Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Genç çiftçilere hibe desteği

Genç çiftçilere hibe desteği

Geçtiğimiz gün içerisinde tebliğinde yayımlanması ile bu sene ikincisi verilecek olan genç çiftçilere 30 bin TL'lik destekler 7 nisan itibari ile müracaatların başlaması ile geçen sene müracaat edipte istifade edemeyen kırsalda yaşayan gençlere yeni bir imkan daha doğdu.

 Müracaat şartları geçen seneden farklı maddeler içermeyen ve bilgilendirme amaçlı bu haftaki köşemize taşıma gereğini üzerimize vazife bildik

Hibelerde genç çiftçilere yönelik yeni bir sayfa açılmıştır. Aşağıda sayılan maddeler etrafında uygulama esasları belirtilmiş şu şekildedir

Tebliğ özetle şu hususları kapsamaktadır:

-Kırsal alandaki 18-40 yaş arası 41 yaşından gün almayan gençler müracaat edecektir.
-Toplam nüfusumuzun yaklaşık yüzde 28’i kırsal alanda yaşamaktadır. Bununla birlikte bakanlığımız çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 18-40 yaş aralığındaki çiftçi sayısı 330 bin 412’dir. Bu da ÇKS’ye kayıtlı toplam çiftçi sayısının yüzde 13,46’sını oluşturmaktadır.

-Genç çiftçiler SSK lı ücretli çalışıyor  ve esnaf bağ kuru basit usul veya gerçek usul vergi mükellefi olmaması gerekmektedir.

-Genç çiftçilerin okur yazar olması ve örgün eğitim gören (sabah veya öğlenci veya üniversitede eğitim görmemesi)olmamalı,  bunun yanında açık lise veya yaygın eğitimde  okuyanlar bu kapsam içinde tutulmuştur.
-Bu program kapsamında genç çiftçilere 30 bin- TL hibe desteği verilecektir. Program 2018 yılı sonuna kadar  devam edecektir.

-Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilecektir.

Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesisi yapımı ve hayvan alımı konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olmamak,Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak,

-Bitkisel üretim projelerinde traktör ve bahçe traktörü hariç, proje ihtiyacı olan diğer makine veekipmanlar destekleme kapsamına alınmıştır.
-Ayrıca su ürünleri üretim projeleri bakanlığımız IPARD (Avrupa Birliği) ve kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı (genel bütçe) kapsamında daha yüksek bedellerle desteklenmektedir.
-Kanatlı sektöründe ördek, kaz, hindi ve serbest tavuk yetiştiriciliği destekleme kapsamına alınmıştır.
-Başvurular tebliğ yayınlandıktan sonra 30 gün sürecektir. 5 mayıs müracatın son günüdür.
-Ön başvuru elektronik ortamda alınacak olup, başvuru dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecektir

-İl ve ilçeler arasındaki proje ve bütçe dağılımı TÜİK verileri esas alınarak bilimsel kurallara göre yapılmıştır.
-Ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak bakanlık merkezinden izlenebilecektir.
-Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacaktır.
-Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. (5’er puan)
-Coğrafi işaret olan ürünler ile yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacaktır. Bu şekilde hayvancılık bölgelerine öncelik verilecektir.
-İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacaktır
-Satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacaktır.
-Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar dan ziyade TİGEM tarafından sağlanacaktır. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecektir.
-Projelerin 2 yıl süre ile izlenmesi ve takibi yapılacaktır.
Bu kapsamda gençlerimizin bu destekle işlerini kuracağı ve kırsal alanların yani köylerimizin tekrar eski hüviyetine kavuşacağı ve köyden kentte göçün önüne geçileceği,hatta kentlerden köye göçün olabileceğini tahmin edilsede geçen sene umduğunu bulamayan gençlerimiz bu sene inşallah hayallerine kavuşur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR