İhsan Koç

İhsan Koç

Gümüş Motor’dan Millet Bahçesine

Gümüş Motor’dan Millet Bahçesine

Son bir yıl içerisinde akaryakıt fiyatlarına 46 kez zam yapıldı. Bu zamlar ne ifade ediyor? Ülkemizin kalkınmasında üretimin, istihdamın ne kadar kıymetli olduğunu tartışmamıza gerek yok. Ancak tüm bileşenleri bu kadar yakından ilgilendiren pratik enerji kaynağı benzin ve motorin kalıcı artışına devam ederse yükselen fiyatların düşürülmesi o derece imkansız hale gelir.

**

Her yıl sonunda gelecek zam dalgalarına kendisini alıştırmış anadolu insanı mütevaziliğini koruyor. Ne terbiye ne terbiye… Sürekli artan girdi maliyetleri karşısında et üreticisine destek olabilmek için karkas et fiyatlarına Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından 10 TL zam yapıldı. Eti kasaptan almayıp hayvanı kestirerek tasarruf yapan vatandaşlarımız için kötü haber olabilir ama üretici için iyi haber.

**

Tüm bu yaşanan tarım ve hayvancılık tıkanıklığı 2008 yılına benziyor. Dip dalgalar ve belirsizliğini koruyan fiyat açıklamaları üreticilerin önünü görmesinde en büyük engel.

**

Peki bu yaşadıklarımız tesadüf mü? Elbette tesadüf olamaz.

Geçen haftalarda temeli Necmettin Erbakan tarafından 1956 yılında tamamen yerli imkanlarla ülkemizin ve devletimizin en kıymetli nişanelerinden Gümüş Motor arazisi millet bahçesi yapılmak üzere müjdelendi. Tam müjde olacak. Artık yerli motor ihracatı yerine ev yapımı yerli kek yiyerek birbirimizi suçlayabiliriz.

**

Elbette herşeyin bir bedeli olacak. Kendi iştiraklerini kaybetmiş toplumlar en temel gıda ve hayvancılık ürünlerine dahi ulaşamaz hale gelirler. Tarihte örnekler dolu. Gelecekte örnekleri artacak.

**

Dünya enerji piyasalarında çalkalanmalar boy gösterirken bu yaşanan zorluklar normal. Normal olanı zaten sindirmek kolay. Ancak özelleştirmelerin beraberinde getirdiği tekelleşmeler holding sahiplerinin merkezlerden köylüyü etkilemesini kolaylaştırıyor.

**

Zaten Necmettin Erbakan o zamanlar bu özelleştirme meraklılarına tüyleri diken diken eden bir haykırışla sesleniyordu. Ben o günlerde hayatta bile değildim.

**

Sizin gibi holdingciler, sizin gibi fakiri ezip 3-5 kişiyi zengin etme sisteminin bekçileri”

İşte çıkmazlardan çıkamayan üretici bu yazıyı okurken kendisine parlak bir taş seçip kafasını vurabilir. O sistemin bekçisi olacağına kuru ekmek yemeyi seçenlere selamlar. Ne yazık ki üretmek ve üreten bir güç olmak bahçelerde çayırlarda basketbol oynayarak olmuyor.

Yoğun kar ve yağmur bereketinin bu yıl çiftçi ve hayvancılarımıza bereket getirmesini diliyorum. Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR