Ramazan Kural

Ramazan Kural

İslam dini ve adalet 

İslam dini ve adalet 

İslam dini o kadar güzel bir dinki adalet kişiye özel değil bütün Müslümanlar içindir. Günlük hayatımızda ailevi yaşantımızda çevremize karşı hoşgörülü ve adaletli olmalıyız. İslam dini bu konu hakkında bizleri hadisi şeriflerle yol göstermiştir.

 “Birbirinizi kıskanmayınız, birbirinize kin tutmayınız, birbirinize çirkin sözler söylemeyiniz, birbirinize sırtlarınızı dönmeyiniz, kiminiz kiminizi arkasından çekiştirmesin. Allah’ın kulları kardeşler olunuz.”

''Aynen iki elin parmakları gibi, insanlar da birbirine eşittir. Hiç kimse, kimse üzerinde hak iddia edemez. Siz kardeşsiniz.'' 

Adalet İslâm dininin çok önem verdiği konulardan birisidir. “Hakkı teslim etmek ve kim olursa olsun eşit muamelede bulunmak” anlamına gelir. Peygamberimiz ( s.a.v )buna çok dikkat eder, “suçu işleyen kızım Fatıma bile olsa cezasını veririm” buyururdu.

Kur’an-ı Kerim’in üzerinde durduğu en önemli konulardan biridir adalet. Adalet bütün kötülüklere ve haksızlıklara karşı bizi uyaran kendi benliğimizi kaybetmemizi sağlayan islamın yapı taşlarından biridir.  “Allah size mutlaka emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.“ 

Aslında adalet bütün insanlığın vicdanı gereği yapılması gerekmez mi? Adaletin olmadığı yerde huzur ve barış değil hüzün ve keder vardır. Şöyle bi etrafımıza baktığımızda adaletli olup olmamayı kim umursuyor. Adaletli olmalıyız peygamberimiz sav ve ya Hz Ömer  örnek almalıyız.

 Hazreti Ömer (r.a.) halife olduğu zamanda, 400 dirhem paraya ihtiyacı olmuş ve bu parayı da Abdurrahman b. Avf hazretlerinden istemişti.

Abdurrahman b. Avf hazretleri, Hazreti Ömer’e, şu telkinde bulundu:

Ya Ömer! Parayı benden mi istiyorsun? Hâlbuki Beyt’ül Mal senin elinin altındadır. Parayı oradan al, sonra iade edersin. Hazreti Ömer, Abdurrahman b. Avf hazretlerine şöyle cevap verdi:

Ya Abdurrahman! Parayı senden istiyorum. Çünkü borcu ödeyememe gibi bir durumda seninle helalleşmek kolay olur. Ya mirasımdan bir miktar ayırırım veya helalleşiriz. Ama ben, devlet hazinesinden alırsam, bütün Müslümanlarla helalleşmek lazım gelir ki, bu da mümkün olmaz. O zaman, ne benim malım onu ödemeye yeter, ne de amellerim ahrette beni kurtarabilir. Bu kadar ağır bir yükün altına giremem ya Abdurrahman!

Adalet toplumun olmazsa olmazıdır. İslam da en önemli şey adalettir. Her zaman dikkat etmemiz gerekir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR