Ramazan Kural

Ramazan Kural

İleri teknoloji ve bilgi çağı

İleri teknoloji ve bilgi çağı

Yüksek teknoloji, mevcut en gelişmiş ve ileri teknoloji için kullanılan bir tanımdır.

21. yüzyılın başlangıcından beri, yüksek teknoloji olarak düşünülen ürünler çoğu zaman gelişmiş bilgisayar elektroniğine sahip ürünlerdir. Bununla birlikte, ileri teknolojiye sahip belirli bir teknoloji sınıfı yoktur, bu tanım zaman içinde değişmesi ve gelişmesi dolayısıyla geçmişte yüksek teknolojiye sahip ürünler artık günümüzde modası geçmiş bir teknoloji olarak kabul edilir. Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye'nin mutlaka yerli ve milli geliştirmesi gereken yüksek teknolojik ürünlerini Türkiye'de üretmenin adıdır. Bundan bahsedince akla ilk savunma sanayi geliyor. Çünkü savunma sanayisinin yerlileşme ve millileşmesi olmazsa olmaz. Türkiye tam bağımsızlık vizyonuyla kuruldu ve biz bu vizyona milletçe sahip çıkmak dönemi ile baş başayız. Savunma sanayisinde yerlileşme ve millileşmede yüzde 20'lerden yüzde 70'e yaklaşan yerlilik oranımız var. Bugünün dünyasında yerlilik ve millilik sadece savunma sanayinden ibaret değil sağlık, enerji, ulaştırma ve finans teknolojilerinde kritik bileşenleri yerli ve milli geliştiremeden ekonomide tam bağımsızlıktan bahsedemeyiz."

Türkiye önümüzdeki dönemde ileri teknoloji ve AR-GE’yle büyüme odaklanacak. 2023’te AR-GE harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0,96’dan yüzde 1,8’e çıkarılacak. Bu harcamalar içinde özel sektör payı da yüzde 56,9’dan yüzde 67’ye yükseltilecek.

Günümüzün iş dünyasında sadece şirketler değil ülkeler bile AR-GE harcamalarını artırmak için yarışıyor.

Çünkü AR-GE’nin rekabetçilik ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için en önemli araçlardan biri olduğu bir gerçek. Tüm dünyada AR-GE harcamalarının GSMH içindeki payını artırmak için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de de son yıllarda bu konuda önemli adımlar atılıyor.

Atılan adımlar sayesinde AR-GE harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı 2013’te yüzde 0,82 iken 2017’de yüzde 0,96’ya yükseldi. TÜİK verilerine göre AR-GE çalışmaları için yapılan harcama 2018’de, bir önceki yıla göre yüzde 21,6 artarak 13,2 milyar liraya yükseldi.

Faaliyette olan AR-GE merkezi 2015 yılında 232’yken 2018’de 900’e ulaştı. 2019 itibariyle güncel AR-GE merkezi sayısı 1186’ya ulaşmış durumda.

Türkiye teknolojik gelişmişlik sıralamasında 82 ülke arasından 49’uncu sırada yer aldı. Böylelikle, Türkiye’nin dijital altyapısının Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin gerisinde kaldığı görüldü. Dijital alt yapı bakımından son sıralarda yer alan Türkiye’nin; Ar-Ge, inovasyon ve patent gibi konularda ise sıralamaya bile giremediği saptandı.

Çin 2000 yılında 41,7 milyar USD olan yüksek teknolojili ürün ihracatı hacmini 2015 yılı itibariyle 550 milyar USD’ ye çıkarmış.

G. Kore’ye bakalım. O da yine 2000 yılında 55 milyar USD civarında bir yüksek teknolojili ürün ihracatına sahipmiş. 2016 yılı rakamlarına göre 118 milyar USD gibi bir rakama çıkmış

Rusya 3,9 milyar USD’den 9,5 milyar USD’ ye çıkmış

Brezilya 5,9 milyar USD’den 9,7 milyar USD’ ye

Türkiye 990 milyon USD’den 2,1 milyar USD’ ye çıkmışız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR