A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Ev kredileri, araç kredileri veriliyor. Bazı kanallar ihtiyaç olduğu için helal diyorlar. Ne dersiniz?

C.1) Bu konuda Muhammed Ebu Zehra Konya’da bir sempozyumda şöyle diyor: “Faizin bütün çeşitlerinin helal olabilmesi için, ölü hayvan eti ve domuz etinin ihtiyaç hallerinde helal olması lazım. Faizin hiçbir çeşidi istisnasız haramdır. Sadece ihtiyaçla zaruret yerine geçmez.

Faize dayalı bir sistemde genel olarak zaruret düşünmek, yorum yapmak mümkün değildir, caiz değildir. Müslüman ferasetli olmalı helal yollar araştırmalı bunun için gayret sarf etmeli, ümmeti bu faiz belasından kurtarmalıdır. Bu konuda Elmalılı merhum şöyle der: “Kur’an-ı Kerim bu kadar ayetlerin beyanına rağmen faiz için cevaz yolları aramak, yorumlarda bulunmak ümmeti büyük felakete götürür.

Şöyle bir değerlendirme yaparsak;

İster ayetle ister hadisle yasaklanmış olsun haramdır. Faizin helal olabilmesi için domuz etinin, kanının, ölü hayvan etinin de helal olması lazımdır.

Faiz çok şiddetli yasaklanmış bir haramdır. Faizin şüphesi bile haram kabul edilmiştir.

Zaruretin oluşması için domuz etinin, içkinin, ölü hayvan etinin yenmesi zaruret sınırının bilinmesi bulunması lazımdır. 

Zaruret vardır diyebilmemiz için, kaynağımızın Kur’an ve Hadis olmalıdır. 

Cumhura göre; zaruret halinde haramlar ancak zarureti giderecek kadar helal olur. Mübahlık mutlak değildir. Netice olarak faizin düşük oluşu; ev, araç, zirai kredilerin tümü faizdir, tümü haramdır. Kaynak: Bakara:273-275-278-279281, Buhari, Beyhaki, Tirmizi, Kassan-ı Bedai, İbni Kesir  

S.2) Hocam; Harama helal diyen dinden çıkar mı? Böyle söyleyenin ne yapmasını tavsiye edersiniz? 

C.2) Haram ve Helal sınırını belirleyen Kur’an ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Hadisleridir.

Haram 2 kısımdır

A) Haramı Liaynihi

B) Haramı Ligayrihi

A) Haramı Liaynihi ne demek: Bir şeyin özü aslı haramsa ondan elde edilen mamuller de haramdır. Bu haramlara helal diyen dinden çıkar. Domuz eti haramdır ondan elde edilen mamulleri de haramdır.

Haramı Ligayrihi ne demek: Bir şeyin özü, aslı helal olup, sonradan haram olanlar. İçki, kumar, fala bakmak gibi. Üzüm helal, şıra helal, pekmez helal, şarap neden haram olsun. Şarap sonradan mayalandığı için, içenleri sarhoş ettiği için haramdır. Sakal kazımak haramdır. Kestiren de kesende aynı günaha girer. Bu sakal olayını inkar eden dinden çıkmaz amma günahkar olur. Yani fasık olur. Sonra tevbe ederse Allah (C.C) kabul eder, etmez bunu biz bilemeyiz.  

S.3) Hocam; Oğlum 5 yıllık evli, hiçbir şeyi yoktu, şimdi hanımı ile araları açık, birbirlerini düşman gibi görüyorlar. Baktırdık; size büyü yapılmış, büyü var derler ne dersiniz?

C.3) Büyü olayı yeni bir olay değildir. 4.000 yıllık geçmişi vardır. Kabala kitabından büyü yapılıyor çok etkili oluyor ki bunlar Medine’de Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e yaptılar. Bunun üzerine Felak ve Nas Sureleri inzal oldu. Bir takım cifir harfleri ile büyü yapıyorlar. Sonra onlar cin eline geçiyor, cin hastalandırıyor. İslam büyüyü haram kılmıştır. Büyü yapıp para alanın parası da haramdır. Bozmak için bir sürahi suya 3 Fatiha, 313 Ayet-el Kürsi, 3 İhlas, 5 Felak 6 Nas Sureleri okunur. Aç karnına en az 7 gün içilirse Allah’ın izni ile büyü bozulur. 

S.4) Hocam; Ev içinde çocuklarımız varken babası onların yanında soyunuyor. Çamaşır değiştiriyor. Onların yanında benimle mahrem konuşmalar ve şakalar yapıyor. Vaz geçiremedim. Ne dersiniz?

C.4) Peygamber Efendimiz (S.A.V)şöyle buyurur: “İman yetmiş küsur şubedir. Haya imandan bir şubedir.” Hayanın imanla bağlantılı olduğunu görüyoruz. Bir baba, bir anne çocuklarının yanında tesettüre uymayan kıyafetle gezmemeli, onların yanında soyunmamalıdır. Yarın çocuklar da onları taklit ederler. Hele hele onların yanında küfürlü sözler söylenmemelidir. Çocukların günahına girerler.

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 25.12.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR