Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

İman ve Namaz

İman ve Namaz

Alemlerin Rabbi, rahman ve rahim olan, din gününün sahibi, yaratan, yaşatan, yöneten, rızık veren, kendisine kulluk yapılan, rızası gözetilen ve kendisinden yardım istenilen Allah’a hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) salat ve selam olsun…

**

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; yorgun da olsa, yolcu da olsa, esnaf da olsa, memur da olsa, çiftçi de olsa, sanayici de olsa, zengin de olsa, fakir de olsa, genç de olsa, yaşlı da olsa, hangi durumda olursa olsun, unutmadıysa veya uyuyakalmadıysa namazını kılar. “İman eden kullarıma söyle: Alım satımın bulunmadığı, dostluğun fayda vermediği o gün gelmeden önce namazlarını dosdoğru kılsınlar, onlara verdiğimiz rızıklardan Allah rızası için gizli ve açık harcasınlar.” (İbrahim Suresi, 14/31)

***

Dinimiz İslamın amel dini olduğunu bilen Müslüman; kıyamet günü ilk hesaba çekileceği amelinin beş vakit namazı olduğunun bilincinde olur. Bu bilincinden dolayı namazlarını vaktinde kılar Müslüman. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) “Amellerin/ibadetlerin en faziletlisi hangisidir?” diye soruldu. Peygamber Efendimiz: “Vaktinde kılınan namazdır.” Buyurdu.

**

Alemlerin Rabbi olan Allah’a ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) iman eden Müslüman unutmadıysa veya uyuyakalmadıysa namazını kılar. Bütün tedbirleri almasına rağmen namaz vaktinde uyanamayan Müslüman Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) ikazına uyar: “Kim bir namazı unutursa onu hatırladığında kılsın. Zira onun kefareti ancak budur ...”

**

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; rızkını helal yollardan kazanır ve helal yollarda infak eder. Haksız kazancın, kul hakkının, kamu hakkının, yalanla iş yapmanın, rüşvetin, faizin, hilenin yasak olduğunu bilen Müslüman çalışma hayatını da namaza göre planlar. Müslüman, “Ticaretin de satımın da kendilerini Allah’ı anmaktan, namazı hakkıyla kılmaktan ve zekatı vermekten alıkoyamadığı, gözlerin ve gönüllerin dehşetle sarsılacağı bir günden korkan kişiler” dendir. (Nur Suresi, 24/37)

**

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; “Kırk yıldır beş vakit namazımı kılıyorum, her namazımda dua da ediyorum da ne oluyor sanki!” Diyen nefsinin fısıltılarına yenik düşmez. Namazlarını kılmaya sabırla devam eder Müslüman. "Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir." (Bakara Suresi 153)

**

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; zamanı yaratanın Allah olduğuna iman eder. Müslüman, zamanım yok diyerek namazını terk etmediği gibi “Daha zaman var.” Diyen vesveslere de itimat etmez. “Namazı kılın, zekâtı verin. Önceden kendiniz için ne hayır yaparsanız onu Allah katında bulursunuz. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı eksiksiz görür.” (Bakara Suresi, 110)

**

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; su bulamadıysa teyemmüm ederek, (Maide Suresi 6) bir tehlikeden korkarsa yaya veya binit üzerinde, (Bakara Suresi 239) ayakta durmaya güçleri yetmeyen hasta veya engelli ise oturarak, buna da güçleri yetmez ise yatarak (Al-i İmran Suresi 191) namazlarını kılar.

**

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; imanında, salih amel işlemede, iyilikleri ve güzellikleri yaymaya devam etmede, kötü ve çirkin olanı yapmamaya devam etmede sebat eder. “Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokman Suresi 17) “Şüphe yok ki iman edip dünya ve ahiret için yararlı şeyler yapanlar, namaz kılanlar ve zekât verenlerin Rableri katında ecirleri vardır; onlara ne korku vardır ne de üzüleceklerdir.” (Bakara Suresi, 277)

Allah’a ve ahiret gününe iman eden Müslüman; namazını kılmaya devam eder ve heyecanla diğer vaktin namazını bekler. Ve dua dua Alemlerin Rabbi olan Allah’a yalvarır: Ey Rabbim! Beni namazı hakkıyla kılanlardan ve namazla dirilenlerden eyle.

Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR