A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam biz torunla hactaydık, yeni evliler Arafat’ta dağa çıkmışlar, gece dağda hanımı ile cinsel temasta bulunmuşlar. Bunların ne yapması lazım.

C.1) Bunların Haccı ifsat olmuş, tekrar hacca gitmeleri şart. Bir yolunu bulup tekrar birlikte hacca gidecekler, ihram giyip Arafat’a çıkacaklar görevlerini yapacaklar, başka türlü kurtuluş yolu yoktur.

Şafi mezhebine göre Arafat’ta vakfeden evvel cinsel temasta bulunsalar ikisinin de haccı ifsat olur. Hacları bozulur, ertesi yıl tekrar hacca gelmeleri şarttır. Ayrıca ceza olarak birer koyun keseler, haccı iade ederler.

S.2) Hocam haccın tavafını yapmadık şeytanları taşladık, 4.ncü bayram gecesi döndük şimdi sizin haccınız olmadı diyorlar. Açıklar mısınız?

C.2) Haccın farzı üçtür, 1-ihram giymek 2-Arafat’ta vakfe yapmak. 3-Kabe’yi tavaf etmek, bunlardan birisi olmazsa hacı olamazlar, tekrar hacca gidecekler, hacda farz olan tavafı yapacaklar nasıl olurda farz olan tavafı yapmazlar, mutlaka bunların tavaf yapmaları şarttır.

S.3) Hocam biz aramızda tartıştık, Müzdelife’de geceledik sabah namazını kıldıktan sonra dua ettik, vakfa yaptık. Bir kısım arkadaşlar da gece saat on civarında Müzdelife’yi terk ettiler bunların yaptığı doğru mudur? açıklar mısınız?

C.3) Hanifi mezhebine göre bayram sabahı seher vaktinden itibaren güneş doğuncaya kadar vakfa yapmak vaciptir. Kim bu vacibi terk ederse ceza olarak bir koyun kurban kesecektir. Sizin yaptığınız doğru, vacibi yerine getirmişsiniz. Kaynak (İbni Abidin, Fetavayi hindiye, mebsud) Şafi mezhebine göre gecenin bir vaktinde vakfe yapmak sünnettir. Terkedilmesi halinde bir şey lazım gelmez.

S.4) Hocam eşim düşük yaptı, cinsellik açısından kaç gün beklemeliyiz açıklar mısınız?

C.4) Türkiye’de yaygın olan iki mezhebe göre cevap vereceğim. Hanifi ve Şafi mezheplerine göre düşük olan çocuğun uzuvları belli ise yani elleri, ayakları, parmakları sacı belli ise o kadın lohusa sayılır. Dem kesilinceye kadar cinsel temas yapılamaz. Haramdır. Demin kesilmesini bekler. Organlar henüz belirlenmemiş ise insan şekli beli olmamış ise o zaman cinsel ilişki caiz olur fakat birkaç gün beklemekte yarar vardır.

S.5) Hocam köpekle, eşekle atla birleşmek doğru mudur? dini açıdan hükmü nedir? açıklar mısınız?

C.5) Dini açıdan hayvanlara cinsel temasta bulunmak haramdır. Bu hususta İcma da vardır. Dilsiz, ağızsız, şuursuz hayvanlarla birleşmek yasaklanmıştır. Bu hususta Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “Sabah akşam Allah’ın azabını hak eden dört grup insan vardır. 1-Kadınlara özenen onlara benzemeye çalışan erkekler. 2-Erkeklere özenen onlara benzemeye çalışan kadınlar. 3-Hayvanlarla cinsel münasebette bulunanlar. 4-Livata yapanlar” Bunların içinde en kötü olanı Livatadır. Lut kavminin helakı ondan olmuştur. Taberani

S.6) Hocam biz arkadaşlarla tartışıyor, nikâhı olmayan bir kadınla düşüp kalkmak birlikte kalmak zinadır diyoruz. Onlarda niye haram olsun, onların gönlü var anlaşarak yapıyoruz. Zorla bir şey yapmıyoruz diyorlar zinanın hükmü nedir? Gönlü olduğu halde nikâhsız zina yapmak haram mıdır? açıklar mısınız?

C.6) İslam dininde zina büyük günahlardandır. Aile yuvasının bozulmasıdır. Bir ayette Allah (cc) şöyle buyurur “Zinaya yaklaşmayınız çünkü o çirkin bir şey kötü bir yoldur.” (İsra 32)

Burada Allah (cc) zina yapmayından ziyade zinaya yaklaşmayın diye yasaklıyor. Birlikte olmak birlikte dostluk kurmak zinaya yol açmaktır. Haramdır. Bir kimse ben zina yapıyorum haram olduğunu biliyorum, dese fasık olur, günahkâr olur. Kadının gönlü var, anlaşıyoruz, zorla yapmıyoruz dese haramı helal saydığı için bu adam dinden çıkar kâfir olur. Arkadaşlarınız o düşünceden vazgeçsinler yoksa ebedi Cehennem de kalırlar. Haramı bilmek, haram olduğunu kabul etmek zorundayız. Peygamberimiz (sav) bir hadislerinde şöyle buyurur “Bir zani (zina eden) zina ederken mümin olduğu halde zina edemez.” (Buhari-Müslüm) Zinanın ahirette azabı olduğu gibi dünyada da cezası vardır.

Dünyada görülen afetler; 1-Rızkı daraltır, belirsiz hale gelir, bereketi kaldırır. 2-Hayır, hasenattan mahrum kalır. 3-İnsanlar arasında itibarı kalmaz, horlanır, nefret edilir.

Ahiretteki afetleri; 1-Allah’ın gazabı onun üzerine olur. 2-Hesabı çok çetin olur. 3-Cehenneme atılmayı hak eder. Zina ile ilgili hadisler de çok korkunç hükümler var, on dakikalık zevk için bu azaba razı olunmaz.

S.7) Hocam çok önemli bir karar aşamasındayız. Ben bir kızla evleneceğim fakat kız ben hastayken bana kan vermiş onun kanı benim kanıma karışmış. Babam ve annem sen onunla kan kardeşisin evlenemezsin diyorlar. Sizden açıklama bekliyoruz?

C.7) 1-Kardeşlik sıhriyet yönüyle olur. 2-Süt emme yönüyle olur. Nisa süresinin 23-24 ayetler kimlerin evlenmesi yasak olduğunu bildiriyor. “Cahiliye döneminde olanlar ayrı babalarınızın nikâhladığı kadınla evlenmeyiniz. Şüphesiz o çok çirkin çok iğrenç idi o ne fena bir adetti.” (Nisa 22) “Size şunları nikâhlamak haram kılınmıştır. (kılındı) Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşinizin kızları (yeğenleriniz) sizi emziren süt anneleriniz, süt kardeşleriniz. Karılarınızın anneleri (Kaynana) kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlardan kızlarınız üvey kızlarınız, sülbünüzden gelen öz oğullarınızın (gelin) eşleri ile evlenmeniz iki kız kardeşle aynı anda nikâhlanmanız da haramdır.” (Nisa 23)

İslam’da kan kardeşliği diye bir kardeşlik yoktur. Evlenmenize engel bir durum yoktur. Rahatlıkla evlenebilirsiniz. Allah (cc) şimdiden mesut ve bahtiyar etsin.

S.8) Hocam bizim birkaç tane kira getiren dairemiz var biz o dairelerin zekâtını verecek miyiz? açıklar mısınız?

C.8) Evleri eğer ticaret maksadıyla alıyorsanız, rayici üzerinden zekâtları verilecek yok oturmak, kiraya vermek niyetiyle olursa evlere zekât düşmez. Ancak kira gelirleri üzerinden bir yıl geçince zekât kiraya düşer.

S.9) Biz bu yıl haccı temeddü yaptık. İhramlıyken unuttum kokulu şampuanla yıkandım şimdi burada arkadaşlar senin haccın olmamış diyorlar. Haccın çıkması için 9 yıl bekledim, emeklerim boşa mı çıktı ne dersiniz.

C.9) Sizin haccınız olmuş, haccı bozan bir olay yok ancak, ihramlıyken kokulanmak yasak, siz yasak işlemişsiniz ceza olarak bir koyun keseceksiniz. Mekke’ye bir gidenle parasını gönderip kestirebilirsiniz.

Dua ve Selamlar     12.09.2018                                                                                

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected]

Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR