Erdal Özel

Erdal Özel

Güven Olmadan Asla… Merhaba’ da herkese Merhaba…

Güven Olmadan Asla… Merhaba’ da herkese Merhaba…

İç ve dış siyasetin ekonomiye etkisini göz ardı etmeden, rakamlar, grafikler ve teknik terimler arasında kaybolmadan, iyi olduğunu düşündüğüm konulara iyi derken, kötü olduğunu düşündüklerime de kötü diyeceğim yazılarım ile sizlerin huzurunda olacağım.

**

Yeni Ekonomik Paket Açıklandı;

Belki son yıllarda en başarılı olduğumuz konuların başında geliyor, paketler açıklamak…

Hedefler konuluyor, bu hedeflere ulaşmak için yol haritaları çiziliyor ve sonuç…

“Bu sene için açıkladığımız hedefleri tutturamayacağız, güncelliyoruz !!! ‘’

Değiştiriyoruz çünkü…

Her tutmayan hedef için suçlu arıyoruz.

Artık ülke olarak aynaya bakma zamanı gelmedi mi?

 

GÜVEN’’

Hedeflere ulaşmak için uygulanması düşünülen politikalar, yerli ve yabancı yatırımcıya güven vermiyorsa açıkladığınız rakamlar, ortaya koyduğunuz veriler görsellikten öteye geçmez.

Bu yüzden eğitimden, sağlığa, savunma yatırımlarından diyanete kadar her alanda istikrarı yakalamış, “yarın değişir mi acaba?” düşüncesine yer vermeyecek mantıklı, ayakları yere basan ve uzun vadeli politikalar; tabi ki toplumun her kesimine hitap edecek ve herkesi kucaklayacak şekilde hazırlanmalı ve uygulamaya geçilmeli…

DOLARİZASYON

Yeni ekonomik paketin içinde yer alan, üzerinde sürekli vurguların yapıldığı konulardan birisi.

Yerleşik yatırımcının, yani halkın tasarruflarını ve birikimlerini kendi para birimi yerine yabancı para birimlerinde ve altında değerlendirmesi…

**

Mücadele edileceği söylenen bu konu ile ilgili ilk adım, Mayıs ayında, % 0,2 ( Binde 2) den % 1’ e yükseltilen döviz ve kambiyo vergisinin yeniden % 0,2’ ye indirilmesi oldu.

Al-sat yaparak para kazanılmasını önlemek için ve peşin olarak alınan bu vergi türü aslında gelir oluşmadan alındığı için ciddi derecede tepki çekmişti.

**

Altın ve döviz yatırımcısı bu vergiden kaçmak için bankaları terk edip, yatırımlar yastık altında ve banka kasalarında kalınca bu hatadan geri dönüldü.

Dolarizasyon mücadelesi başarılı olmaz ise yüksek faize katlanarak yeni dış borçlar alınmak zorunda kalınacak gibi gözüküyor.

**

Zamansız ve anlamsız vergi çıkışından geri adım atılmış olsa da yerli yatırımcının güvenini sağlamadan bu sorunun çözülmesi hiç te kolay olmayacak.

Unutulmaması gereken çok önemli bir husus;

Vergi zamları ile gelir arttırma çabası sadece kayıt dışı ekonomide artışa sebep olur…

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdal Özel Arşivi
SON YAZILAR