Şengül Ayva

Şengül Ayva

Hakikat

Hakikat

Hakikate erişmek  ’Hz. Yunus’un dediği gibi 4 elementi bir ederek, hiçbir varlığı kendinden ayrı görmeyerek olur. Ben bu yazımda sizlere aynı zamanda bir tefekkür yaptırarak Hakkı keşfetmeye pencereler açacağım. Hakikat okyanusunda yüzeceğiz.

***

Hakikat tektir. Her şeyde tek. İyi ve kötü tektir. Güzel ve çirkin tektir. Tüm zıtlıklar tektir. Tek olanda birleşir. 

Nasıl olacak diyorsunuz?

***

Allah zıtlıklarla kendini gösterir. Zıtlıklar olmasa tek olanı göremeyiz.  Kötü olmazsa iyiyi göremeyiz. Çirkin olmazsa güzeli göremeyiz. Karanlık olmazsa aydınlığı göremeyiz. O halde bu kainat düzeninde eğri ve yanlış bir şey yok. Her şey birbirini gösterir. Hiç şaşmadan gece olur karanlık çöker. Gündüz olur aydınlık kaplar. Her zıt birbirinin ardından gelir. Her şey tekte birleşir. 

***

Yalnız kaldığınız bir yerde doğaya çıkın. Gözleriniz açıkken varlıkları anlamaya çalışın. Nasıl yaratılmış, görevleri neler, ne anlatmaya çalışıyorlar ? Varlıkların amacı ne?  Kuşları, böcekleri, desenlerini, renkleri iyice düşünün.

***

Şimdi gözlerinizi kapatın. Sesleri duyun. Kuşlar nasıl cıvıldıyor. Otlar nasıl ses çıkarıyor. Çeşit çeşit böcekler nasıl ne demek istiyor. Her birinin çıkardığı ses ayrı. Görevleri ayrı. Görselleri ayrı. Kimisinin kanadı var, kimisinin ayakları. Bazıları uçar, bazları sürünür, Bazıları yürür. Hepsi bir kuvvete bağlı. Tek bir kuvvete. Her şeyi düzenleyen ve bilen bir kuvvete. 

***

İnsanoğlu da bu çizgide yaşamaya devam eder. İyiler vardır. Kötüler vardır. Kötüler olmasa iyileri anlamak ve keşfetmek zordur. 

***

Bir evliya öğrencilerine ‘’ bu dünyada neyi değiştirmek istiyorsunuz diye sormuş’’

Bir öğrenci ‘’ zengin ve fakir ayrımını ortadan kaldırmak isterim’’ demiş, diğeri ‘’kötülük kalksın her yeri iyilik sarsın’’ demiş. En bilge olanı ise ‘’her şey yerli yerinde. Düzen içinde . Bir zıtlığı kaldırırsak diğer karşılığı da kalkar. Kötülük giderse iyilikte gider. Her şey muntazam’’ demiş.

***

Yani biz her şeyi birlersek iyi ve kötünün de bir olduğunu göreceğiz. 

Kalbinizi açın. Merhameti yaratılanlar üzerindeki sevgiyi hissedin. 

***

Hiç bir şey boşuna değil. Gökyüzüne bakın. Çatlak arayın. Yeryüzüne bakın. Tevazuyu görün. İşte bu da kusursuzluğa bir delil penceresi. 

***

Tefekkürlerinizi çoğaltın. Unutmayın bir anlık tefekkür bin yıllık ibadetten daha hayırlıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şengül Ayva Arşivi
SON YAZILAR