Ramazan Kural

Ramazan Kural

İnternet çağı-bağımlılığı

İnternet çağı-bağımlılığı

Teknoloji artık gündelik hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. İnternetten uzaklaşmak artık hiçte kolay değil. Dört yanımız internetle çevrili ve interneti günlük yaşantımızda birçok nedenden dolayı mecburen kullanıyoruz.

**

İnternetin temel olarak ortaya çıkışı iletişimi arttırmak ve ( bilgi çağı ) bilgi paylaşımını kolaylaştırmak olmasına rağmen internetin tahmin edilenden de hızlı yaygınlaşması birçok sorunları da beraberinde getirmiştir. Ne yaparsak yapalım her şeyin fazlası zarardır. İnternet ve teknoloji çağının en önemli sorunu aşırı kullanıma ve yeni bir bağımlılık türü olarak belirtebileceğimiz internet “Teknoloji Bağımlılığına” yol açmıştır.

**

Teknoloji bağımlılığının birçok çeşidi vardır. Bunlar Oyun bağımlılığı, Sosyal medya bağımlılığı, Alışveriş bağımlılığı, Video - içerik tüketim bağımlılığı, Açık arttırma ve şans oyunları bağımlılığı. Bu saydıklarımı işlemleri herkes bir şekilde kullanıyor; ama bizleri teknoloji bağımlılığı olduğumuzu göstermez.

**

Örneğin sosyal medya bağımlısı olmamanıza rağmen sosyal medya hesaplarınızdan gelen mesajlara hızla yanıt verme çabamız sonucunda telefonlarımız elimizden düşmüyor. Ya da trafikte seyir halindeyken mesajlara baktığımız an, korkunç sonuçlara neden olabilir. Kendimizi düşünmüyorsak başkasını hayatını gasp etmemeliyiz.

**

Teknoloji bağımlılığının hem duygusal hem de fiziksel birçok zararı vardır. Bunlardan bazıları; Depresyon, Zaman kavramını yitirmek, Ani ruh hali ve durum değişiklikleri, korku, sırt ağrıları, baş ağrıları, sağlıksız beslenme,  gibi olumsuzları var.

**

İster istemez herkes (çocuklar dahil) teknoloji bağımlılığı yolunda ilerliyoruz. Bu süreci tetikleyen en büyük etken pandemi süreci olmuştur. Covit hastalığından bu yana birçok sektör home Office olarak evlerinde çalışmaya başladı ve internet kullanımı kat be kat arttı. Uzun sure bilgisayar veya telefona bakıldığından göz ve kas ağrılarıyla birçok insan hastanelere gidiyor.

**

Teknoloji bağımlılığı en çok çocuklara zarar veriyor. Çocuklarımızın bağımlı olmaması bizim elimizde. İnterneti yasaklamayın. İnternet ve oyunlar günümüz çocukları arasında epey yaygın. İnterneti, oyun oynamayı yasaklamak bir çözüm değil ancak; uzmanlara göre sınırlama getirmek bir çözüm olabilir.

**

Çocuklar arasında yapılan bir araştırmaya göre: Zaman sınırlaması olmadan teknolojiyi kullanan çocuklar, sınırlaması olanlara oranla yüzde 90 daha fazla vakit geçiriyorlar. Bu durum çocuklar ve aileleri için ileriki zamanda büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Çocuklarımızın zamanını bilgisayar başında çürütmektense daha iyi ve verimli kullanmasını öğretmeli sağlıklı nesiller yetiştirmeliyiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR