A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam ben bazen namazda ağlıyorum, senin abdestin bozulur dediler bunu açıklar mısınız?
C.1) Hanefi mezhebinde namaz kılan bir kimse dünyalık bir şey için ağlarsa namaz bozulur. Fakat cennet aşkı cehennem korkusu için ağlarsa namaz bozulmaz. Demek ki ağlamak niyete bağlıdır. Şafii mezhebine göre ise ağlamakla beraber iki veya daha çok kelime ağızdan çıkarsa namazı bozulur.

S.2) Namazda yürümek namazı bozar mı? Umrede gördüm adam namaz da boş saflara adım atarak yürüyordu bunların namazları bozulmaz mı? Açıklar mısınız?
C.2) Hanefi ve Şafii mezheplerinde hiçbir sebep olmaksızın yürünürse namaz bozulur. Öndeki safta boşluk varsa ayakları sürüyerek ön safa geçer, bu yolla geçilirse namaz bozulmaz. Namazı bozan yürüme miktarı şu şekildedir:
a- O namazda yürümeyi mecbur kılan bir sebep yokken her türlü yürüme namazı bozar.
b- Hangi yöne olursa olsun ard arda adım atarak yürünürse namaz bozulur.
c- Adımlarını aralıklarla atarak ayakları sürüyüp bir saf yürümek namazı bozmaz. Fakat bir saftan fazla yürümek namazı bozar.
Hac ve umrede yürüyenleri görüyoruz. Caferi mezhebi, Hanbeli ve Maliki mezhebin de olanlar var, bilmiyoruz. Belki o mezheplere göre namaz bozulmayabilir.

S.3) Hocam ben akşamın farzını kılarken birinci rekatta tek secde yapmışım. Sonra farkına vardım sehiv secdesi yaptım, namazım tam olur mu? Açıklarsanız memnun olurum. Dua ve selamlar.
C.3) Namazda iki secde de farzdır, son rekatta üç secde yapıp sehiv secdesi yapsaydın namazın olmamış olurdu. Şimdi senin namazın olmamış o namazı tekrar kaza etmen gerekir.

S.4) Hocam ben prostat ameliyatı oldum. Akıntım devam ediyor namazımı kılamıyorum ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?
C.4) Siz sahibi üzürsünüz her namaz vakti abdest alacaksınız. Namazınızı kılacaksınız. Siz kendinizi koruyun, idrar akıntılarına dikkat edin namazı terk etmeyin mutlaka kılın.

S.5) Hocam, Cuma kılarken çok kalabalıktı. Öndeki arkadaşın üzerine secde ettim. Bu durum hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
C.5) Hanefi ve Şafii mezheplerine göre secdede alnın konulacağı yerin yüksekliği iki kerpiç yani, 22-23 cm’den daha yüksek olursa namaz caiz olmaz. Namazda secde edecek yer yoksa öndekinin üstüne secde edilmesi caizdir. Yalnız öndeki namaz kılan kimsede aynı namazı kılmalı, biri farz biri sünnet kılarken üste secde edilirse o takdirde namaz caiz olmaz.

S.6) Hocam bizim camiye bir hacı gelir, biz otururken cami içinde bize selam verir. Camide olanlara selam verilir mi? Açıklar mısınız?
C.6) Camide Kur’an okunuyor, sohbet ediliyor, hutbe okunuyorsa selam vermek mekruhtur. Ama hiçbir şeyle meşgul değilse cemaat boş oturuyorsa gelen camidekilere selam verir. Mekke Medine’de Cuma kılanlar görmüşlerdir, imam hutbeye çıkınca “Esselamunaleykum ve rahmetullahi ve berekatuh” der.

S.7) Hocam seferi iken sünnetler kılınır mı? Akşam namazı da iki rekat mı kılınacaktır? Açıklar mısınız?
C.7) Evet vakit müsaitse sıkışık bir durum yoksa sünnetler tam kılınır. Ama vakit darsa, zaman yoksa sadece iki rekat farz kılınır. Hanefi mezhebine göre “kasırı” kısaltmak vaciptir. Şafiilerde ise kasır sünnettir. Hanefi mezhebine göre seferlerde akşam namazı ve vitir namazı üç rekat kılınır.

S.8) Hocam ben bayan hocayım, cenazede yıkıyorum adetli günlerde cenaze yıkayabilir miyim? Açıklar mısınız?
C.8) Hanefi Şafii mezheplerine göre hayızlı olursa nifazlı olan bir kadının cenaze yıkaması mekruhtur. Doğru değildir. Şayet yıkayacak kimse yoksa, yıkamak mecburiyetinde olursa o bayan namaz abdesti gibi abdest alsın yıkasın. Ama başka yıkayacak yoksa zaruriyetten yıkar.

S.9) Hocam babamız öldü. Biz onun öldükten sonra tırnaklarını kestik, bıyıklarını sakalını düzelttik. Bize ölüye eziyet olmuş bu yaptığımız doğru değildir dediler ne dersiniz?
C.9) Hanefi mezhebine göre ölünün organları muhteremdir. Öldükten sonra tırnak ve saç kesiminde caiz değildir, mekruhtur, kesilmemesi gerekiyordu.

S.10) Hocam cenazede sağa selam veriliyor eller salınıyor bu doğrumudur? Birde ayakkabılar çıkacakmış. Açıklar mısınız?
C.10) Eller sağa sola selam verildikten sonra eller salınmalıdır. Ayakkabıların çıkmasına gelince, yerler temiz olduğu için ayakkabıyı da çıkarmamıza gerek kalmaz. Ama ortalık temiz olmazsa o takdirde ayakkabıyı çıkarmamız lazımdır.
Dua ve Selamlar. 26.05.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR