A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam umredeydik sizle de görüştük üst üste 3 tavaf yaptık bize bu tavafınız olmadı bir tavaf yapıp çıkacaktınız namaz kılıp tekrar tavaf yapacaktınız dediler ne dersiniz açıklarmısınız?
C.1) Evet fazilet yönünden bir tavaf yapılır namaz kılınır sonra ikinci tavafa geçilir. Sizin yaptığınızda doğrudur tavafın iade edilmesi gerekmez fakat her tavaf için iki rekât namaz kılmak vacibdir. Biriken tavafların namazlarını ikişer ikişer kılacaksınız.

S.2) Hocam ikindiden sonra tavaf yaptık namaz kılmadık bir hoca efendi burada kerahat olmaz burada her zaman namaz kılabilirsiniz dediler. Hangisi doğru biz şaşırdık açıklarmısınız?
C.2) İmamı Şafi’ye göre Kabe’de Ravza’da tahayyatül mescid namazı kılınır Hanefi Mezhebi’ne göre ise mekruh vakitlerde namaz kılınmaz. Fıkıh her yerde geçerlidir ikindiden sonra vacib sünnet nafile namaz kılınması mekruhtur her yerde mekruh vakti aynıdır değişmez.

S.3) Hocam sabah namazının farzının ikinci rekâtını kılarken güneş doğdu. Bende namazı tamamladım bu namazım oldu mu? açıklarmısınız.
C.3) Hanefi Mezhebi’ne göre sabah namazının ikinci rekâtında güneş doğarsa namaz bozulur. Şafi Mezhebi’nde bir rekâtla rükûa varılmışsa güneşte doğsa namaz tamamdır Hanefilerin sabah namazı ifsad olur.

S.4) İkindi namazını geç kıldık ikinci rekâtı kılarken akşam ezanı okundu bu namazı tekrar kıl namazın olmadı dediler ne dersiniz?
C.4) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre bir rekâtta rükûa varıldı mı diğer rekâtlar tamam olur ikindi namazı kılınmıştır tekrar kılınmasına gerek yoktur. Hanefi Mezhebi’nde sadece sabah namazını kılarken güneş doğarsa namaz ifsat olur yeniden kılınır.

S.5) Hocam Mart başında umredeydik ihramlı iken içimde kilotu unutmuşum 5–6 saat sürdü sen bir koyun keseceksin diyorlar ne dersiniz?
C.5) 12 saatten aşağı olursa sadaka lazım gelir bir gece gündüz kalsa o zaman koyun kurban edilmesi gerekir 40–50 S.Riyali fakirlere para versen yeterlidir

S.6) Hocam umre yapmak için ihrama girdik fakat çok terledim yoruldum banyoda şampuanla yıkandım ne yapmam gerekiyor burada bir hoca efendi bizim Kur’an kursuna verin kurbanı burada keselim dedi ne dersiniz?
C.6) Siz ihramlı iken kokulu şampuanla yıkanmışsınız. Size ceza olarak bir koyun kurban edilmesi vacip olmuş. O kurbanın kesilmesi vacip olmuş. O kurbanın kesilme yeri Mekke’de ki haram bölgesidir. Burda kurban kesilirse olmaz et yerine geçer. Hatta Mekke’de Arafat’ta kesse yine olmaz. Bizim kursta keselim diyen yanlış söylemiştir. Cezanın yeri Mekke haram bölgesidir.

S.7) Hocam ben bu yıl Mart umresinde merhum babam için umre yaptım. Onun namazını da kılacakmıyız? Ölü adına umre yapılmaz dediler ne dersiniz?
C.7) Evet niyet ederken ölmüş olan babanız anneniz adına niyet edersiniz umreyi de onun adına yaparsınız, olmaz diyen yanlış söylemiş tavaftan sonra iki rekât namaz kılmak vacibtir kılarsınız, tavafla say da niyetinizi umre yaptığınız kimse adına yaparsınız Allah umrenizi kabul etsin inşallah.

S.8) Hocam biz genç evliyiz eşim ben ay hali olduğum zaman benimle ilişki kurmak istiyor. Bende günah haramdır diye razı olmuyorum. Sen benim nikâhlı karımsın niye haram olsun diye beni zorluyor. Hatta bu hususta dövdüğü de oluyor. Ben günaha giriyor muyum eşimin durumu ne olur açıklarmısınız?
C.8) Kadınların ay hali loğusa halinde cinsel temas kurmak haramdır büyük günahtır eğer kocanız bu niye haram olsun diye bilerek söylerse dinden çıkar Allah korusun kâfir olur. Yeniden Müslüman olması yeniden nikâh kıydırması gerekir, nedeni haram olan bir şeyi helal kabul ettiği için. 23.03.2012
Dua ve selamlar.
NOT: sorularınız için
TEL: 352 42 13
Ali Galip DOĞAN-İrşad Vakfı başkanı
E POSTA:[email protected]
FACEBOOK: Ali Galip Doğan(İrşad vakfı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR