A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Hicaz Demiryolu

Hicaz Demiryolu

2. Abdulhamit Han cennet mekân Arap Yarımadası’nda Osmanlı’nın siyasi hâkimiyetini sağlamak için Hac yolculuğunu kolaylaştırmak amacıyla Hicaz Demiryolu’nu yaptırmaya karar verdi. Devlet erkânı karşı olmasına rağmen bu işi yapmaya karar verdi.

Yapılış Tarihi: Temel atma merasimi 01 Eylül 1900 yılında Şam’da yapılan bir törenle temel atıldı.

Açılış Tarihi: 01 Eylül 1908 yılında 2. Abdulhamit Han tarafından büyük coşkulu bir törenle hizmete açıldı. Hicaz Demiryolu’nun uzunluğu; 1464 km. Şam’dan itibaren o günkü şartlarda maliyeti 4 milyon 558 bin liraydı.

Şam’dan her gün Amman’a, Medine’ye ise Pazar, Çarşamba ve Cumartesi olmak üzere haftada üç gün sefer düzenleniyordu, Şam’dan Medine’ye 48 saatte ulaşıyordu. Yılda 16 bin hacı adayı Şam’dan Medine’ye taşınıyordu, fiyatı 2 liraydı.

Dünyada ilk defa borçsuz tren yolu yapılıyordu, 8 yıl boyunca 7500 Osmanlı askeri maaşlı ve 1 yıl erken terhis edilerek çalıştırıldı. Cezayir, Fas, Tunus, Libya, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Afrika’dan Müslümanlar yardımlar gönderdi, bu paralarla Osmanlı işçi ve Mühendisler çalıştırıldı. Daha önceleri Şam’dan çıkan hacı adayları 40 günde Medine’ye ulaşıyordu, 50 günde Mekke’ye ulaşıyorlardı. Demiryolu ile gidiş ve gelişler 8 güne indirilmişti.

26 Aralık 1918 yılında ise Posta treninden başka tren çalışmıyordu, İngiliz casusları bunu başarmıştı, Cidde-Medine, Cidde Mekke hattı ise tamamlanamadı.

Medine’ye 20 km. kala raylara keçe döşenmiş Rasulullah (sav) rahatsız olmasın diye, Ekim 1918 yılından itibaren bütün topraklar yabancıların eline geçiyor.

Hicaz Demiryolu yapılırken yöreye kazandırılan tesisler; Şam Lokomotif Tamir Atölyesi, 2666 adet köprü, 7 tane demir köprü, 9 tane Tünel, 96 adet İstasyon, postane çayhane telgraf hatları 7 tane, Gölet 37 tane, Su deposu Maan  Oteli, Maan Hastanesi, Tekabül Hastanesi vs. tesislerle yöreler canlandırıldı,

Bağış yapanlara teşvik madalyası takılıyor, 5 ila 50 lira yardım yapanlara bronz, 50 ila 100 lira arasında bağış yapanlara gümüş, 100 altında fazla yapanlara ise Altın madalya verildi. Onere edildi, 2. Abdulhamit bizzat cebinden 50 bin Osmanlı altını bağış yapmıştır.

Rumeli, Anadolu, Bağdat, Kahire, Kudüs Demir Yolları’nı Fransız, Alman, İngiliz firmalarına yaptıran Abdülhamit Hicaz Demiryolu’nu kendi elemanlarına yaptırdı.

İSTASYON NEDEN AMBERYE’YE YAPILDI

Ordu Bedir’e giderken o mevkide toparlandı, orada iki rekât namaz kılındı. Ordudan münafıklar oradan ayrıldı. Dönüşte de zafer ordusu orada şükür namazı kıldı, oraya Osmanlı Sükya Mescidi’ni yaptırdı. Onun hatırına istasyon da oraya yapılmış oldu. Kaynak (Hicaz Demiryolu eseri ile Doç. Dr. Said ÖZTÜRK)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR