Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Hepimiz yoldayız

Hepimiz yoldayız

Okulumuz Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi Trafik ve İlk Yardım Dersi Öğretmeni Mehmet UÇAR “Hepimiz Yoldayız” adlı bir proje yürütüyor. Biz de bir katkıda bulunmak için öğretmen arkadaşımızın yazısını köşemizde yayınlıyoruz. İnşallah faydalı olur.

Mehmet Uçar hocamız şöyle diyor:

Projemiz basında da çok büyük ilgi gördü. Projemizde çok güzel temalar var. Toplumumuzda kurallara uymamanın kul hakkının çiğnemek olduğunu ısrarla vurguluyoruz. Biz bu hususu öğretmen arkadaşlarımıza, öğrenci ve velilere anlattık. Siz de anlatın, basınımız da anlatsın. Bir kamuoyu oluşturalım. 

Trafik kuralları ile alakalı olan hadis ve ayetleri afiş haline getirip öğrencilerle güzel çalışmalar yaptık. Okulumuzda bu konuda sergi açtık, sergimiz hakikaten görülmeye değerdi. Okulumuz idaresi, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi ve teşekkür ettiler.

Biz bu konuda çalışmamıza devam edeceğiz. Bize idaremizin, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin bundan sonra da katkıda bulunacaklarına yürekten inanıyoruz. 

Peygamberimiz hadislerinde şöyle buyururlar:

«İman, yetmiş küsur bölümdür. En yükseği Allah'tan başka ilâh yoktur demek, en aşağı seviyesi ise yoldan eza'yı; zarar verecek ve kişinin geçişine mâni olacak engelleri gidermektir.»

«Bana ümmetimin iyi ve kötü amelleri gösterildi. Yollardan zarar verici nesneleri gidermelerini iyi amel­leri içinde gördüm.»

«... Yollardan (geçişi zorlaştıran) taşları, dikenleri ve kemikleri kaldırman bir sadakadır; bir hayırdır...»

Peygamberimizin ifadeleriyle trafik kurallarına uymak sadakadır.

Kendi kural tanımazlığımızdan, bilgisizliğimizden meydana gelen kazaları ilâhî kadere bağlamak doğru değildir.

Trafik kaidelerine uymak, toplum ve insanlık için hayırlı bir hizmettir. Peygamberimiz: «Hayırdan hiçbir şeyi küçük görmeyiniz» buyururlar.

Rabbimiz «... Haksız yere cana kıymayınız...» buyurarak da başkalarının hayatını kendi canımız kadar önemsememizi emretmiştir.

Peygamberimiz; «Kullandıkları yollarda kendilerine zarar verenleri; üzüntüye/öfkeye sebep olanları cezalandırmaları müminlerin vazifesidir.»  demektedir. Bu hadis, Trafik kurallarını uymayanların hukuken cezalandırılmaları gerektiğini açıkça ifade etmektedir.

Müslüman trafiğe çıktığı zaman; bisiklete binerken, araç kullanırken, yaya yolunu kullanırken Allah-u Teâlâ’nın melekleriyle bizi gözetlemiyor mu? Allah’ın kontrolünde olmayan bir yere mi çıkıyoruz ki ? bu kadar kontrolsüzce davranıyoruz.

Rabbim bizi her yerde her zaman görüp gözetmektedir. Müslüman da bunu unutmaması gerekir.

Yaptığımız çalışmaları yaygınlaştırılıp dini açıdan trafik mutlaka topluma anlatılmalıdır. bu konuda müftülüğümüzün de katkılarını bekliyoruz.

Şoförlerimizin birçoğu sabır nedir, bilmez, kavga ediyor, ağza alınmayacak sözler sarf ediyor, karşısındaki insanı yaralıyor daha da ileri giderek bıçak çekiyor silah çekiyor. Bir ay önce şehir magandası arkadan çarptığı halde şoför bayanı kurşunla yaraladı. Trafikte buna benzer nahoş hareketler oluyor.

Hepimiz duyarlı olalım, trafik kurallarına uyalım, sabır nedir bilelim, medenice ve insanca birbirimize davranalım. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı inşallah bu bilinci kazandırır.

Hocamızın bu çalışmasına ve duyarlılığına teşekkür ediyor, başarılar dileriz. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR