayağa kalkacağız.’ Bugün bazı çevreler kasıtlı olarak şahsiyetli, maneviyatla donanmış annelerimizi yok etmeye çalışıyorlar biz de tam tersi maneviyatla donanmış, ilimle kuşanmış annelerimizi yeniden diriltmeye çalışıyoruz. Haydi gelin tanış olalım gelin birlik olalım bu güzel ideal anneleri hep beraber oluşturalım inşallah. Siz hanım kardeşlerimizi Pazartesi günkü seminerimize bekliyoruz.
Cumanız mübarek olsun efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR