Hâlid Şen

Hâlid Şen

Gaşşıklayın da galmasın

Gaşşıklayın da galmasın

Milletvekili adayları açıklandı, seçim gezileri sürüyor, trafik yine berbat… Yazın bunlarla ilgili çok yazılıp çizilecek, biz Konyalı’nın pilav mesaisini yazalım dedik…  

**

Tüm bozulmalara, kişiye özel servislere, modernizm çabalarına inat hacı amcalarımız bir gün öncesinden saçısını hazırlayıp torunlarla pilava gidiyor ve bundan tat alabiliyorsak bu değerlerimize sahip çıkmak ve korumak mecburiyetindeyiz.

**

Mahalle aralarında pilav dökmenin zorluğu neticesinde salonlarda ve bahçelerde yer bulma telaşı başladı. Son yıllarda yapılan onca düğün merkezine rağmen yer noktasında eksiklikler ve sıkıntılar yaşanıyor. Bu kadar çokluğun olduğu bir yerde rekabet ve maddi koşullar nedeniyle pilav kültüründeki yozlaşmanın da kaçınılmaz olacağı aşikar.

**

Aslında bu yazı dün katıldığım bir pilavdan çıktı. Bir servis elemanının aceleci tavırları ile bozulan pilav kültürü birleşince ortaya hiç hoş görüntüler çıkmadı.    

**

Son yıllarda bozulan kültür neticesinde pilav sofralarında yaşanan israfa siz de şahit olmuşsunuzdur. Ne derseniz deyin eskisi kadar yenmiyor. İşin ‘şu kadar tepsi pilav yedik’ boyutunda olanlar yüzünden gelen bir tabak pilavın olduğu gibi döküldüğünü de görüyoruz. Şimdi sadece mahalle aralarında, eş-dostun servis ettiği pilav masalarında hala görebilirsiniz; Bizim servis elemanlarımız, “Hadi ağabeyler birer gaşşık daha alıvırın, kalmasın” diyerek masadakileri şevke getirir. Tabakta yemek varsa götürmez, sıradaki yemeği masaya bırakmaz. (Masaya konulan 3 çeşit yemek de ayrı bir yazı konusu!)

**

Şimdi servis elemanı helva tabağının yarısı bitmemişken ve insanlar kaşıklıyorken tabağı alıveriyor. Bir vatandaş uyardı ama israfın önüne geçilemedi:‘Abi tabağı üst üste koydum sattı ben size yeniden getireyim.’

**

Aslında genelde pilavın sonuna doğru israf yaşanıyor. Eğer masada aklı selim birisi yoksa… Zaten son tabak zar zor bitmiş, bir tabak daha getir dersen bu göz göre göre israftır. 

**

Pilav sofralarında kaybolmaya yüz tutan pek çok şeyden bahsedebiliriz. Ama israfı önleme konusunda vatandaş başta olmak üzere düğün organizasyonu yapan firmaların büyük sorumluluğu var. Küçük tedbirlerle büyük israftan kurtulabiliriz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR