A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Karım beni mahkemeye verdi. Mahkeme neticesinde bizi boşadı. Karımı ben boşamadım. Karım bir yıl sonra başkası ile evlendi. Mahkemenin boşaması ile Dinen boşanmış olur muyuz? Açıklar mısınız?  

C.1) Mahkemenin gerek avukatları kanalıyla gerekse eşlerin şikâyetiyle boşanma olursa 3 talaktan biri gider. Bir kadın kocasına 3 talakla bağlanmış olur. Mahkemenin boşaması bir boşama sayılır. Eğer erkek daha önceleri boşamak için şart etmişse bu boşanma üçüncü boşanma olursa o zaman Dinen boşanmış sayılır. Mahkeme boşadıktan sonra pişman olup, birleşmek isterlerse 2 talakla dönmüş olur birleşebilirler. Yalnız mahkeme boşadıktan sonra kocası 3 talakla boşamazsa kesinlikle o kadın başkasıyla evlenemez. Boşamadığı müddetçe evlenemez. Buna rağmen evlenmişse zina ediyor demektir. Sizde onun yaptığı zinaya göz yumuyorsunuz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Deyyuslar cennete giremez. Deyyus, eşini kıskanmayan zinasına göz yuman demektir.” Siz de bu günahtan kurtulmak için 3 talakla boşayın. Ani ölüm vuku bulursa siz kendinizi kurtaramazsınız.

S.2) Hocam; bir hocaya gittik. Her şeyi biliyor ve cinleri çağırıyormuş. Cin vasıtasıyla her şeyi biliyormuş. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.2) Cin vardır. Bizim Peygamberimiz (S.A.V) cinlere ve insanlara peygamber olarak gönderilmiştir. Cinler her şeyi bilemez. La gaybe illallah=Gaybi ancak Allah bilir. Eğer bilselerdi Hz. Süleyman (A.S) ın öldüğünü bilirlerdi. Ne zaman öldüğünü bilemediler. Ta ki yanının üzerine yıkılınca bildiler. Cinleri çağırıp emri altına alanlar vardır. Onlara güvenmemek lazım, o türden adamlar iki tarafı keskin bıçak gibidirler. Hem yapar hem de bozarlar. Seni bağımlı hale koyarlar. Bunlar takılırlar sonunda o cinler onları boğarlar. Helak eder imansız gitmesine sebep olurlar. 

S.3) Hocam; Cinlerde insanlar gibi mi ibadet ederler? Onlar da namaz oruç tutarlar mı? Açıklar mısınız?

C.3) Onlarda insanlar gibi ibadet ederler. Allah’a kulluk yaparlar. Onlarda Cennete gireceklerdir. Onlarda doğar, doğrulur, yaşar ve ölürler. Onların içinde de Müslüman’ı, Hristiyan’ı, Musevi’si ve dinsiz olanları vardır.  

S.4) Hocam; Kıyamet alametlerinden bahseder misiniz? 

C.4) Kıyametin küçük ve büyük alametleri vardır.

Büyük Alametler:

  • Deccal in çıkması; Müslümanları sapıttıracaktır. Gözünün birisi kör olacak, saçları dağınık olacak. Bir takım illüzyonist işleri gösterecek. Görenler bunu mucize, keramet sayacaklar.
  • Ye’cüc ve Me’cüc çıkacak; yeryüzünü kana bulayacaklar. 
  • Kâbe’ye yakın bir yerden Dabbetül Arz denilen bir hayvan çıkacak. 
  • Güneş batıdan doğacak, o zaman herkes şaşıracak ne oluyor diye sokaklara dökülecekler.
  • Mehdi (A.S) zuhur edecek. Hadis-i Şerif: “Dünya zulümle dolacak, ancak benim soyumdan biri gelecek. Adı Benim adım, babası Abdullah olacak, dünyayı adaletle dolduracak. Adaletle doldurmadan kıyamet kopmaz.
  • İsa (A.S)’ın inmesi.

S.5) Hocam; İstanbul’dan arıyorum, biz bayanlar Cuma Günleri Cuma Namazı kılmaya büyük camilere gidiyoruz. Cuma Namazı bize Sünnet midir? Cuma Namazı kıldıktan sonra biz bayanlar o günün Öğle Namazını kılacak mıyız? Açıklar mısınız?

C.5) Cuma Namazı kadınlara farz değildir. Kadınların Cuma Namazına gitmesi Sünnette değildir. Cuma Namazı bayanlara farz, vacip, sünnet olmamasına rağmen kadın Cuma Namazına gidemez diye de bir şart yoktur. Kadınların camilerde Cuma Namazını kıldıkları halde Öğle Namazını kılmazlar. Şayet kadınlara Cuma Namazı sünnet olsaydı cumanın farzından sonra tekrar Öğle Namazını kılmak şart olurdu. (Bedai-i Mezahibi Erbea, Cuma Bahsi)

Hanefi Mezhebine göre; Cuma Namazı için mazereti olanlar Öğle Namazını kılarlar. Kadınlar da Öğle Namazını kılarlar denir. Cuma Namazının kadınlara farz olmaması bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Cuma Namazının kadınlara farz olmaması Cuma Namazına gelmeyecek anlamına da gelmez. (İbnül Hüman – Nevevi – Buhari – İbni Mace – Ebu Davud)

Sonuç olarak diğer mezheplere ittifakla Cuma Namazını cemaatle kılan bir kadının üzerinden Öğle Namazı düşer. Öğle Namazını kılmazlar.

S.6) Hocam; Bazı dükkânlar yılbaşında camlarını çam ağacıyla süslüyor. Sabahlara kadar eğleniyorlar. Bu çılgınlık nedir? Nedendir? Açıklar mısınız?

C.6) Hristiyan inançlarına göre Hz. İsa’nın doğumu 31 Aralık denir. Diğer bir İncil’de 25 Aralık denir. Başka bir İncil’de Ocak’ta denir. Ellerinde 1000 İncil vardı. M.S. 325 yılında Bursa İznik’te bir konsül toplandı. 1000 İncil’den 4 İncil esas kabul edildi. Bu İncil Aziz Paulos’un mektuplarından oluşur. Bu onların âdeti amma biz neden onlara benzemeye çalışırız. Kur’an-ı Kerim’de Ali İmran Suresinin 85. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyrulur: “Kim İslam’dan başka bir din ararsa  ondan asla kabul edilmeyecektir. O, ahirette de kayba uğrayanlardan birisidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyurur: “Kim başkasına benzerse o bizden değildir.” “Kim başkasına benzerse o da onlardandır.” İbrahim (A.S) ateşe atılırken bir güvercin gagasıyla su götürüyormuş. Nereye gidiyorsun diye sormuşlar. Ağzımla su götürüyorum, ateşi söndüreceğim demiş. İyi amma o ateş senin ağzındaki suyla sönmez ki demişler. Tamam, amma benim de safım belli olsun diye götürüyorum der. Bu yılbaşında millet safını belli edecek.

Dua ve Selamlar. 25.12.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR