A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

 

S.1) Hocam; Mekke’de deve çiftliğine gittik. Deve sütü satılıyor, alıp içtik. Şişelerde renkli bir şeyler vardı. İçimizden bir umrecimiz onu aldı. Ne olduğunu sorduk. Deve idrarı olduğunu söylediler. Hastalık için almış. Haramdan şifa olur mu? Açıklar mısınız?

C.1) Biz cevaplarımızı genelde Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veririz.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; içki, domuz mamullerinden yapılanlar, hayvan idrarı kan vs. haramdır. Haramdan şifa olmaz. Bunlardan şifa umarak kullanmak haramdır. Ebu Derda rivayet ediyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Şüphesiz Allah hastalığı da ilacı da indirmiştir. Her hastalığa karşı bir ilaç ta yaratmıştır. Öyle ise tedavi olunuz. Haramla tedavi olmayınız.” ((Ebu Davud)

Ancak burada bir istisna vardır. İnançlı bir doktor, bir alternatif veya bir ilaç yoksa hasta da onu kullanmak zorundaysa o zaman kerhen alabilirler. Zaruretler mahzurları kaldırır. Amma deve pisliği, yılan eti ölü hayvan eti haramdır. Bunlardan şifa olmaz.

S.2) Hocam; Şehitlik nedir? Şehit kime denir? Şehit yıkanır mı? Kefen olur mu? Açıklar mısınız?

C.2)

a) Şehit: Allah huzurunda bulunan kimse demektir.

b) 2. Manaya göre; melekler tarafından cennette şahitlik edilen kimsedir.

Şehitlik Allah tarafından sadece müminlere ihsan edilen en büyük bir rütbe ve mertebedir. Şehitlerin tüm günahları bağışlanır. Şehitlere hesap sorulmaz. Şehitler Sırat Köprüsünü yıldırım gibi geçerler. Şehit; Peygamberlerden sonra en yüksek makama sahip olan kimselerdir. Şehitler yıkanmaz. Onlara kefen sarılmaz. Üzerindeki kanlı elbiselerle gömülürler. Annesi babası cehennemlik olsa, onları cennete koymadan kendisi cennete girmez. 70 kişiye şefaat eder, onlara Allah (C.C) o salahiyeti verir. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurur: “Cennete giren hiçbir kimse dünyadaki her şeyin kendisine ait olması karşılığında dünyaya dönmek istemez. Yalnız şehit olan kavuştuğu şehitlik rütbe ve nimetlerinden dolayı dünyaya 10 defa gelse, hepsinde şehit olmayı arzu eder.” ( Müslim-Kitab-ül İmare)

Kur’an-ı Kerim’de Ali İmran Suresinin 169 ve 170. Ayet-i Kerime’lerinde şöyle buyurulur:

Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanmayın. Bilakis onlar Allah katında diridirler; Allah lütuf ve kereminden kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehit kardeşlerine de hiçbir keder ve korku bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadır.

Şehitlik 3 kısımdır:

  1. Kamil Şehit: Dünya ve ahirette şehit sayılanlardır. Bunlar bizzat savaş meydanlarında Allah için vatan için, ırz ve namusu korumak için çarpışırken ölenlerdir. Bunda da 6 şart vardır.

  1. Müslüman olmak.

  2. Akıllı olmak

  3. Buluğ çağına ermek

  4. Cünüplükten hali olmak

  5. Vurulmasının akabinde ölmek

  6. Sırf Allah rızası için çarpışırken ölmek.

Bunların cenazesi yıkanmaz, kefenlenmez, kanlı elbiseleri ile gömülürler. Cenaze Namazları kılınır. Üzerlerinde bir necaset varsa o temizlenir.

  1. Ahiret Şehidi: Bu kısma girenler ahirette şehit sevabı alırlar. Bunlar Kamil Şehit gibi muameleye tabi tutulmazlar. Bu tür şehitler yıkanır, kefenlenir Cenaze Namazı da kılınır.

Bunlar hükmen şehittirler. Bunlarda da 6 şart vardır.

  1. Suda boğulanlar.

  2. Ateşte yananlar

  3. Doğumda ölenler

  4. Haksız yere öldürülenler

  5. Ateşli hastalıktan ölenler

  6. Baş ağrısından ölenler.

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 05.03.2020

Ali Galip DOĞAN/ İrşad Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR