Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Hoş Geldin Yâ Şehri Ramazan

Hoş Geldin Yâ Şehri Ramazan

Efendim, bir senedir özlemle beklediğimiz, Recep ve Şaban ile üç ayların mübârek ikliminden sonra iki aydır ısrarla kavuşmak istediğimiz Ramazan ayına şükür bugün itibârıyla eriştik. Şükür eriştirene, hamdolsun kavuşturana derken siz değerli okuyucularımın ve âlemî İslâm’ın Ramazan ayını mübârek ediyorum, lâyıkıyla hisselenebilmek temennisiyle…
Bundan iki ay önce başladığımız güzel ve ikramlı aylar zincirinin ilkinde yüce Rabb’imizin; ‘benim ayım’ dediği Recep ayında tüm sâyu gayretlerimizle şimdiye kadar bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz hata, isyan, nankörlük ve günahlarımız için istiğfarlar ve tevbeler yaparak yüce Yaradan’a kendimizi affettirmeye çalıştık. Böylece kalplerimizde inşaALLAH bir arınma hâli yaşandı. Sonra ardından gelen ‘Efendimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın ayı olan Şaban ayında da O pâk, nezih, kâmil Peygambere olan selam ve sevgilerimizin belirtisi olan salâvâtı Şerifeleri çokça okuyarak O güzel Peygamberin şefaatine tâlip olduk. Şimdi de işte ayların sultânı Ramazana eriştik. Hoş geldin yâ şehri Ramazan! Hoş geldin!
On iki ay içinde ayların en hayırlısı, en karlısı, en bereketlisi olan Ramazan yürek kapılarımızı açmaya, ruhumuzu ihya etmeye teşne olmaya geldi. Bir kere daha gönülleri şâd etmeye, kalpleri âbâd etmeye geldi. Ramazan bir ay boyu kutsî gâyeler ile mümin yüreklere rahmetini saçmak üzere geldi. O bir sene içinde yüreklerimize, gönüllerimize misâfir olmak adına geldi. O kutlu misâfir eli boş gelmedi Müslümanlara birçok hediyeler ile geldi.
Bu hediyeler ilâhî kökenli idi. Hediyelerin ilki Müslümanların hayat kitâbı ‘Kur’ân-ı Kerim’ idi. Ancak O’nun içindeki düsturlarla dünya hayâtı en mükemmel şekilde yaşanabilirdi. Şaşmaz ölçüleriyle, tavsiye ettiği dosdoğru hayat tarzıyla, insanlara iki dünya saadeti bahşeden ölmez kâideleriyle Kur’an bugün tüm insanlığın muhtaç olduğu bir rehber kılavuz mesâbesindedir. Aynı zamanda sâdece madde ve onun getirdiği dünyevî ihtiraslar içinde boğulan âdeta kul ölçülerindeki şaşırtıcı yanlışlardan doğan sıkıntı ve problemlerle meselelerini çözmekten âciz olan insanlığa eşsiz reçeteler sunan Kur’an aslında tüm insanoğlunun sarılacağı tek, değişmez, yegâne kutsal kitaptır. Ramazan ayının en değerli hediyesi Kur’an’dan Ramazan ayında en güzel şekilde okuyarak, anlayarak faydalanmak yakışır Müslümanlara ve tüm insanlığa…
Ramazan ayının ikinci hediyesi ise ‘Oruç’tur. Orucun insan hayâtına çok büyük katkıları vardır. Oruç ile fakir fukâranın hâli daha iyi idrak edilir. İnsan sırf Rabb’i emrettiği için tuttuğu oruçlarla hem bedenî hem mânevî birçok hazzı berâber yaşar. Yüce Yaratıcı’nın emrini yerine getirmenin böylece de O’nun rızâsını kazanmanın mutluluğu ile mümin farklı bir ruh atmosferine girer. Bir sene boyu hiç durmadan çalışan azâlarına bir istirahat hakkı vererek sıhhate kavuşur.
Ramazanın hediyelerinden bir diğeri ise ‘iftar’ ve ‘sahur’lardır. Gün içinde yiyebileceğimiz halde sırf Cenâbı Hakk’ın emrini yerine getirmek gâyesiyle yemediğimiz ve içmediğimiz yiyecek ve içeceklerin vakti gelene kadar bekleyerek kıymetini farklı olarak anlamamıza vesile olan iftar sofraları bizlere bambaşka duygular yaşatır. Sofralar, iftarı ve sahuruyla bizlere sanki bir tefekkür iklimi yaşatır. Şükür hislerimiz gelişir, kanaat duygularımız canlanır.
Bir arınma, temizlenme ve Rabb’a yaklaşma köprüsü olan ‘Terâvih’ler ise Ramazan’ın farklı bir hediyesidir. Akşamları iftarlardan sonra yüce Rab ile buluşma noktası olan tüm müminleri kendisinde cem eden genellikle câmilerde veya farklı mekanlarda kılınan terâvih namazları mümin kişiye ilâhi ve lâhûtî hisler yaşatır.
Âdeta bedenin ve yaşamın mânevî sigortası durumunda gördüğümüz ‘sadakayı fıtır’lar da Ramazanın hediyesidir. Müslümanlar en asgari miktarla da olsa ihtiyaçlıyı sevindirme sevincini yaşaması ahreti adına bir kazanç olduğu gibi birini sevindirme mutluluğunu yaşamasıyla da ayrı bir mânevî lezzettir.
Ramazanın hediyeleri bununla bitmez. Müminin en sessiz ve Rabb’e en yakın olma hâli olan ‘itikaf’ ile bire bin kazançlar elde edilebilir. Yine içinde binler kazançlar gizli olan hediye ‘Kadir Gecesi’ ile muhteşem getiriler kazanabilir Müslüman. Ve nihâyet hediyelerin en güzeli, en karlısı ise ‘Bayram’ ile mânen doruğa eriştirir Müslümanları mübârek Ramazan.
Hepinize kutlu olsun Ramazan. Şâd olsun yürekler. Kâvileşsin imanlar. Huzur bulsun tüm daralan Müslümanlar. Hoş geldin yâ mübârek Ramazan!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR