A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Boşanan bir kadının başka birisi ile evlenebilmesi için ne lazım? Açıklar mısınız?

C.1) Boşanan bir kadının başka birisi ile evlenebilmesi için iddetinin dolması lazımdır.

İddet: Beklemenin hükmü Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Boşanan kadın hamile ise doğumdan sonra iddeti biter başkası ile evlenebilir.

Hanefi Mezhebine göre; Boşandıktan sonra 3 defa adet görmelidir.

Şafii Mezhebine göre; Boşandıktan sonra 3 defa temizlik görmelidir. Temizlik günlerini kadın kendisi bilir.

Kocası ölen bir kadın doğum yapmazsa, kocasının vefatından sonra 4 ay 10 gün beklemesi şarttır. Yani 120 gün bekler. 

S.2) Hocam; Ben sarhoştum karımı boşadım. 4 defa seni boşadım dedim. Şimdi pişmanım, eşime dönmek istiyorum. Dönebilir miyim? Ne yapmam lazım?

C.2) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; keyfi olarak içki içip de sarhoş olup karısını boşarsa her ne surette olursa olsun karısı 3 defa veya daha fazla boşamışsa karısı boş olur. Yalnız zorla tehditle içki içirilmişse içmeye zorlanmışsa o takdirde zorlama şartlarına göre boşanmış sayılmaz. Veya içtiği bir ilaç veya haptan dolayı elde olmayan nedenlerle sarhoş olmuşsa o zaman yine boşama meydana gelmez. İçki içmek haramdır, büyük günahtır. Siz keyfi içki içmişsiniz. Kendinizin sarhoş olmasına sebep olmuşsunuz.   

S.3) Hocam; Karım beni mahkemeye vererek ayrıldık. 8 yıldır nafaka veriyorum. Başka bir adamla evlendi. Bu aldığı nafaka helal olur mu? İslam’a göre nafaka var mıdır? Açıklar mısınız?

C.3)

Hanefi Mezhebine göre; boşanan bir kadına İddet müddetince (Yani 90 gün) nafaka ödenir.

Şafii Mezhebine göre; hamile değilse İddet müddetince nafaka ve barınacak yer verilir. Boşanan bir kadın İddet müddeti bittikten sonra nafaka alamaz.

Sizin dediğiniz şekilde başkası ile evlenmişse nafaka alması haramdır. Resmi nikâhla evlenmişse zaten nafaka kesilir. Amma Dini nikâhla evlenmişse alması hiç helal olmaz. Umarız yasama bu nafakayla ilgili bir yasa çıkarırlar da mağduriyet önlenir. 

S.4) Hocam; Evimizde yazılmış muska bulduk. Mutfakta lavabonun altında tavuk yumurtası bulduk. Size büyü sihir yapılmış diyorlar. Ne tavsiye edersiniz?   

C.4) Sihir sebebi gizli ve ince olan bir şeydir. Türkçe’de buna büyü diyoruz. Büyünün tarihçesi çok eskidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e Lebid adında bir Yahudi büyü yapmıştı. Cebrail (A.S) yapanı ve yapılan yeri haber verdi. Bunun üzerine Felak ve Nas Sureleri nazil oldu.

Büyüyü yapan Yahudi hahamları kabala kitabından yapıyorlar. İslam Dini sihir ve büyüyü yasaklamıştır. Büyücülerin kazançları da haramdır.

Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Taha Suresinin 69. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Büyücü nereye varırsa iflah olmaz.” Peygamber Efendimiz (S.A.V)’de şöyle buyurur: “Helake götüren 7 şeyden sakının. Bunlardan biriside sihirdir.

Cinler vasıtası ile muska, yumurta koydurabilirler. Güvenilir, inançlı ve bu işlerden anlayan bir hoca varsa ona bu sihri bozdurabilirsiniz. Bulduğunuz kâğıtları sakın yakmayın, gömmeyin akarsuya atınız.

S.5) Hocam; Ya Rabbi Rasülullah hürmetine veya şu zat hürmetine diyerek vesile yapmak caiz değildir diyorlar.  Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?

C.5) Hz. Ömer (R.A) Halife iken Medine’de müthiş bir kuraklık oldu. Hz. Ömer (R.A) yağmur duası yapıyorlardı. Hz. Ömer (R.A) Hz. Abbas (R.A)’ın elinden tutarak “Ya Rabbi! Peygamber (S.A.V) sağ iken Peygamber’e tevessül ederdik. Şimdi de Peygamber (S.A.V)’in amcası Abbas’a tevessül ederek Ya Rabbi! Hz. Peygamberin Amcası Abbas’ın hürmetine bize yardım et” diye dua etti. Amma olduğu yerden hiç ayrılmadan şakır şakır yağmur yağmaya başladı. Sonra Ashabı Kiram Hz. Abbas (R.A)’a yönelip kucaklıyor ve ağlıyorlardı.

Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresinin 35. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının. O’na yaklaşmaya vesile arayın ve O’nun yolunda cihat edin ki kurtuluşa eresiniz.

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 15.09.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:aligalip-dogan@hotmail.

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR