A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Soru 1. Hocam, biz cezaevinde mahkûmuz. Başımızda gardiyanlar da var. Cuma Namazı kılıyoruz. Bizim Cuma Namazımız olur mu? Açıklarmısınız?

Cevap 1. Cuma’nın şartlarından birisi de Cuma kılınan yerin herkese açık olmasıdır. Yani Cuma Namazı’nda namaz kılmak isteyenlerin gelebilmesidir. Orası kapalı bir yer. Sadece mahkûmlar kılıyor. Cuma hür olanlara farzdır. Siz hür değilsiniz. Hanefi mezhebine göre cezaevindeki mahkûmların Cuma Namazı kılmaları sahih değildir. Cuma Namazı olmaz, yerine öğlen namazı kılacak. Şafii mezhebine göre oranın yerli halkından 40 kişi varsa Cuma Namazı kılarlarsa caizdir. Cuma Namazı kılmakta mükellefiyettirler.

Soru 2. Hocam, bizim marketimiz var. Cuma namazı saatinde işçiler çalıştırılıyor. Bazı hoca kardeşler Cuma saatinde alış veriş yapmak haramdır diyorlar. Siz ne dersiniz?

Cevap 2. Evet, Cuma’nın ilk ezanı okunduğu zaman alış verişi bırakıp Cuma’ya gitmek farzdır. Allah (cc) Cuma Suresi 9. ayette şöyle buyuruyor: Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağırıldığınız zaman hemen Allah’ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilseniz bu sizin için daha hayırlıdır. Cuma saatinde hür kimselerin alış veriş yapması haramdır. Mahalle bakkalı gibi zaruri açılması, bayanlar çalışıyorsa helal olur. Cuma vakti ezan okununca Cuma’ya gidilir. Gidilmesi lazım. Farzdır. Allah (cc) rızasına kapattığın için ayrıca bereketini verir.

Soru 3. Hocam, yılbaşında bir araya geliyoruz. Hindi alıp ziyafet çekiyoruz. Yılbaşını kutluyoruz.  Bunu yapmayın, günahtır dediler. Siz ne dersiniz?

Cevap 3. Biz Müslüman’ız. Onlarla beraber yılbaşı kutlamayız. Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: Kim başka bir kavme benzerse o da onlardandır. Kim bir başka benzerse bizden değildir. Yılbaşını Hıristiyanlarla birlikte kutlamak caiz değildir. Onlara benzemek, özenmek insanı küfre götürür. Kur’an’da Allah (cc) şöyle buyuruyor: Kim İslam’dan başka bir din, başka bir kurtuluş yolu ararsa o ondan kabul edilmez. Kesinlikle o gün, o gece normal günlerimizden biri olsun. O gün hindilerle, tatlılarla yiyip içerek eğlenmek günahtır. İmam-ı Azam ‘Fıkhül Ekber’ adlı eserinde şöyle der: Beline zünnar bağlayan kâfir olur. Zünnar nedir? Papazların bellerine bağladıkları kuşaktır.

Soru 4. Hocam, Noel nedir? Çam neden kesiliyor? Açıklarmısınız?

Cevap 4. Noel baba onların kurtarıcı sembolüdür. Eğlenme yapılır. Noel baba Antalya Demre doğumlu olan Aya Nikolas Aziz Pavlos. Aslı Yahudi olup, Hıristiyanlığı bozmak için Hıristiyan münafıktır. İncil’deki mektupların çoğu onun sözleridir. Çam neden kesilir? Hıristiyanların batıl inançlarına göre İsa (as) Çam ağacına inecektir. Onun için çam kesilir. Biz Müslüman’ız, neden çam kesip dükkânlara asıyoruz? İnançlı bir adam bunu yapmaz. Çan Hıristiyanların sembolüdür. Benzetme gibi olmasın onların ezanıdır. Asırlar boyu İsa’nın karşısında, hilalin karşısındadır. Çanla hilalin savaşı asırlardır devam etti, edecektir. Rabbimiz Allah’tır deyip te bütün hal ve hareketlerinde Allah’ın emirlerini, Rasulullah’ın sünnetlerini esas alana, doğru yaşayanlara Kıyamet gününde hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir. Çünkü onlar cennet ehlidirler. Yapmakta oldukları güzel ameller ve hareketlerine mükâfat olmak üzere orada ebedi kalacaklar. 

Soru 5. Hocam, Yılbaşında Milli Piyango bileti alıyoruz. Arkadaşlarla bir araya geliyor, yemekler yeniyor, eğleniyoruz. Böyle yapmayın, günahtır diyorlar. Siz ne dersiniz?

Cevap 5. Milli Piyango her ne kadar adı milli olsa da devlet resmi müsaade etse de şans oyunudur. Haramdır. Niye haram olsun, ben çalmadım ki diyen kimse dinden çıkar, kafir olur. Allah (cc) şöyle buyuruyor: Ey iman edenler, şarap, içki, kumar, dikili taşlar, şans oyunları, fal – şeytan işi, pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. (Maide 90) Ayetin devamında şöyle buyuruyor: Şeytan içki, kumar yolu ile ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister, sizi Allah’ı anmaktan, namazdan meneder.

 Soru 6. Hocam, Hıristiyanlar İsa’nın o gün ineceğine mi inanıyor? Hz. İsa çarmığa gerilmiş mi? Gelecek mi?

Cevap 6. Hıristiyanlar Hz. İsa’nın çarmığa gerildiğine, sonra da gök yüzüne çekildiğine inanıyorlar. Kur’an-ı Kerim şöyle der: O (İsa) ölmedi, öldürülmedi, çarmığa gerilmedi, onların ki şüpheden ibaret, kesin olarak onu öldürmemişler. Bilakis Allah (cc) onu katına kaldırmıştır. Allah (cc) izzet ve hikmet sahibidir. (Nisa 157, 158) İslam inancına göre İsa’yı öldürmediler. Onun yerine ihanet eden havariyi çarmığa gerdirmişler.

Soru 7. Hocam, İslam inancına göre Hz. İsa (as) inecek? Bunu çok tartışıyoruz. Namaz kılan arkadaşlar bile İsa öldü, gelmeyecek diyorlar. Siz ne dersiniz?

Cevap 7. Allah (cc) Ali İmran 55. ayette şöyle buyuruyor: Allah buyurmuştur ki, ey İsa seni vefat ettireceğim, seni nezdime yükselteceğim, seni inkar edenlerden arındıracağım. Sena uyanları ise Kıyamete kadar üstün kılacağım. Sonra dönüşünüz ona olacak. İşte o zaman ayrılıkta düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hüküm edeceğim. Kur’an şöyle der: Küçükken konuştuğun gibi büyükken de konuşacaksın. Bizim ehlisünnet inancına göre Allah (cc) İsa’yı katına çekti. Kıyamete yakın gelecektir. Kur’anla hüküm edecektir. Hadiste şöyle der: İsa benim yanıma defin edilecektir. Başka bir hadiste: Vallahi Meryem oğlu İsa adil bir hakem olarak inecek, hacı kıracak, domuzu öldürecek, kin, nefret, hasedi kaldıracaktır.

Soru 8. Hocam, yılbaşı gecesi ne yapmalıyız? Ne tavsiye edersiniz?

Cevap 8. O güne mahsus özel bir program yapmayın. Namazınızı kılın. Allah’ım bir yaş daha ihtiyarladım, bir yıl boyunca acaba ne amel yaptım diye düşünün. Hatta o gün TV kanallarına bile bakmayın. Gayri Müslimlere muhalefet edelim. Avrupa’nın tarihi kan, kinle doludur. İşte Suriye, Yemen, Irak, Afganistan, Libya ve sair görelim.

Soru 9. Hocam, karısını zina yaparken yakalayan bir kimse ne yapmalıdır? Öldürebilir mi?

Cevap 9. Eşini (karısını) zina halinde yakalarsa öldüremez. 4 erkek şahit getirirse hâkim ona recim cezası verir. Amma o öldürme hâkimin kararı ve şahitlerin itirafı ile olur. Sen karını boşa, 3 talakla da boşa. Çocukların varsa bu sırrını da yayma.

Soru 10. Hocam, biz yurtdışındayız. Bir arkadaşımız sarışın Alman kadınla dost hayatı yaşıyor. Zina yapma, haramdır diyoruz. Niye haram olsun, zorla yapmıyorum, kadınla anlaştık, hem de kadın Müslüman değil ki, niye haram olsun diyor. Siz ne dersiniz?

Cevap 10. Bu arkadaşınız Müslüman ise, zinanın neden haram olduğunu diyorsa, onun gönlü var diyorsa dinden çıkar, mürtet olur. İslam devletinde mürtet’in katli vaciptir. Siz o arkadaşı uyarın. Yeniden iman etsin. Bir daha zina yapmasın.

Selam ve dualar.

İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR