Ayşe Boztaş

Ayşe Boztaş

Hayvanların samimi sevgisine, sevgisiz kalmayın

Hayvanların samimi sevgisine, sevgisiz kalmayın

Hayatımı tamamen hayvanlara yardım etmeye adamamın sebebi; Hali hazırda onlara zarar vermeye kendini adamış bu kadar çok insanın olması.  Buddy Greyhound.

**

Buddy Greyhound ‘a ait bu söz aslında hayvanlara zarar veren insanların çokluğunu ve vicdanı olmayan bu çokluk karşısında hayvanlara yardım etmemizde ki maksadı ziyadesiyle açıklıyor. Ama asıl maksat sevgi ve merhamettir. Merhamet, bana kalırsa insan yüreğinin en kutsal duygusudur. Zira Hz. Muhammed ‘in “merhamet etmeyene, merhamet edilmez” sözü merhametin de denli önemli bir duygu olduğunu “gönüller önüne “ seriyor. Peki, ey insanoğlu! Merhamet duygusu, bu kadar güzelken niçin hayvanlara merhamet etmekten kaçınırsınız?

**

Hayvanların, dillini anlayamıyor olmamız onları dilsiz yapmaz. Yani , “ağzı, dili konuşmuyor, şuncacık hayvan “ dediklerimiz aslında konuşuyor. Hatta dertlerini anlatıyorlar, belki dinle beni diyorlar ama biz onları ne dinliyoruz ne de anlamak istiyoruz. Oysa onları bir dinlesek belki de mutluluğun formülünü bulacağız. Dinleyin, hayvanları. Çünkü onlar yalan söylemez, çünkü onlar yalan bilmez. Dinleyin, hayvanları. Çünkü duyguları en samimi varlıklardır onlar.

**

Her şeye, kendi penceremizden baktığımız şu dünya ya bir de hayvanların penceresinden bakmayı denediniz mi? Peki, hayvanların gözünde insanın konumunu ve değerini düşündünüz mü? Sevgi, gören hayvan sevgi gösterir. Sevgi, gördüğü kişiye sevgi besler. Ancak, eziyete uğramış bir hayvan için insan, merhamet yoksunu, vicdanı yüreğinin bir kenarında unutmuş. Acıma duygusunu fırtınaya kaptırmış bir varlıktır. Kim, hayvanlara merhametsiz görünmek ister ki ya da kim sevgi bekleyen bir hayvan karşısında vicdanına vurduğu prangalardan kurtulmak istemez ki?

**

Şiddet, dediğimiz kavram hiçbir mahlûka yakışmazken hayvanlara bu kavramı yakıştıranlar, kemikleşen yüreklerinin hesabının elbet bir gün vereceklerdir. Biz, insanoğlu “şiddet” diyerek nitelendirdiğimiz bu acımasız kuvvete bir an evvel dur demeliyiz. Unutmayalım ki hayvanların acımasız kuvvete değil, samimi sevgiye ihtiyacı var. Zira her türlü şiddet acizliktir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ayşe Boztaş Arşivi
SON YAZILAR