Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

Gece çalışanlar için beslenme önerileri

Gece çalışanlar için beslenme önerileri

Dünya Sağlık Örgütü, gece çalışanların meme ve prostat kanserine daha sık yakalandığını belirtiyor. Ayrıca bu insanlar uyku sorunu yaşıyor ve yetersiz besleniyor. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak için bazı tavsiyelerim var. İnsan vücudunun doğal ritmine göre, gece uyumak gündüz uyanık olmak normaldir. Ancak gece mesaisinde çalışanlar için durum maalesef normalin dışında gelişiyor. Doktor, hemşire, güvenlik personeli ve tam gün üretim yapan işletmelerin çalışanları, call center görevlileri, gece çalıştıkları için beslenmelerini planlamakta zorluk yaşıyor.
Uzmanlar uykusuzluk hormonlarının; vücut sıcaklığını, atletik yetenekleri, ruh halini ve beyin fonksiyonlarını değiştirdiğini belirtiyor.
ABD ve Fransa’da çok sayıda hemşire üzerinde yapılan araştırmalar, gece vardiyasında çalışanların genellikle 6-7 kilo daha şişman olduklarını ve bu kiloların ilerleyen yıllarda giderek arttığını ortaya koyuyor. Yetersiz uykuyla kilo ilişkisi pek çok çalışmanın ortak sonucu diyebiliriz.

BUNLARI YİYEBİLİRSİNİZ

- Sabah sizin için uyku zamanını ifade ettiği için hafif beslenin. 1 kase çorbayla başlanabilir, ardından ana yemeğe devam edilebilir. Yemekte etli veya etsiz sebze, esmer ekmek, yoğurt, ayran veya cacık gibi sindirimi kolay yiyecekler tüketilebilir. 
- Basit karbonhidratlar, şekerler ve gazlı içecekler kan şekerinizde hızlı iniş çıkışlara neden olacağından mesai süresince halsiz düşmenize, uykunuzun gelmesine, çabuk acıkmanıza yol açabilir. Geceleri metabolizma yavaşladığı için bunların hepsi size yağ olarak geri döner; süreklilik halinde obeziteye neden olabilir.
- Ana yemeklerden 2-3 saat sonra meyve, yoğurt, süt, kepekli bisküvi, badem, fındık, ceviz, peynir ve esmer ekmek gibi küçük ara öğünler alınması faydalı olabilir.
- Uyumamak için içilen çay ve kahve gibi içeceklere şeker eklememekte fayda var.
- Lifli besinlerin tüketimine ağırlık verilebilir. Haftada 1-2 kere kuru baklagil yemeği yenebilir, pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine esmer ekmek tercih edilebilir. Her gün bol bol sebze, meyve tüketilmesi yarar sağlayabilir.
- Fiziksel aktivitenin artırılması da önemli. Masa başında çalışanlar, günün büyük kısmını hareketsiz geçiriyor. Uyku düzeninin ve öğün saatlerinin tamamen değişmesi de buna eklenince obezite ortaya çıkabilir. Bu yüzünden egzersizi ihmal etmeyin.

Gece Çalışanlara Özel Diyet Listesi

İkindi GECE
Kahvaltı yada aşağıdaki menüyü yapabilirsiniz. Çay

  • 1 Kase Çorba Domates
  • Sebze yemeği Salatalık
  • 2 kanat Peynir
  • Yoğurt Yumurta-Yeşillik

Akşam ARA(1'ER SAAT ARA İLE)

  • 1 Kase çorba 1 fincan filtre kahve
  • Köfte veya et yemeği Meyve Salatası
  • 1 kase Salata Fındık,badem,ceviz ve kuru yemişler
  • Sütten yapılmış tatlı. Süt veya Yoğurt

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Ulukan Arşivi
SON YAZILAR