Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

İhsanlar İkramlar Üzerinize Yağsın

İhsanlar İkramlar Üzerinize Yağsın

Mübârek üç ayların başlangıcı, ilk cuması geldi, kapımıza dayandı. Her Cuma müminler için güzeldir, haftanın en hayırlı, en bereketli günüdür. Cuma Müslümanların bayramıdır. Ama bu Cuma başka bir Cuma ve farklı bir Cuma! Mübârek üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Cuma günü. Ve bu Cuma ihsanların, ikramların bolca verildiği Regâib Kandili’nin cuması. Efendim, hepinizin Regâibini kutluyoruz. İnşaALLAH hayırlara, iyiliklere, güzelliklere vesile olsun. Geceleriniz, gündüzleriniz hayırlarla dolsun. Bu aylar, bu güzel günler hassâten tek tek şahıslarınıza ve tüm Müslümanların huzûruna ve tüm insanlığa da İslâm’ın kıymetini idrak etmesine vesile olsun, diyerek başlayalım.
Müslümanlar için kutsal olan üç ayların ilk Cuma gecesi ‘çokça rağbet edilen, değerli, ihsan’ anlamına gelen Regâib gecesi idrak edildi. Cuma günü, gün boyu hayırlar, iyilikler devam ediyor. Saadeti Ebediyye’de deniliyor ki; ‘Receb'in ilk cuma gecesini ihya edene, Allâhü teâlâ, kabir azâbı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız, yedi kimsenin duâsını kabul etmez: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livâta ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan. Bu günahlardan vazgeçmedikçe, duaları kabul olmaz.’ Maalesef bugün bu bahsedilen günahların hepsi işleniyor. Bizler de böylesi günahlı ortamlarda yaşayanlar olarak hem onlara ıslah olmaları için duâlar etmeli hem de kendimizi en azâmi derecede korumamız gerekli. Ortamların ehemmiyetinden sıkça bahsederiz. Bozuk ortamlar, günahların çokça işlendiği zeminler ister istemez hepimiz etkiliyor. O bozuk ortamları ya düzeltmek lâzım ki bu çok emek ve zaman istiyor belki bir ömür az geliyor ya da öylesi ortamlardan uzaklaşmak gerekiyor. Tabi bu da zor! Yanlışlıklar, farkında olmadan içimizde kol geziyor. Fakat en azından teyakkuzla ve dikkatle hareket etmek elzem. Zira menfilikler yansıma yoluyla size de geçiyor. Bugünün insanları âdeta cam kırıklarının üzerinde çıplak ayaklarla yürüyor gibiler. Doğru, mazbut, sâlih insanlarla berâber olmak bozulmamak adına çok büyük bir fayda… Bulana bulabilene böyle çevreleri ne mutlu! Ama inanıyoruz ki arayan bulur.
İhsan ve ikramların, ilâhi lütuf ve hayırların yağdığı bir mübârek geceden çıktık. Böylesi karlı, bereketli, feyizli gece ve gündüzleri dünya ve ahretimizi ihya etmek adına fırsatı ganimet bilmeli. Bire on rahmet ve mükafatların yağdığı gece ve gündüzleri ‘ucuzluk kampanya günleri’ olarak görüp değerlendirmek çok akıl kârı olsa gerektir. Dünya nasılsa bir şekilde kazanılıyor, iyi ya da kötü ömür bir şekilde geçiyor. Ama bâki olan âlemden dönüş yok. Orada devamlı kalınacak yâni ebedi bir hayat var bizleri bekleyen. Asıl oraya hazırlık yapılarak ebedi bir saadeti kazanmak gerek. Onun da kazanılma mekânı bu dünyâdan geçiyor. Bu dünyâyı ebedi saadetine vesile yapacak şekilde yaşayanlar ne büyük karda! Böylesi mübârek gün ve geceler bu husustaki sermâyelerden yalnızca birisi. İdrak edene bu bir fırsat.
Bu güzel geceyi ve Recebin ilk Cuma gününü oruçlarla, nâfil namazlarla, Cenâb-ı Hakk’ı senâ edici zikru tesbihatlarla, iki cihânın sultanı Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm’a salâtu selamlar ile, Kur’ân’ın ilâhi zikriyle geçirebilmek umudumuz. İçten yakarışlarla, samimi yönelişlerle günahlardan pişman olarak nedâmet gözyaşlarıyla yapılan tevbei istiğfarlar, duâlar inşaALLAH kabul olsun. Hayır ve hasenatlarımız, sadaka ve yardımlarımız bolca olsun, çokça olsun bu ayda. Umudumuz ümidimiz olsun. Gününüz hayırla dolsun. Kandilimiz mübârek olsun

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR