A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Dedem arafe günü oruç tutalım çok sevap olur diyor. Bayram arafesinde oruç tutulur mu? Açıklar mısınız?

C.1- Yöremizde ağırlıklı olan

İmamı Azam ve Şafii Mezhebine göre; Hac’da Arafe günü oruç tutulmaz, mekruhtur, harama yakındır. Hac meşakkat ve yorgunluk demektir. Bilhassa Arafat çok izdihamlıdır. Orada oruç tutulmaz. Hac’da olmayan Müslümanlarının Kurban Bayramı Arafesinde oruç tutması Menduptur,  güzeldir, müstehaptır.

Ebu Katade şöyle rivayet etmiştir: Efendimiz (S.A.V)’e Arafe Günü oruç tutmanın hükmü sorulunca, Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Arafe Günü tutulan oruç, gelecek bir senenin günahlarına kefarettir.” (Müslim, Abu Davud, Tirmizi)

Arafe Günü oruç tutmak çok büyük sevaptır. Bir yıllık gelecek ve geçmiş günahlar bağışlanıyor. Hacılar Arafe Günü oruç tutmazlar.  

S.2- Hocam! Bayram günlerinde namazlardan sonra Tekbir getiriliyor. Bu Tekbir nedir? Bayanlarda getirecekler mi? Açıklar mısınız?

C.2- Bu tekbirlere Teşrik Tekbirleri denir.

Teşrik lügatte: Etleri dilimleyip güneş altında bırakmak demektir. Kurban Bayramı Arafe Günü sabah namazından başlayıp Kurban Bayramının 4.cü günü ikindi namazında Teşrik Tekbirleri sona erer.

Hanefi Mezhebine göre; kadın ve erkeklere Arafe Günü sabah namazından başlayıp Kurban Bayramının 4. günü ikindi namazına kadar Teşrik Tekbirlerini getirmek vaciptir.

Şafii Mezhebine göre; teşrik tekbirlerini getirmek sünnettir.

Şafii Maliki Mezheplerinde; tekbirlerin arkasından şunu da ilave etmek sünnettir. "Allah'u ekber kebira, velhamdü lillahi kesira, sübhanallahi bükreten ve esila" ister cemaatle namaz kılınsın farz namazların sonunda bu tekbir getirilir.

Hanefi’ye göre; "Allahu Ekber Allahu Ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu Ekber. Allahu Ekber ve lillahi'l-hamd" safiye Allahu Ekber 3 defa denir.

S.3- Hocam! Kurban kesmek için vekâlet şart mıdır? Vekil tayin edebilir miyiz? Telefonla vekâlet olur mu? Açıklar mısınız?

C.3-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Kurban kesecek kişinin izni bilgisi olması şarttır. Vekâlet vererek kurban kesilebilir. Faziletli olanın kendinin kesmesidir. Vekâlet; telefonla, mektupla, sözle benim yerime vekilim olan kurbanımı kes diye vekil tayin eder. Vekil olanda Allah rızası için kurbanı onun adına keser.

Nitekim Hz. Ali vekil olarak Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in adına vekâleten kurban kesmiştir.

Vekilde buluğ çağına ermiş olmalıdır. Müslüman olmalıdır. Güvenilir olmalıdır.

S.4- Hocam! Ben ölen babamın adına kurban keseceğim. Ölü adına kurban kesilmez olmaz dediler. Siz ne dersiniz? Açıklarsanız sevinirim. Dualarınızı bekleriz.

C.4-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; ölen kimse adına kurban kesilebilir. Sevabı ölenlerin ruhuna bağışlanır. Bu kurban etinden oğlu, kızı yiyebilir. Ölü adına kurban kesmek caizdir.

Şu farkla ki!

Şafii Mezhebine göre; ölen kimsenin vasiyet etmesi şarttır.

S.5- Hocam! Bir arkadaş şu işim olursa Mevlana Türbesine onun adına kurban keseceğim demiş. Kabir’e kurban kesilir mi? Açıklar mısınız?  

C.5- Kurban Allah rızası için kesilir. Ölmüş bir kimsenin mezarı başında kurban kesilmez. Kesilirse o kurbanın eti yenmez haramdır. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:

Allah (C.C) ölü etini, domuz etini ve kanı Allah’tan başkası adına kesileni haram kılmıştır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Allah’tan başkası adına boğazlayana Allah lanet etsin.

İbni Abidin’de şöyle denilmiştir: “Herhangi bir kimsenin bir yere gelişi münasebeti ile şerefi için veya Salih bir kimsenin kabri için nezir edilmiş bir hayvan kesilirse o et yenmez haram olur. Çünkü o hayvan Allah için kesilmeyip bir kimsenin hatırı, şerefi için kesildiğinden eti yenmez haram olur.

Sonuç olarak bir kimsenin gelişi ile veya Salih bir kimsenin şerefi için kesilen hayvanın eti yenmez. Geçmişte Kenan Evren’in Konya’ya gelişiyle 40 tane hayvan kesilmişti. Haram eti Konyalı’ya yedirdiler.

S.6- Sayın Hocam! Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi hayvanlar kurban olur? Yaşları ne olmalıdır? Açıklar mısınız? 

C.6- Kurban alırken sağlıklı olmasına, gözü kör olmayan, topal ve hasta olmayan, memeleri kopuk veya kör olmayan hayvanları alın.

Yaşlarına gelince;

Hanefi Mezhebine göre; koyun veya keçi 1 yaşını doldurmuş olacak. Yalnız koyunlarda 6 ayını doldurmuş 7.inci aydan gün almış ve sağlıklı olursa kurban olur. Keçilerde 1 yaşını doldurmayanlardan kurban olmaz.

Şafii Mezhebine göre; Kurbanlık koyunun 1 yaşını tamamlayıp 2 yaşına girmesi şarttır. Keçilerde ise en az 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.

Sığır ve Manda

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; erkek veya dişi sığırın veya mandanın en az 2 yaşına girip 3’e geçmesi lazım.

Devlerde;

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; 5 yaşını doldurması lazımdır.

S.7- Hocam! Kurban en son ne zaman kesilir? Geçen yıl hactaydık Arabistan saati ile gece 04’te bizim kurbanımız kesilmiş, sonra sizin kurbanınız olmamış dediler. Ne yapmamız lazım? Açıklar mısınız?

C.7-

Hanefi Mezhebine göre; Bayram Namazı kılınan yörelerde bayram namazı kılındıktan sonra başlar, 3. Bayram Günü akşam namazı sona erer. Bayram Namazından önce kesilen hayvanlar kurban değil et yerine geçer.

Bir gün sahabeden biri geliyor, “Ya Rasülallah! Ben bayram namazından önce kestim” dedi.

Efendimiz (S.A.V): “Senin kurbanın olmamış Senin kestiğin et yerine geçmiş” buyuruyor.

Şafii Mezhebine göre; kurban kesme zamanı 1.inci Bayram güneş doğduktan sonra başlar. 4.üncü bayram ikindiden sonra sona erer. Kurban; Kurban Bayramı Namazından önce kesilirse kurban olmaz et yerine geçer.

S.8- Hocam! Biz bir sığır aldık. Kapak atmış dediler. Sonra anlayanlar bunun dişini sökmüşler. Kapak atma yok, Bu 2 yaşına girmemiş dediler. Ne yapmamız lazım? Açıklar mısınız?

C.8- Sığır ve Mandanın kurban olabilmesi için 2 yaşını bitirmiş olması şarttır. 2 yaşını bitirmeyen hayvan kurban olmaz. Siz onu satın veya bir kasaba verin. Kulaklarında küpe olanlar, kayıtlı olanlardan bir hayvan alın ve kesin (Ömer Nasuhi BİLMEN – İslam İlmihali) 

S.9- Hocam! Güzel bir koyun aldık. Ama memesinin birisi kopmuş, hayvan hasta olunca kopmuş. Biz bu koyunu kurban olarak kesebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.9-

Hanefi Mezhebine göre; zengin bir kimsenin aldığı kurban hasta olsa öyle özrü olsa yenisini alıp kesecektir. Fakir bir kimse ise yenisini almaz. Aynısını keser. Çünkü ona kurban vacip olmadığı halde keseceği için. 

S.10- Hocam! Biz bir sığır aldık. Arkadaşın birinin adağı varmış. O’da adak kurbanı kesmek için aramıza dâhil olacak. O’nu aramıza dâhil etsek kurbanımız olur mu? Açıklar mısınız?

C.10- Burada niyet önemlidir. Onun adağı varmış, kurban niyeti ile girecek, girebilir. Kurbanı kesebilirsiniz. Bir sakıncası yok. Yalnız o arkadaş hissesini aldıktan sonra kendine düşün hisseden yiyemez. Annesi, babası, oğlu, kızı ve torunları da yiyemez. Etinin tamamını dağıtacak. Kendisi yerse bile etin parasını verecek.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 25 Ağustos 2017 Perşembe 

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR