A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

 

S.1) Hocam; Biz farz namazı kılıyorduk. İmam 4. rekâtta tahiyyatta oturmadı 5. rekâta kalktı. Allah’u Ekber, Sübhanallah dediler dönmedi. Cemaatte kalktı. Hoca 2 rekât daha kıldırdı. Yani 6. rekât sonunda tahiyyattan sonra sehiv secdesi yaptı. Namaz tamamdır dedi. Ne dersiniz?

C.1) Cemaat 5 yerde imama uymaz. İmam son rekâtta oturması gerekirken, oturmaz 5. rekâtta kalkarsa cemaat oturacaktır. İmam secdeye gidince cemaat kendi haline selam vererek namazdan çıkar. İmam 6. rekâtı tamamlar sehiv secdesi yapar namazdan çıkar. İmamın namazı tamamdır. 2 rekât namazı nafile olur. Fakat imama uyan cemaatin hiç birinin namazı olmadı. Cemaatten imama uyanların hepsi namazlarını kaza etmeleri farzdır şarttır. (Kaynak: İbni Abidin-Fetevai Hindiye, Büyük İslam İlmihali-Namaz Bölümü)

S.2) Hocam; Ocak ayında umredeydik. Kâbe’de namaz kıldık. Saat 12’ye yakın Cumanın birinci ezanı okundu. Biz de ilk sünneti kıldık. Sonra bir Türk arkadaş bizi ikaz etti. Kerahet vakti biz bu saatte namaz kılamayız dedi. Ne dersiniz?

C.2)

Hanefi Mezhebinde; üç vakit vardır ki bu vakitte hiçbir namaz kılınmaz. Bunlar;

a- Güneş doğduktan sonra hiçbir namaz kılınmaz. Ancak 45 dakika geçerse artık her namaz kılınır. Yalnız Mekke ve Medine’de kerahet vakti 25-30 dakikadır. Ekvator’a dik geldiği için kış yaz 5-10 dakika değişir.

b- (Semtür Reis) bizde öğle vaktine 45 dakika kala hiçbir namaz kılınmaz tahrimen mekruhtur. Yani harama yakın bir günahtır.

c- İkindiden sonra akşama 40-45 dakika kala namaz kılınmaz. Tavaf Namazı da kılınmaz. Sadece o günün kılınmayan İkindi Namazının farzı kılınır.

Mekke ve Medine’de bizdeki sala gibi Cuma ilk Ezanı erken okuyorlar. Bu 3 yıl önce başladı daha önceden yoktu. Hac ve Umre’ye gidenler, siz birinci Ezan okunduğunda ilk sünneti kılmayın.

Cumanın farzını kıldıktan sonra ilk önce Cumanın ilk sünnetini sonrada son 4 rekât son sünnetini kılın ki bunlar müekked olan sünnetlerdir. Kâbe’de, Ravza’da Zuhri Ahir kılmaya gerek yoktur.

Şafii Mezhebinde olanlar Zuhri Ahiri kılmak zorundadırlar.

Zuhri Ahiri kazaya kalan bir Öğle Namazının farzı gibi kılabilirsiniz.

S.3) Hocam; İmam Öğle Namazının farzını kıldırırken 2. rekâta yetiştim. İmama uydum, sağa selam verdi, ben de unutarak verdim, sola da yarım selam verdim. Birisi benim koluma değdi hemen kalktım 2 rekât namazımı tamamladım. Bana senin namazın olmadı sen namazdan çıktın dediler. Sonra Öğlenin Farzını tekrar yeniden kıldım. Kafama takıldı, İmamla kıldığım namaz oldu mu? Olmadı mı? Açıklar mısınız?

C.3) Senin imamla kıldığın namazın tamamdı, yeniden kılmana gerek yoktu. Göğsün kıbleden dönmedikçe namazdan çıkmış sayılmazsın. Ah. Bizim en büyük eksikliğimiz bilmediğimiz halde bilmişlik taslıyor olmamızdır. Fıkıh bilgisi matematik gibi sık sık okumak incelemek gerekiyor. Bendeniz 20 yıldır radyo ve televizyonlarda canlı yayın yapıyorum, sorulara cevap veriyorum. Gece yarılarına kadar çeşitli kaynak kitapları incelerim. Konuştuklarım hep kaynaklıdır. (Kaynak: Ömer Nasuhi BİLMEN-Büyük İslam İlmihali, Mebsud-Namaz bölümü, İbni Abidin-Fetevai Hindiye Namaz Bölümü)

S.4) Hocam; Biz köyde oturuyoruz. Komşular şehirde Cuma Namazı daha fazla sevaptır diye şehre gidiyorlar. Bu doğru mudur? Şehirde kılınan Cuma Namazı ile köyde kılınan Cuma Namazı arasında bir fark var mıdır? Açıklar mısınız?

C.4) Üç yer için mescitlere ziyaret yapılır.

a- Kâbe-i Muazzama. Burada kılınan namaz diğer yerlerde kılınan namazlardan yüz bin rekât namazdan daha fazladır. Derece bakımından yüz bin derece fazladır.

b- Ravza-i Mutahhara. Burada kılınan namaz Kâbe’de kılınan namaz hariç bin rekat daha fazladır.

c- Mescidi Aksa. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Hadis-i Şerifi mucibince bu mescide de ziyaret maksadı ile gidilebilir. Burada kılınan namaz derece bakımından beş yüz derece fazladır.

Bunların dışında köyde kılınan namazla şehirde kılınan namaz arasında sevap yönünden hiçbir fark olmaz.

 

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 20.02.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR