Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Hayat kapısı henüz açıkken…

Hayat kapısı henüz açıkken…

Dünyâdaki karmaşa, dağdağa hiç bitmiyor. Devamlı gelişen ve yenilenen gündemle kişiler günü birlik yaşıyorlar. Geçenlerde; ‘Daldık Gidiyoruz’ diye bir yazı yazmıştım. Hakikaten farkında olmadan öyle bir dalıyoruz ki bu dünyâda ebedi kalıcı gibi sâdece etfâfımızdaki hâdiselere dikkat kesiliyor ve zamânımızın büyük bir çoğunluğunu gündemin önümüze koyduklarına harcıyoruz. Hatta bu durum davranışlarımıza kadar iniyor, bencilce tavırlar ortaya koyabiliyoruz.  

Halbuki Müslüman’ın her tavrı ahrete yönelik olmalı. Hesap günü telâşı yüreğimizden silinmemeli. Evet dostlar, her yaptığımızdan hatta düşündüklerimizden dahi sorgulanacağımız bir hesap günü var. Asıl sık sık bu gerçeği gündemde tutmalıyız. Önümüze koyulan gündemler suni ve geçici gündemlerdir. Bizim gündemimizde devamlı hatırdan hiç çıkarmamız gereken, ‘ahret gerçeği’ ve ‘hesap günü’ husûsu bulunmalı ve bu konu yüreğimizi hoplatmalı. İşte biz size bir dost olarak bugün bunları hatırlatmak istiyoruz.

Ahret gerçeği ayan-beyan önümüzde dururken âdeta her gün her gün bize şu hakikat sesleniyor: ‘Ebedi mutluluk istiyorsan bu dünyayı bir sermâye bil, onu iyi kullan zira ahret azığı buradan gidiyor. Bu cihetle dünyâdan en üst düzeyde ahretin adına faydalan yoksa sonun hüsran!’

O zaman ahret getirilerine yönelmek gerekiyor. Bolca hayır işlemek, bolca sâlih amel icra etmek, bolca ibâdet yapmak gerekiyor. Tabi bunu söylemesi kolay diyebilirsiniz ancak yerine getirmesi de öyle sanıldığı kadar da zor değil. Hak kapısında niyetler dahi değerlidir. Sen yeter ki niyetini temiz ve doğru tut, emin ol Mevla Teâlâ önüne imkanlar koyar. Yine sen yalnızca karınca misâli, ‘Ya olmaya-ya olmaya’ de.

Yaşıyorsak hayat bizim için değerlendirilmesi gereken en büyük hazinedir. Ey dost! Hayat içindeki ömür günlerini iyi kullan. Henüz yaşıyorsan ömür takvimi senin için hâlâ işliyorsa günlerinin kıymetini bil. Görüyorsun etrâfımız âdeta ateş çemberi, neredeyse 3.Dünya savaşı senaryoları düzülüyor. Sonra bir bakarsın ki sermâye elden uçmuş, gitmiş. Son pişmanlık fayda vermez. Şimdi hem de şimdi uyanma vakti geldi, önümüz kış sakın kış uykusuna yatma! Dost uyur, düşman uyumaz. Hayat boş şeylerle tüketilemez. Bu konuda evliyâullah da bizleri uyarıyor, kulak verelim:

Abdulkâdir Geylânî Hazretleri buyuruyor; ‘Ey ahâlî! Hayat kapısı açık bulunduğu sürece onu ganimet bilin. Hayatta oldukça onu değerlendirin. Zira yakında o kapı size kapanacak. Ömürleriniz tamamlanacak, hayâtınız sona erecektir. Hayırlar işlemeye kâdir olduğunuz müddetçe olanları işlemeyi ganimet bilin. Tevbe kapısı açık iken bu kapıyı ganimet bilin ve oradan girin. Dua kapısı açık iken onu ganimet bilin ve oradan girin ve ihlaslı yakarışlarla Allâh’a dua edin. Sâlih mü’min kardeşlerinizin sıkıntılı anlarını ganimet bilin. Böyle anlarda, sırf Allah rızâsı için onların yardımına koşun.

Günahlarınızdan ve kötü tavırlarınızdan dönünüz. Tevbe ediniz! Bu tevbe sizin kalplerinizden dikilmiş fidanlardır. Yanınızdaki binâların temelleridir. Şeytanın binâsını yıkınız. Allâh’ın binasını yapınız. İşte o zaman Mevlâ’ya ulaşırsınız. Rabb’inize kavuşursunuz.’

Bu hakikatleri idrak etmek bilinciyle sizlere hayırlı cumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR