A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevapları

Fıkıhi Sorular ve Cevapları

S.1) Hocam: Ben 2 yaşında komşumuzun çocuğunu emzirmiştim, oğlum emzirdiğim kızla anlaşmışlar evlenmekte ısrarcılar bunların evlenmesinde sakınca varmıdır? açıklarmısınız.
C.1) İslam hukukunda sütkardeşlerin evlenme yasağı vardır. Sizin emzirdiğiniz kızla sizin öz oğlunuz sütkardeşlerdir evlenmeleri haramdır öz kardeş gibidir. Bunları ikna edip vazgeçirin, aksi halde öz kardeşiyle evlenmiş gibi zina olur. Şöyle bir kaide vardır emenin emzirene nefsi haramdır.

S.2) Hocam; eşim öldü eşimin kız kardeşi de dul onunla evlenebilirmiyim?açıklarmısınız.
C.2) Evet sizin eşiniz öldükten sonra nikâhınız düşmüştür bu açıdan siz baldızınızla nikâhlana bilirsiniz yani nikâhı helaldir haram olan aynı anda 2. kız kardeşle evlenmektir

S.3) Hocam; gençken bir kızla flört etmiştim sonra yolarımız ayrıldı. Şimdi oğlum onun kızıyla anlaşmış evlenmek istiyorlar. Bunların nikâhı İslam’a göre caizmidir? açıklarmısınız.
C.3) Bu en tehlikeli bir yoldur siz o zaman kızla haşna fişne olmuşsunuz. Sizden gelen nesillere bu gizli ayıbı söylemeniz lazım kesinlikle evlenemezler evlenmek haramdır.

S.4) Hocam; oğlumu evlendirdim damadın annesi dul ben de duldum oğlumun kayın validesiyle evlenebilirmiyim açıklarmısınız?
C.4) Evet siz oğlunuzun kayın validesiyle evlenebilirsiniz. Evlenmenize bir mani hal yoktur belki komşu ve akrabalar yanlış bulabilir, bizce önemli olan dinin ne dediğidir.

S.5) Hocam; biz eşimle boşandık birde kızım var, bir anne olarak bana verdiler adam kocam dinen boşamadı babam beni bir başkasıyla evlendirmek istiyor, ben evlenebilirmiyim açıklarmısınız?
C.5) Siz medeni kanuna göre boşanmışsınız üç talaktan biri gitmiş 2 talakla kocanıza bağlısınız o sizi talaki sesiyle yani üç talakla boşamadıkça siz başkasıyla evlenemezsiniz. Çünkü nikâhınız devam ediyor.

S.6) Hocam; işçi vizesiyle hacca gidiyorum bana senin haccın olmaz sen işçi gidiyorsun diyorlar ne dersiniz?
C.6) Haccın farzı üçtür. 1-İhram giymek 2-Kabe'yi tavaf etmek 3-Arafa günü Arafat'ta bulunmak.
Bu şartları yerine getirdikten sonra nasıl gidersen git hacı olursun. Yani işçilerin haccı neden olmasın. Şayet kurada çıkmadı diye olmaz diyorlar. Allah kabul etsin siz hacca gidin de nasıl giderseniz gidiniz.

S.7) Hocam; babamız vefat etti biz birini haccı bedel göndermek istiyoruz bedel gidecek için bir şart varmıdır açıklarsanız seviniriz.
 C.7) A-Bedel gidecek insanın takva ehli olması. B-Fasık, facir birinin olmaması C-Güvenilir birinin olması lazım. D-Bazı görüşe göre bedel gidenin kendi hac farzını yapmış olması şart diyenler var akat Hanefi fukahasının ekseriyetine göre hac borçlusu olan birisi bir başkası adına bedel gidebilir.
Kadının erkeğe vekâlet etmesi ise mekruhtur.

S.8) Hocam; Peygamberimiz (S.A.S) kaç defa hac yapmıştır. Birden fazla bir kaç defa hac yapmıştır bu doğrumudur açıklarmısınız?
C.8) Peygamberimiz (S.A.S) üç defa hac yapmıştır ikisini hicretten önceki o zaman hac farz kılınmamıştı. Birisini ise hicretten sonra yaptığı veda haccıdır. Gidenlere mani olmayın varsın gitsin haccına mani olmayalım sonra hac bir gönül meselesidir haccına da gitsin hayır hasenatta yapsın inşallah.

S.9) Hocam; biz kasap olarak hacca gittik müzdelifeye de kalamadık görev verildi. Sabah erken çalıştık müzdelifeye de kalmadığımız için bir ceza verecekmiyiz?
C.9) Mecburi görevli olanlar müzdelife de bir miktar kalır sonra ayrılırlar çünkü görevlidir. Bunlara herhangi bir ceza olmaz. Görevlisiniz kurban kesimi yapacaksınız siz cezadan muafsınız.

S.10) Hocam; biz hacca gittik biz bayram namazı kılmadık daha doğrusu başımızdaki görevliler kıldırmadı biz mesul olurmuyuz bizim bayram namazımız ne oldu? açıklarmısınız.
C.10) Hacılar o gün çok meşakkatli oldukları için bilttifak ulemanın görüşüne göre bayram namazı kılmakla mükellef değildirler mükellefiyet yoktur üzülmeyin Allah kabul etsin.
 Dua ve Selamlar. 11.10.2012

 Ali Galip Doğan / İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR