Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Hacıveyiszade'nin Talebeleri

Hacıveyiszade'nin Talebeleri

Yaklaşık 73 yıllık hayatından Konya’mızın her mahallesinde, her köşesinde ve her yaşı müsait olan hemşerisinde kesitler gördüğümüz, bildiğimiz veya hatırladığımız büyüğümüz, hocamız, arkadaşımız, tabibimiz, sır ortağımız, öğretmenimiz, bilgemiz, Hacıveyiszade Hacı Mustafa Kurucu (1887-1960)’nun vefat yıldönümü nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yıl da yâd toplantıları düzenlendi.
Hocamızın cemaati, talebeleri ve dostları bir yana ailesi, evlatları ve en yakınındakiler dâhil herkesi şaşırtan, acze düşüren harikalarla dolu hayatı bu anma toplantılarında yıllardır anlatıldı durdu. Ama Hocamızı anlattığını iddia eden talebelerinden hiç birisi ne yazık ki sadece konuştular ve konuştuklarını hayata geçiremedikleri için Hocamız gibi olamadılar ve hatta Hocalarına benzemediler bile.
İçinde yaşadığımız toplum için canhıraş bir biçimde hayatın her safhasında yer alan Hacıveyiszade Hacı Mustafa Kurucu Hocamızın hayatının kerametlerle, harikalarla dolu olması, onun eğitim öğretim hayatından soyutlamak anlamında değildir, olmamalıdır. Bu sebeple de Kur’an ve iman hizmetindeki harikuladelikleri yanında eğitim hayatındaki harikuladelikleri karşısında da hiç kimsenin şaşırmaması gerekir.
Diğer taraftan aile efradının, arkadaşlarının, dostlarının ve talebelerinin ifadesiyle, hocamızın hayatındaki en büyük harikuladelik ve onun hayatındaki en büyük kerameti, kendisini içinde yaşadığı toplumun tümüne, insaniyete ve İslamiyet adamış olması ve nerede ise 73 yıllık hayatında kendi nefsi için yaşanmış bir tek dakikasının bulunmamasıdır. Cenabı-ı Allah(cc) kendisinden sonsuz razı olsun. Âmin.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi toplumuzun çorak bir hale getirilmeye çalışıldığı zamanda Konya’mızın yüz akı hocalarımızdan olmuştur. Bu büyük Allah dostu, ilim ve irfanı ile olduğu kadar toplumun her katmanına hitap eden hizmetleri ile tabir caiz ise acemi bir kişi elinden çıkmış yemeğin tadını ve lezzetini hissettiren tuz mesabesindeki hizmetleri yada susuz kalmış insanların iştiyakı olan su mesabesindeki hizmetleri ile de gönüllere taht kurmuş ve topluma dayatılmaya çalışılan dinsizlik cereyanı ile savrulmak istenen Anadolu insanının gafletten kurtulmasına ve savrulup gitmesine engel olmuştur.
Hacıveyiszade Mustafa Kurucu gibi hocalarımıza, âlimlerimize Peygamberimizden(sav) beridir gelen örneğin hayatın içinde devam edebilmesi için, her dönem olduğu gibi bu dönemde daha fazla ihtiyacımız vardır.
Peygamberimiz(sav)den beridir süregelen örneklikten söz edince Hocamızın topluma ve talebelerine olan örnekliğinin Hocamızdan sonra devam ettirilmemesinin eksikliği de ortaya çıkıyor.
Düzenlenen yıllık yâd toplantılarında Hocamızın Kur’an hizmetlerinden, toplum hizmetlerinden ve eğitim öğretim konusundaki titizliğinden söz eden talebelerinden herhangi birinin bu örnekliği devam ettirmemesi, bu gün içinde bulunduğumuz eksikliklerin en başında gelenlerdendir diye düşünüyoruz.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi Hocamız yaşadığı dönemde insanların yok olup gitmelerine sebep olan fitnelerin önüne tüm kararlılığı ile dikilen örnek bir şahsiyettir. Örnek aldığı güzel ahlakı eksiksiz yaşayarak içinde yaşadığı toplumu derleyip toplayan nebevi meşrep bir büyüğümüzdür. Bu gibi mürşitlere insanlığın, suya olan ihtiyacı gibi her dönemde ihtiyacımız vardır.
Bu sebeple de gönül isterdi ki yetişmesi için her türlü çileye göğüs gerdiği talebeleri de Hocamız gibi olsunlar ve mektepler ile cami kürsülerinde halka tavsiye ettikleri konuları bilfiil kendileri halkın içinde yaşayarak örnekliklerini devam ettirsinler ve konuştukları sözde kalmasın.
Öyle ki Hocamızın yaptığı gibi derslerinde, vaazlarında ve sohbetlerinde insanlara bağırmasınlar, Hocamızın derste veya vaazda örneklerini hep gösterdiği gibi öğrencilerini ya da cemaatini esnetmesinler ve uyuklatmasınlar, sünneti seniyye ye bağlılık konusuna da en az Hocamız kadar titizlik göstersinler.
Hocamızın ahrete irtihalinden bu yana geçen seneler göstermiştir ki, hem Memleketimizde hem yakın çevremizde son derece kritik olaylar olmakta ve günler yaşanmaktadır. Ama sair zamanlarda Hocamızın talebeleri olmakla övünenler ve her buldukları fırsatta çevresindekilere kendi yapmadıkları şeyleri yapmalarını söyleyenler bu konularda ya hiçbir şekilde ortalarda gözükmemekte ve hiçbir söze kadir olmamakta yada hocamızın tavrının zıddı bir tavır takınmaktadırlar.
Hele Hocamızın hatıralarının yaşatılması konusunda belediyelerin, özellikle de Büyükşehir ve Karatay Belediyelerinin sessizliğini anlamak hiç mümkün değil.
Şuna eminiz ki, Hocamız Hacıveyiszade Mustafa Efendi talebelerinin bu günkü dağınıklıklarını ve hayatın olumlu yanları kadar olumsuzluklarına karşı gösterdikleri lakaytlığı görse idi, geçmişte derslerinde talebelerine dediği “Huysuzlar, yan kayışları kırdınız gene, çabuk toparlanınız” sözünü yine tüm sevecenliği ile söylerdi.
Cenab-ı Allah(cc) dünyada iken Hocamız(ra)in himmetlerini, Kıyamet gününde de şefaatlerini üzerimizden eksik etmesin.
Sözü Hocamızın çok sık tekrarladığı dua ile tamamlıyoruz:
“Allah sa’yinizi meşkûr, zenbinizi mağfur, hizmetinizi makbul eylesin.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR