A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; biz Selçuk Üniversitesinde öğrenciyiz. Erkek arkadaşlarla bir evde kalıyoruz. Evde gusül gerekti banyo yaptım. Besmele ve niyet etmeyi unutmuşum. Namaz kıldıktan sonra aklıma geldi. Arkadaşlara konuyu açtım, onlar senin guslün olmamış dediler, namazda kıldın günaha girdin dediler. Bu psikolojik olarak beni rahatsız ediyor. Ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?

C.1) Biz genelde sorulara Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre cevap veriyoruz.

Hanefi Mezhebine göre; Guslün farzı üçtür.

a) Ağzı bol su ile çalkalamak, gargara yapmak. Yalnız oruçlu iken çok dikkat gerekir.

Gargara yerine ağzı bol su ile çalkalamak gerekir.

b) Buruna bol su verip genze kadar ulaştırmaktır.

c) Bütün vücudu hiç kuru yer bırakmadan güzelce yıkamak. Hanefi Mezhebine göre;

Besmele çekmek ve niyet etmek sünnettir. Siz Hanefi Mezhebine mensupsanız sizin gusül abdestiniz olmuştur, tamamdır. Endişe etmenize bir şey yapmanıza gerek yoktur. Yalnız şunlara dikkat etmeliyiz. Yüzük varsa oynatacağız. Protez diş varsa çıkaracağız.

Elimizde bedenimizde suyu altına geçirmeyen yağlı boya, ruj, oje gibi şeyleri çıkaracağız. Göbek çukuruna dikkat edeceğiz. Kadınlar küpe deliklerinin içine su geçmesini sağlayacaklar.

Şafii Mezhebine göre; Guslün farzı üçtür.

a) Gusül için niyet etmek farzdır. Niyet edilmez unutulursa gusül olmadığı için yeniden gusül abdesti alınması gerekir.

b) Vücutta hassaten avret mahallinde pislik varsa temizlenmesi gerekir.

c) Vücudun her tarafını titizlikle hiç kuru yer bırakmadan yıkanması gerekir. Eğer siz Şafii Mezhebine tabi iseniz guslünüz olmamıştır. Çünkü siz Besmele çekmeyi ve niyet etmeyi unutmuşsunuz.

Dikkat edilecek hususlar: Şafii Mezhebinde şunlara dikkat edilecek. Vücuttaki çukurluklara, kırışıklıklara dikkat etmek lazımdır. Bunların altına su girecek, göbek çukurluğuna çok iyi dikkat etmek gerekir. 

S.2) Hocam; Arkadaşlarla tartıştık. Farz Namaz öncesinde Sünnet Namaz kılınmaz. Kaynak var mıdır? Delil var mıdır? Açıklayın dediler. Bu konuyu açıklar mısınız?

C.2) Peygamber Efendimiz (S.A.V) Veda Haccında şöyle buyurdu: “Ben size iki kaynak bırakıyorum. Birisi Allah’ın kelamı Kur’an-ı Kerim, diğeri ise benim sünnetlerimdir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) Farz Namazlardan önce ve sonra namaz kılarlardı. Ümmetine de Sünnet Namazı kılmayı tavsiye buyurdu. Peygamber Efendimiz (S.A.V) her Sabah Namazından önce 2 rekât Sünnet Namaz kılarlardı. Öğle Namazından önce 4 rekât, farzdan sonra 2 rekât Sünnet Namaz kılardı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “İkindi Namazının farzından önce 4 rekât namaz kılana Allah (C.C) rahmet eder.” (Kaynak: Ebu Davud – Salat bahsi)

S.3) Hocam; Biz imalatçıyız. Bir yerden çelik malzeme aldık. Malzeme aldığımız yere gününde parasını ödeyemedik, 2 ay geciktik. Şimdi de malzeme zamlandı, mal aldığımız firma biz zarardayız diyor, vade farkı istiyor. Helalleşmek için bu farkı vermemde dinî açıdan bir mahsur var mıdır? Açıklar mısınız?

C.3) Biz genelde açıklamayı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre yapıyoruz.

Her iki Mezhebe göre; mal aldığınız da borcunuz ne ise öderken ondan fazlasını vermek veya almak yani vade farkı koymak haramdır, faiz almış veya vermiş gibidir. Alanda verende günah işlemiş olur.

Ancak şöyle olabilirdi; sizin çekinizin, senedinizin günü geldiğinde ödeyemeyeceğim dersiniz, o gün için altın, gümüş, dolar, Euro, demir kaç TL ise yeniden bir balans ayarı yaparsınız, ortalamasını alırsınız altın, gümüş, dolar, Euro, demir gibi şeyle anlaşırsınız 2 ay sonra onun üzerinden ödersiniz. Ancak böyle ikinci bir anlaşma yapılmadan vade farkı alamazsınız. Kul hakkını helal ettirmek için siz de ona karzı hasen olarak emanet, ödünç para verirsiniz. Sizin ödemeyi geciktirdiğiniz kadar oda sizin paranızı kullanır.

S.4) Hocam; Faizli kredi aldık. Onun zekâtı var mıdır? Zekât verecek miyim? Açıklar mısınız?

C.4) Anaparayı ayırırsın, anaparayı hesap eder onun zekâtını % 2,5’ten zekâtını verirsiniz. Kumar, milli piyango, faiz gibi haram paranın zekâtı olmaz. Faiz haramdır, Faiz yiyen Allah’a ve Peygambere savaş açmıştır onun zekâtı olmaz.

S.5) Hocam; Tevbe Namazı nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Açıklar mısınız?

C.5) Tevbe Namazı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; mendup olan bir namazdır. Allah rızası için niyet edilip kılınır. Yaptığı hatayı hatırlar namazdan sonra tevbe eder bir daha o günahı işlemez. İşlememek için Allah’a söz verir, pişman olur, Allah’tan bağışlanmasını ister. Aynen Nafile Namazlar gibi 2 rekât kılarak rükû ve secdelerini yapar. Allah (C.C) dilerse affeder, dilemezse affetmez. Kutsî Hadiste şöyle buyrulur: “Benim rahmetim gazabımı geçmiştir.” (Kaynak: Buhari – Müslim)

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 08.02.2021

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR