A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Ali Galip DOĞAN

 

Fıkıhi sorular ve cevaplar

 

S.1) Hocam; Bizim arkadaş grubu var. Namazlarını kılarlar. Namazdan sonraki boş vakitlerinde tavla oynarlar. Biz oynamayın günahtır diyoruz amma biz kumar oynamıyoruz, boş vakti değerlendirmek için yapıyoruz diyorlar. Konuya bir açıklık getirir misiniz?

C.1) Tavla oynamak ulemanın ittifakı ile haramdır. Buna neden haram olsun diyenin imanı tehlikeye girer. Allah korusun dinden çıkar. Ebu Hureyre’nin rivayet ettiği bir Hadis’te Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Tavla oynayan bir kimse elini domuz kanına bulamış olur.” Başka bir Hadis’te şöyle buyurulur: “Tavla oynayan Allah’a ve Resulüne asi olmuş olur.” Ebu Davud, İbni Mace ve Bey Hâkî tavla oynamak Yahudilerin ve Hristiyanların bir tuzağıdır. Tavlada 15 siyah pul, 15 te beyaz pul var 2’de zarı var. Toplamı 32 eder. Bu da İmam’ın ve İslam’ın şartlarını içine alan 32 farza işaret eder. Böyle yapmakla Siyonistler vakti boşa öldürtüyorlar. Hem de abdestli oynuyorlar. Eğer oyuna başlarken Besmele çekilirse insan kâfir olur.    

S.2) Hocam; Biz namazlarımızı kılıyoruz. Haccımızı da yaptık. Sigara içiyoruz. Geçen de Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında sigara içmek haramdır dedi biz de şaşırdık. Açıklar mısınız?

C.3) Fıkıhta bir illet vardır. Şarap haram üzüm, sirke, pekmez helaldir. Neden? Şarap haramdır. İllet içki insan sağlığına, aileye topluma yüzde yüz zararlıdır. Öyle zararlı olduğu için haramdır. Sigarada aynıdır. Kur’an-ı Kerimde Allah (C.C) şöyle buyurur: التَّهْلُكَةِ إِلَى بِأَيْدِيكُمْ تُلْقُواْ وَلاَ Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın.” 

Sigaranın zararları yakın zamana kadar bilinmiyordu. Şimdi ise dünya tıp otoriteleri; sigaranın çok zararı var. Akciğer kanseri riskini artırır. Bronşları tıkar. Solunum yollarını tıkar. Genç yaşta öldürür. Erkeklik gücünü kaybettirir. Zararları artık inkâr edilemez. Her türlü zararı vardır.  İşte bu açıdan âlimler haramdır diyor. Haram oluşunun illeti insan bünyesine insan nesline zararlı olduğu için haramdır derler. 

Diyanet İşleri Başkanımız 17 Ocak 2019’da yayınladığı genelge ile sigara haramdır demiş, Hac ve Umreye gidecek görevli İmam, Müezzin, Vaiz ve Müftülerden sigara içenler Hac ve Umreye gidemez demiştir. Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurulur: 

الْمُسْرِف۪ينَ۟ يُحِبُّ لَا اِنَّهُ تُسْرِفُواۚوَلَا اشْرَبُواوَ وَكُلُوا

Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz.” Âlimler illet olarak israf olduğu için de haramdır demiştir.

S.3) Hocam; Benim oğlan 25 yaşında kendi kendine konuşuyor. Hocaya gittik bu cinlerle evli diyorlar. Cinle evlenme olur mu? Ne yapacağız? Bize yardımcı olur musunuz?

C.3) Cinler dumansız ateşten yaratılmış varlıklardır. Onlarda yer içer, erkeklik ve dişilik vardır. Onlarda da Müslüman, kâfir, berduş ve ahlaksızlıklarda vardır. İçlerinde bizim gibi Müslüman olanları takva sahibi olanları var. Nikâha gelince nasıl bir insanın evlenmesi uygun caiz değilse cinle de evlenemezler. Cinler insanın kan damarlarına kadar girerler. Kurtuluş çaresine bakın. Bir sürahi suya 3 İhlas, 7 Ayet-el Kürsü 101 Cin Suresi, 3 İhlas, Felak ve Nas sureleri okuyun o suyu 21 gün içirin.

Dua ve Selamlar. 24.10.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN/ İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR