A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhî sorular ve cevapları

Fıkhî sorular ve cevapları

S.1) Hocam; Belediye Nikâhından sonra Dini Nikâh şart mıdır? Nikâhın şartı nedir? Açıklar mısınız?

C.1). Belediyenin kıydığı nikâh, nikâh olmaz. Nedeni farz olan nikâhın şartları yerine gelmediğindendir. Nikâh memuru Evlenmeyi kabul ediyor musun diye soruyor. Evlenecek olanlar da Evet diye cevap veriyorlar. Bu açıdan bu tür nikâh, nikâh sayılmaz. Bunun için Belediye Nikâhından sonra Dini Nikâh kıyılmalıdır. Besmele ve Hamdeleden sonra Dini Nikâh kıyılmalıdır. Nikâhta şart olan Falancanın kızını zevceliğe eşliğe aldın kabul ettin mi? Diye sorulunca Bayanın da Aldım kabul ettim demesi şarttır farzdır. Kabul ediyorum, edeceğim denilirse nikâh caiz olmaz. Nikâhı yok demektir.

Nikâhın Şartları Nelerdir?

1- Nikâha mani olan hallerin bulunmaması

A) Süt Kardeşliğin bulunmaması

B) Bulaşıcı bir hastalığın bulunmaması lazımdır.

2- Akit esnasında 2 erkek adil şahidin bulunması

3- Şahitler akıllı olmalı, sağır ve dilsiz olmamalıdır

4- Evleneceklerin evliliğe karşılıklı rızasının olması

5- Anlaşmalı, muta nikâhı olmaması lazımdır.

6-İcap ve Kabul şartının yerine gelmesi.

İşte bu şartlar altında Sünnete uygun dualarla nikâh kıyılır.

S.2) Hocam: Mehir nedir? Dinen Mehir şart mıdır? Mehir geri alınır mı? Açıklar mısınız?

C.2) Mehir: Evlenen erkeğin alacağı kadına bir miktar para veya altın veya başka bir malın verilmesidir. Erkeğin evlenecek kadına belli miktar Mehir vermesi vaciptir.

Mehrin Vacip olması Kur’an-ı Kerim’de Nisa Suresinin 4. Ayet-i Kerimesinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Nikâhlandığınız kadınların Mehirlerini seve seve verin

Mehir kadının hakkıdır. Gönlü olmadan, rızası olmadan mehri geri alınamaz. Boşanma vuku bulsa dahi Mehir kadının hakkıdır. Mehir verilmezse kul hakkı olur. Vermeyen kul hakkına girer mesul olur.

Nikâhın hükmü: İcap ve kabuldür.

S.3) Hocam; Fakültelerde bazı gençler muta nikâhı diyerek evleniyorlar. Sakallı yabancı bir hoca bunların nikâhlarını kıyıyor. Muta nikâhı nedir? Bu evlenme İslam Dinine göre caiz midir? Açıklarsanız memnun olacağız.

C.3) Muta nikâhı geçici olarak kıyılan bir nikâhtır. Muvakkat nikâh muta nikâhı Hanefi, Şafii, Maliki ve Hambeli Mezheplerine göre; kesinlikle caiz değildir. Hayber Savaşında Haram kılınmıştır. Hz. Ömer muta nikâhını tamamen yasaklamıştır. Bu nikâha aynı zamanda Acem Nikâhı da denir. Muta nikâhı İran’da kıyılmaktadır.

S.4) Hocam; Kurbanlık sığır aldık sütünü sağıyoruz. Bu sütü satıyoruz. Doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.4) Kurbanlık olarak satın alınan hayvanların sütünden yününden istifade edilemez. Siz sağdığınız sütün parasını fakirlere veriniz. Satarsanız da parasını ihtiyaç sahiplerine veriniz. Kurbanlık hayvanın tüyü kırkılırsa yünlerin parasını fakirlere veriniz. Kurbanlık hayvan işte kullanılırsa onun kirası fakirlere verilecektir. (Kaynak: A.Fikri Yavuz-İslam İlmihali s, 458)

S.5) Hocam; Eti yenen hayvanların hangi organları yenmez? Açıklar mısınız?

C.5) Eti yenen hayvanların şu organları yenmez.

1- Hayvanların akan kanları yenmez Haramdır.

2- Erkeklik organı yenmez.

3- Dişilik organı yenmez.

4- Erkeklik organı hayâları yenmez

5- İdrar torbası yenmez.

6- Öd kesesi yenmez.

7- Et içinde olan toparlak guddeler yenmez.

S.6) Hocam; Biz Almanya’dayız. Burada Hıristiyan komşu ve iş arkadaşlarımız var. Onlar bize selam veriyor. Biz onların selamını alalım mı? Gayri Müslimlere selam verilir mi? Açıklar mısınız?

C.6) Ebu Hureyre (R.A)’dan rivayet edilen bir Hadis-i Şerifte Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Yahudilere ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz. Yolda onlarla karşılaştığınızda onlara iltifat etmeden yolunuza devam ediniz” (Kaynak: Müslim-Ebu Davud-Tirmizi)

Onlar selam verince ve aleyküm deyin veya onların lisanınca selam verin.

İmamı Nevevi’nin belirttiğine göre; Şafii İmamların çoğunluğu Müslüman olmayanlara selam vermek veya onların selamını almak Mekruhtur derler. Bu demek değildir ki onlarla konuşmak, çay içmek alış veriş yapmak uygun, caiz değildir. İyi davranmak, nezaketli olmak İslam’ın şiarındandır. Konu ile ilgili olarak Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Mümtehine Suresinin 8 ve9. Ayet-i Kerimelerinde şöyle buyurur: “Allah (C.C) din uğrunda sizinle savaşmayan, sizi yurdunuzdan çıkarmayan kimselere iyilik etmenizi ve onlara karşı adil davranmanızı yasaklamaz. Doğrusu Allah (C.C) adil olanları sever” “Allah (C.C) ancak sizinle din uğrunda savaşanları, sizi yurtlarınızdan çıkaranları ve çıkarılmanıza yardım edenleri dost edinmenizi yasaklar. Kim onları dost edinirse işte onlar zalimlerdir

S.7) Hocam; Biz konfeksiyoncuyuz. Elimizde kalan birkaç yıllık mallarımız var. Bunların zekâtını nasıl vereceğiz? Açıklar mısınız?

C.7) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Siz ticaretle uğraşıyorsunuz. Mevcut mallarınızı, paranızı hesap edin, borcunuz varsa çıkarırsınız. Yalnız gelecek borçlarınızı düşersiniz. İşçi masraflarınızı düşemezsiniz. Eski yeni mallarınızın toptan satış fiyatı üzerinden kırkta bir (40/1) yüzde iki buçuk (%2,5)’tan hesaplar verirsiniz. (Kaynak: Feteva-i Kübra – Feteva-i Hindiye)

S.8) Hocam; Ben bronşit hastasıyım. Oruçlu iken hava çekmek zorundayım. Orucum bozulur mu? Nafile oruç tutuyorum. Farz oruçla Nafile orucun hükmü aynı mıdır? Açıklar mısınız?

C.8) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; hayati tehlikesi varsa, hava çekmek zorunluysa oruç bozulmaz. Deva cinsinden değildir.

Fi emanillah maas Selame

07.03.2022

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

[email protected]

İrtibat Tel: 0.332.352 42 13

GSM: 0.505.772 15 93 - 94

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR