İhsan Koç

İhsan Koç

Hayvan artıyor, et pahalanıyor

Hayvan artıyor, et pahalanıyor

Bu hafta enflasyon yüzde 61,14 açıklandı. Yine hedefleri en yukarıdan vurmaya devam ediyoruz. İnşallah nazar değer. Yoksa bu gidişin hiç tadı tuzu yok. Et lobisinin çıkarına bir politika daha gerçekleşebilir.

**

Gözümüz takipte. Bu tarım ve hayvancılık politikalarını herkes takip edebilir. Herhangi beis yok.Ancak takip ederken yorum yapmak için sektörün içerisinde olmak gerekiyor.

**

Karahasanoğlu gibi hayvan sayısının arttığı verileri ekranlara vererek tarım ve hayvancılığın başarıdan başarıya koştuğunu sanmak trollüğe girer. Gerçi bu kafa hukuk fakültesi açınca adaletin artacağına inan kafa ile aynı. Şaşırmamak lazım.

**

Zaten bahsedilen lobi burada devreye giriyor. Hayvan sayılarında rekorlar kırılıyor ama asgari ücretli işçilerin alabildiği et miktarlarına bu rakamlar neden yansımıyor? Memlekette meralarda gezen hayvanların sağladığı ürünü kim gasp ediyor?

**

Fransa’ya gidip et yemeyi reddetmiş ancak et ithalatına gelince tüm imzaları atmış yöneticileri gördü bu millet. Durum buna doğru gitmeden tekrar yazalım. Bu sefer oruç gidilip imzalar atılırsa ayıp olur.

**

Velhasıl yükselen et fiyatlarına karşı tedbir sağlamak üzere plan hazırlandı. Bu plan tahmin edilen piyasa koşullarını sağlayabilirse vatandaş ucuz et tedarik edebilecek. Hazine tarafından verilecek desteklemeler sayesinde üreticiler hayvanını kolaylıkla kestirecek.

**

Önümüz bayram olduğu için üreticilerin ihtiyaçlarına destek nakit hazır bulunmalı. Özel sektör kesim konusunda yıllardır Et ve Süt Kurumu (ESK) karşısında daha tecrübeli. Karkas et hesabı ve ödeme saatler içerisinde yapılıyor. Aynı sürecin işletilmesi devlet kurumlarında sağlanırsa üreticinin tercihleri değişir.

**

İşin içerisine hayvan başı verilecek 2500 TL prim ödemesi dahil olunca üretici için kesim daha cazip görünüyor. Cazip görünen kesim piyasaya et sürümünü hızlandırır ve vatandaş mübarek aylarda biraz olsun ucuz et alabilir. Hazine desteğinin kur korumalı mevduat hesaplarından ziyade et tedariğine verilmesi herkesi mutlu edecektir.

**

Bizim üretici hayvanlarını kestirsin, bu yöntem biraz açılsın devam etsin. Ardından üretici spekülatör, fırsatçı ilan edilip çözümü Bolivya’dan et getirmekle bulursak şaşırmayalım. Besmele çeker yeriz artık.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR