A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam: Geçen hacdaydık tavaf esnasında abdestim bozuldu, gruptan ayrılamadım tavafa devam ettik. Senin haccın olmamış dediler içime kuşku düştü rahat değilim ne yapmam lazım bana yardımca olur musunuz?
C.1) Hanefi mezhebine göre abdestsiz tavaf yapılmaz günahtır, abdestsiz tavaf yapan kimseye kurban kesmek vacib olur. Aynı gün çıkar abdest alır da kaldığınız yerden veya baştan yapsanız kurban cezasından kurtulursunuz, siz ki gelmişsiniz gidenlerle kurban parasını Mekke’ye gönderin onlar sizin adınıza ceza olan kurbanınızı kestirsinler.

S.2) Hocam; Geçen yıl hacdaydık son gün şeytan taşlamaya gidemedik bir şey olmaz dediler şimdi de sen hata yapmışsın cezan var diyorlar.
C.2) İmam-ı Azam’a göre şeytan taşlamak vacibdir terk edilmemesi gerekir siz vacibi terk etmişsiniz ceza olarak bir koyun veya keçi kurban etmeniz gerekir. Giderken para yollayın onlar Mekke’de harem sınırları içerisinde kurban kestirsinler.

S.3) Hocam; Biz umreye gittik tavaf yapıyoruz. Neden tavaf yapıyoruz? kaç çeşit tavaf vardır bunları açıklar mısınız?
C.3) Tavaf Allah rızası için Hacer-ül Esved’den başlayarak Kabe’yi Muzama’yı yedi defa dolaşmak demektir. Bu da tavaftır tavafın çeşitleri şunlardır:
a) Kudüm tavafı (sünnettir)
b) Ziyaret tavafı (farzdır)
c) Veda tavafı (vacibdir)
ç) Umre tavafı (umre maksadıyla yapılan tavaf)
d) Nezir adak tavafı
e) Mescid’i Haram tavafı (Allah rızası için mescidde yapılan tavaf)
f) Sünnet olan tavaf.

S.4) Hocam biz umre yaptık, size hac farz oldu Hacca gitmelisiniz umreye gitmeyecektiniz diyorlar ne dersiniz.
C.4) Haccın şartlarından birisi de yol emniyeti olmasıdır. Hacca yazılıyorsunuz kurada çıkmayınca gidemiyorsunuz sizin elinizde değil yol kapalı böyle olunca size farz olmaz iyi etmiş umreye gitmişsiniz sizi tebrik ederim.

S.5) Kul hakkı nedir? kul hakkından kurtulmak için ne yapmak lazım açıklar mısınız?
C.5) Kul hakkı; İslam da çok önemlidir diğer insanlar arasında gasp etmek, sövmek, dövmek borcunu ödememek, borcu inkar etmek gibi konularda insanların aleyhinde bulunmaktır. Kul hakkı deyince Müslüman olsun gayri müslim olsun değişmez kul hakkı önemlidir. Kısaca kul hakkı insanlara yapılan bir zulümdür. Allah’a tam teslim olan ahirete inanan ihlaslı bir kimse kul hakkına tecavüz etmez bir ayeti kerimede şöyle buyrulur. “Sonra şüphesiz ki sizde kıymet gününde Allah’ın huzurunda hesaplaşacaksınız. (Zümer 31)Üzerinde kul hakkı olan kimselerle halelleşmelidir. Şayet borçlu ise borcunu ödemelidir. Alacaklı ölmüşse borcunu onun adına fakirlere vermelidir. Peygamber efendimiz (S.A.S) şöyle buyurur “Şehidin kul borcu dışındaki bütün günahları bağışlanır” (Müslim) Bir başka hadiste ise şöyle buyrulur. “Sizden biriniz bir başkasına haksızlık etmişse dinar ve dirhem bulunmayan O kıyamet gününden önce bugün helalleşsin kıyamet günü haksızlık yapan kimsenin sevaplarından haksızlara uğrayana verilir. Şayet sevabı yoksa haksızlığa uğrayanın günahından alınır haksızlık yapana yüklenir” (Buhari)
Böylece sevabı ağır gelen bir kimse günah yüklenince sevabı azalır. Cennetlik olmuşken, cehenneme atılacaktır.

S.6) Hocam; Bizim çocuğumuz olmadı, kardeşimin çocuğunu evlatlık aldık siz yanlış yapmışsınız, dinimizde evlatlık yoktur diyorlar. Konuyu açıklar mısınız?
C.6) İslam dininde evlat edinmek yoktur, dinimiz bunu yasaklamıştır. Yanlış yapmışsınız bir yetime yardım edebilir, bakabilirsiniz evlatlık almak caiz değildir. Nedeni evlatlık alınan Kız’sa büyünce Erkeğe mahrem olur yabancı olur. Bazı fitnelerde olur Erkekse evin hanımına mahrem olur sonra bir takım tehlikeler ortaya çıkabilir Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur. “Siz kendi isimleriniz babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız buyrulur. Öyleyse evlatlık kime nispetle çağırılacaktır, mirastan da hak alamaz.

S.7) Hocam; Top oynamak haram mıdır? Günah mıdır? Top oynarken Hz. Hüseyin’in başıyla oynamış gibi olursunuz diyorlar ne dersiniz?
C.7) İslam dini bazı oyunları haram kılmıştır. Şans oyunları haram kılınmıştır. Futbol tesettür açısından sakıncalıdır. Kısa şort giyiliyor erkeğin göbekle diz altı mahremdir. Diz üstünü açmaksa caiz değildir. Haram olan burasıdır, bir de futbol oynamak ayrı, seyirci olmak ayrı futbol sahaları şirazeden çıkıyor. Kapağı açılmayan küfürler, kavgalar, güvenlik güçlerine saldırılar oluyor. Bir de spor centilmenlik demektir deniliyor. Fakat bu ve benzeri olaylar insanı nefret ettiriyor. Oynayan 22 kişi spor yapıyor seyirci ise karnının şişini indiriyor Hz. Hüseyin’in kellesiyle oynanıyor deniliyor bu batıl inançtır, böyle bir şey olmamıştır. Peygamber Efendimiz (S.A.S) şöyle buyur. “Allah’a itaatten alıkoyan her eğlence batıldır. (Buhari)

S.8) Hocam; Benim hoca oğlum var yaşı 40, milli piyango alıyor çıkarsa yarım kalan mahallenin camisine vereceğim diyor. Biz yapma haramdır diyoruz o da niye haram olsun çıkarsa vereceğim benim niyetim temiz diyor. Bu konuyu açıklar mısınız?
C.8) Bu bir şans oyunudur şans oyunlarının hepsi haram kılınmıştır. Mezheplere göre demiyoruz İslam’a göre haramdır. ALLAH (C.C) Kur’an-ı Kerim Maide Suresi 90. ayette mealen şöyle buyurur. “İman edenler şarap, kumar, dikilitaşlar, putlar, fal ve şans oyunları, okları şeytan işi bir pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz bunların haramlığı nalsa (Kur’an’la) sabit bir müslüman milli piyango neden haram olsun derse dinden çıkar eşi de boş olur bir kelime ile insan müslüman olur bir kelimeyle dinden çıkar. Elmalı merhumun tefsirine bakabilirsiniz.

S.9) Hocam; Benim babam felçli yatıyor zaman zaman ağlıyor Allah’ım benim canımı al da kurtar diyor bizde ikaz ediyoruz. Ama dinlemiyor bu yaptığı doğru mudur açıklar mısınız?
C.9) Böyle bir istek bir dua bir düşünce kesinlikle caiz değildir. Çünkü ecel Allah’ın takdir ettiği güne kadardır. Allah (c.c) Kur’an’da şöyle buyurur. “Bir ümmetin, bir canın, eceli geldiği zaman ne bir saniye ileri ne bir saniye geri olmaz ölümü istemek doğru değildir. Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurur. “Sizden biriniz sakın bana gelen bir zarardan dolayı ölümü istemesin çünkü ya iyilik sahibidir ki yaşamakla iyilikleri artar veya yaşamakla kötülük sahibidir belki tövbe ederek veya kötülüklerden vazgeçer veya tövbe eder (Buhari-Müslim)

S.10) Hocam; Çok önemli bir konuyu öğrenmek istiyorum, saç ektirmek caiz midir başkasının saçını ektirmenin hükmü nedir biz kuaförüz bu konuyu tartışıyoruz. Açıklar mısınız?
C.10) a-) Bugün teknoloji çok gelişmiştir, kadın olsun erkek olsun, bir başkasının saçını ektirmek caiz değildir. Haramdır bir erkek yabancı bir erkeğin saçını ektirdi, onun hanımı beyinin saçını okşarken kimin saçını okşamış oluyor veya bir kadın saç ektirirse aynı şekilde beyi karısının saçını okşarken kimin saçını okşamış oluyor buna bakılır.
b-) Şayet bir kimsenin kendi kök saç hücresinden kendisine ekiliyorsa bunda bir sakınca yoktur. Şuna benzetebiliriz bay pas olan bir kalp hastasına bacağındaki yedek damar alınıp kalbe monte ediliyor. Bu da bunun gibi bir şeydir. Bu şekilde saç ektirme caizdir.

Dua ve Selamlar. 07.05.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR