A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Abdest alırken boğazıma su kaçmıştı. Orucum bozuldu mu? Kaza mı tutacağım? Açıklar mısınız?

C.1-

Hanefi Mezhebine göre; Oruçlu olduğunu bildiği halde abdest esnasında ağzına su kaçarsa orucu bozulur. Kaza etmeniz gerekir. (Mebsud)

Şafii Mezhebine göre; Oruçlu olduğunu bildiği halde gusül ve abdestte mübalağa yaparken ağzına su kaçarsa oruç bozulur. Kazası lazım gelir. Mübalağa yoksa normal abdest alırken ağzına su kaçarsa orucu bozulmaz. Amma abdest ve gusül için değil de ağzına başka bir maksatla su alırsa oruç bozulur. Siz en iyisi orucu kaza ediniz.

S.2- Hocam! Biz yeni evliyiz oruçlu iken hanımımla öpüştük, şakalaştık. Bizim orucumuz bozuldu mu? Kaza mı lazım,  Ceza mı lazım. Açıklar mısınız?

C.2-

Hanefi Mezhebine göre; Öpüşmek şakalaşmak orucu bozmaz. Fakat nefsine hâkim olamayanların öpüşmemesi lazım.

Şafii Mezhebine göre; Cinsel tahrik olmasa bile oruçlunun öpüşmesi ve kucaklaşması mekruhtur.

Hz. Aişe (R. Anha) şöyle bir hadis rivayet eder. “Siz mubah olan öpüşme veya oynaşmadan sakınınız. Sonra nefsinize hâkim olamayıp kusur işlersiniz.

Hanefi’ye göre orucunuz bozulmaz.

S.3- Hocam! Ramazanda oruçlu iken kustum. İçimden geldi kendime mani olamadım. Kusma orucu bozar mı? Açıklar mısınız?

C.3-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Kendi kendine gelip önlenemeyen kusma orucu bozmaz. Amma kişi kendi isteği ile istifra ederse orucu bozulur. Kaza etmesi gerekir.

S.4- Hocam! Ramazanda hastalandım. İğne yaptırdım. Orucum bozuldu mu? Kaza mı edeceğim? Açıklar mısınız?

C.4-

İmamı Azam’a göre; Dışardan vücuda giren orucu bozar. Kazası lazım gelir. Mecbur kalmadıkça iğne gece yaptırılmalıdır.

Şafii Mezhebine göre; İğne orucu bozmaz. Din İşleri Yüksek Kurulu kana karışma zamanına bağlıdır. İğne yaptırdıktan sonra kana karışırsa orucu bozar. Kazası lazım gelir.

S.5- Hocam! Fitre nedir? Bayram Günü çocuğumuz oldu ona da fitre verecek miyiz? Biz 3 fitreyi veremedik şimdi verebilir miyiz? Açıklamanızı bekliyoruz. 

C.5- Fitre hicretin 2. Yılında emredildi.

Hanefi Mezhebine göre; vaciptir.

Şafii ve Maliki Mezheplerine göre; farzdır.

Bayram Namazından önce verilmelidir. Müstehap olan vakit budur.

Fitre veremeyenler borçludurlar. Bu fitreyi şimdi de verebilirsiniz. Vermeniz lazım. Aksi halde Allah katında mesulsünüz, borçlusunuz. Bayram Gününde canlı doğan çocuk içinde fitre verilecektir. (El Hidayet – Feteva-i Hindiyye)

S.6- Hocam! Ben hasta olduğum için oruç tutamadım. Fitremi de vermedim. Ben fitre verecek miyim? Açıklar mısınız?

C.6- Oruç tutamadım diyorsunuz. O tutamadığınız oruçlar için fidye verilecektir. Yani her gün için 20.-TL vereceksiniz. Ayrıca Vacip olan fitrenizi de vereceksiniz. Vermezseniz Allah katında borçlu olursunuz.  

S.7- Hocam! Ben 10 kişilik fitre verdim. Fitreyi 20.-TL’den verdim. Yalnız 10.-TL olarak dağıttım. Yanlış mı yaptım? Şüpheleniyorum. Açıklar mısınız?

C.7-

Hanefi Mezhebine göre; Fitre vermek vaciptir.

Şafii Mezhebine göre; Farzdır.

Fitre bölünmez 1 kişiye 1 fitre verilir. Yani 20.-TL tek kişiye verilecekti. Sizin verdiğiniz fitre yerine geçmez. Sadaka yerine geçer. Yeniden parçaladığın fitrelerin parasını vereceksiniz. Aksi halde fitre borçlusu olursunuz. Günahkâr olursunuz.

S.8- Hocam! Babamız Ramazan içerisinde vefat etti. Fitre ve zekât borçları oruç ve oruç keffaret borçları vardı. Şimdi ne yapacağız? Açıklar mısınız?

C.8- Vereseler isterlerse aralarında anlaşır. Bırakılan malından fitre, zekât, oruç ve keffaret borcu ödenir. Mirasçılar buna yanaşmazlarsa ödemeye zorlanamaz. Kul borcu varsa onun ödenmesi lazımdır. Ödemek için zorlanırlar.

S.9- Hocam! Bayramdan sonra 6 gün oruç varmış Bunu tutacak mıyız? Tutmazsak günaha girer miyiz? Peş peşe mi tutulacak? Açıklar mısınız?

C.9-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Ramazan’dan sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Şevval ayında oruç tuttuğu rivayetleri vardır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Her kim Ramazan’dan sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutarsa bütün sene oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim-Ebu Davud-Tirmizi)

Bu Hadis-i Şerife göre Ramazan’dan sonra 6 gün oruç tutulması teşvik edilir. Tutamazsanız günah olmaz.

Hanefi Mezhebine göre; peş peşe tutulmaya bilir. Bir ay içinde tutulur.

Şafii Mezhebine göre; Bayramdan hemen sonra peş peşe tutulmalıdır.

Allah (C.C) 1’e 10 vereceğini vadediyor. 1 ay Ramazan=300 gün, 6 gün Şevval=60 gün bu da eder 360 gün Ramazan Bayramının 1. Günü ile Kurban Bayramının 4 günü oruç tutulmaz. Oda 5 gün eder. Böylece 365 gün oruçlu olmuş ecir ve sevabını alırsınız. Müsait olanların tutmalarını tavsiye ederiz.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 29 Haziran 2017 Perşembe 

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR