Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Gelişen Kentleşmeye Giden ŞEHİR!

Gelişen Kentleşmeye Giden ŞEHİR!

Başlık için ne demek? Kent de Şehir de aynı deyip eski kafa mı diyeceksiniz?
Öyle ya! “Uygar medeniyete ulaşmalıyız” diyen, Atatürk’ün sözünü bile “Batı medeniyetine ulaşmalıyız” şeklinde çevirip…
Kendi mükemmel medeniyetimizi devam ettirmek yerine. Batı kelimesi yerleştirmeyi, ileri ve moderncilik sayarken…
Yanlış bulanlar içinde, “eski kafa” hatta ileri gidip “gerici, dinci” yaftasını bile yapıştırırız.
Güzel Türkçemizi, dün Fransızca bu gün de İngilizce kelimelerini adapte etmek nedense köşe yazarlarımızın bile çokça kullandığı işlem.
Kent neye denir bir müşahede edelim.
TDK sözlüğüne göre; İng.“Nüfusunun çoğu ticaret, sanayi ya da yönetimle ilgili işlerle uğraşan, tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı, şehir. Site.
Demek ki aslı Türkçe değil ve tarım işi hiç olmayan yerlere denilmekte misal de Paris gösterilmekte.
Fransız deyimlerinde ise bir köye de kent denilebilinmekte.
Biz bile bir köye “Kent” diyebilirken. Türkçe’nin o güzelim kelimesi “Şehir” diyebilir miyiz?
Hatta dikkatimi çeken İstanbul’a kent kelimesi ağza alınmayıp “… Şehri” derken Ankara için “Ankara kenti” diyebilmekteyiz.
Laf-ı güzergah gelince Türkçeye önem verelim der. Ele talkın verirken salkımı da kendimiz yer daha modernize görünebilmek için “Şehir” kelimesini küçük bulup yabancının “Kent”ini  dilimize pelesenk ederiz…
***
Geçen hafta içi yapılan “Gelişen Kentler Zirvesi” sempozyumu da diyebileceğimiz toplantıyı anlatmak isterken başka yöne çevriliverdim.
Konya Büyükşehir başkanlığınca davet edildiğim bu toplantıya yol alırken bizim bellek eski günlerin şeridini geçiriverdi göz önümden.
Yakın sayabildiğimiz yıllar evveli iç veya dış mesnetli gelişmiş toplantıları göremezdik Konya’da.
İlk olarak KTO’nun yaptığı sergi yerinde ekonomi ve sanayi üzerinde başlayan bu gelişme, tenkitlerimiz olduğu gibi takdirimizi de elden bırakmayıp. Şehircilik gelişmesinde Sayın Akyürek’in Başkanlık yıllarında başlayarak devam etmekte.
Bu başarıları ile Konya’yı dünyaya tanıtımda ileri sağlayanlardan KTO Başkanı Sayın Üzülmez ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Akyürek’i tebrik etmek isterim.
Ya bir de gayrimenkul da ki ilerlemeler?
1946’lı yıllara kadar bütün Anadolu’nun Ankara, İstanbul, İzmir harici şehirlerinde en çok iki katlı evler olan gayrimenkulleri görebilirdik. Nitekim Konya’da halen mevcut ama etrafındaki boy artıranların arasında küçük kalan dört katlı meşhur “Hayat Apt.” başlangıç olmuştu.
 Daha sonra çalışkan Belediye başkanlarımızdan Rahmetli Rüştü Özal’ın Konya Kâzımkarabekir Caddesi’ndeki eski Doğumevi, yeni Sağlık Müdürlüğü binası sonrası boş arsaları parsel yapıp planını da vermek suretiyle 2,5 katlı evler yapmaları için on bin liraya satış yaparak gelişim önderliğine girişmişti..
Şimdi onlar bile yıkılıp yerlerine altı katlı apt.lar konduruluverdi.
Kat Mülkiyeti kanunun çıkması ile birden hızlanan yüksek katlı binalarla doluvermeye başlarken bu günün Konya’sı 1950 ye göre on misli büyüyüverdi.
Bırakın gece kondu önlemesi düşüncesi ile Selçukluda kooperatiflerin ilerlemesini …
İstanbul Kadıköy’de şubesi olup kiremit satan Karacığanlı Kiremit Fabrikası, Kaya Kiremit Fabrikası, Hurdacıların yerleri olan Eski Meram Yolu semtleri modern on katlı grup apartmanlarla doluşuverdi.
Şimdi bunları bile gelişen şehirler sınıfında az görüp daha da ilerleme kaydetme için yapılmakta bu tanıtım ve istek programı.
Program, Konya Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapan “GYODER” Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğince düzenlenmiş olmakta.
Salon giriş antresinde yerleştirilen, gayrimenkul yapım ve diğer işlemlerini yapan önde gelen firmalar. Güzel baskılı tanıtım broşür ve CD’lerini sunmuş oldular. İlgilerin faydalanacağı bu tanıtım yayınları rehber vazifesini de görmüş olmakta.
***
Solonda düzenleme, görüntü ve ses ayarlarının mükemmele yaklaşması bir başarı sayılmalı.
Güzel takdir edici bu düzenleme içinde ev sahipliği yapan Konya Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını takdir etmeden geçemeyiz.
Dedeman Otel'de yapılan bu toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Konya ve Karaman Valileri AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu (SPK) Başkanı, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı, Selçuk, KTO Karatay ve Mevlana Üniversitesi Rektörleri, Karaman, Meram ve Selçuklu Belediye Başkanları, GYODER Başkanı yanında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve davetlilerin katılmış olmaları toplantıya verilen önemi kanıtlamakta.
***
Toplantıda açılış konuşmaları sonunda ortaya atılan tezler ile ertesi günkü gezi notlarımı bu günkü köşeme alamayıp gelecek yazımda özetle sizlere sunmak isterim inşallah…
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR