Adem Turan

Adem Turan

Güzel hareketler  alkışlanır

Güzel hareketler  alkışlanır

Konya caddelerinde dolaşırsanız,  billboardlarda ilk göze batan “Esnafına destek ver, Konya kazansın” afişleri olacaktır. Elbette güzel bir hareket olmuş, zira içi boşaltılmış dükkanları  kapılarına kilit vurulmuş bakkalları görmek can sıkıyor.

Bir ihtiyaç hasıl olduğu zaman, hemen evin ün küçük çocuğuna koş oğlum-kızım evde tuz kalmamış, Ahmet amcana git de bir tuz kap gel demek artık hayal oldu. Kendiniz giderseniz de hal hatırdan sonra biraz sohbet eder, mahallede olan bitenin özet haberleriniz alırdınız. Ne yazık ki, şimdi sadece anılarda kaldı.  

Pandemi süresince etkilenen esnaflarımız bakkallarla sınırlı değil elbette. Çay ocakları, küçük giyim mağazaları, ayakkabı-çanta tamircileri, esnaf lokantaları, büfe işletmeleri derken sayı epey fazla. Çoğunluğu borçlu, para kazanamadıklarını ifade ediyorlar ama sabır gösterip bekliyorlar. Bunların feryatlarını yetkililer duymuş olacak ki, birtakım destek paketleri açıklandı buna göre;

Lokanta restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan ve 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla destek ödemesi yapılacağı açıklandı. Çare olur mu?  İnşallah olur. Yoksa aile reislerinin yükü epey artmış durumda. Zamlar pandemi falan dinlemiyor. Büyük marketler bir kılıf bulup, fiyat ayarlaması yapıyorlar. Ne de olsa serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor. Yani arz talep dengesi, vatandaş satın alıyorsa problem görmüyorlar. Kredi kullanmış, borçlanmış bunların hesabı yapılmıyor.

Kredi nedir? Kazanılmayan hatta olmayan parayı harcamaktır.

Geri ödemesi nasıl yapılacak? Tabi ki katmerli ama nasıl?

Günü kurtaramayan esnaf bu imkanı nasıl bulacak? Hem günlük ihtiyaçlarını giderecek hem de geçmişin borçlarını ödeyecek. Allah yardımcıları olsun. Bir ihtimal zor günler için yatırım yaptı ise onları elden çıkaracak. Kısaca hayat sil baştan. Kapitalizm bu olsa gerek, sürekli sömürür, sizi rahat ettirmez. Mesut bir şekilde yaşamanıza izin vermez.  

Biz de alış-veriş ederken esnafımızı destek olalım, soğukta bir şeyler satmak için pazarda bekleyen pazarcı kardeşlerimizi tercih edelim. Öncelikle yerli ve milli olmasına dikkat edelim. Umut ediyor ve bekliyoruz.  Bu günlerde gelip geçecek, daha güzel günler olacak inşallah.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR