A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Biz Hacca gideceğiz. Eşim ay hali olursa ne yapacağız? İhrama niyet edecek mi? Tavaf ve say yapacak mı? Kâbe’ye girebilir mi? Çok önemli olduğu için cevap bekleriz.

C.1) Niyet eder abdest alır. Yapacağı Hac ve Umre için niyetini yapar dualarını okur salavat getirir. Kur’an okuyamaz dua eder. Mekke’ye geldiğinde Kâbe’ye giremez kesinlikle tavaf edemez. Tavaf yaparsa ceza olarak bir deve kurban etmesi gerekir. Yani ceza olarak bir deve keser. Bekler âdeti kesilince banyosunu yapar Kâbe’ye gider. Umre ve Hac’da durum aynıdır. Tavafını Sa’yini yapar. Temizlenmeden Kâbe’ye girmesin, tavaf ve sa’y yapmasın. Ceza vermeyin. 

S.2) Hocam; Geçen yıl Hacdaydık. Yer uzaktı 2. gün şeytan taşlamaya gitmedik. Şimdi bize sizin Haccınız olmamış diyorlar. Ne dersiniz? 

C.2) Şafii Mezhebine göre; şeytan taşlamanın birini veya hepsini terk edene ceza olarak bir koyun kurban edilmesi vacip olur. Sizin Haccınız olmuştur. Ancak ceza olarak bir koyun kesilmesi vacip olur.

S.3) Hocam; Ben berberim sakal tıraşı ederken veya olurken besmele çekersek ne olur? Tartıştık insan küfre girer diyorlar. Ne dersiniz? Kadınları tıraş edebilir miyim?  Açıklar mısınız? 

C.3) Âlimler bu konuda şöyle demişlerdir: 

1- İçki, kumar, faiz, domuz eti gibi şeylerde Besmele çekilirse insan küfre girer. Nedeni istihza (alay etmek, küçümsemek) gibi anlaşıldığı için dinden çıkar demişlerdir. 

2- Fakat sakal tıraş etmek gibi âlimler arasında ihtilaflı olan bir konuda Besmele çekmek doğru olmazsa da küfrü gerektirmez. Küfür değildir.

Erkek berberlerin kadınları tıraş etmesi:

Şöyle bir empati yapalım: Siz berbersiniz, siz eşinizi, bacınızı başka bir erkek berbere gönderip tıraş ettirebilir misiniz? Yabancı bir kadının elini tutmak saçını ellemek dokunmak haramdır. Siz evliya bile olsanız yabancı bir kadının saçını tutarken okşarken duygulanırsınız. Allah insanları öyle yaratmış. Kadın tıraşından aldığınız para da haramdır.

S.4) Hocam; Ablam kaçarak evlendi. Dini nikâh kıydırmışlar. Babam annem de küstüler. Bunların kıydırdığı nikâh, nikâh olur mu? Açıklar mısınız?

C.4) 

Hanefi Mezhebine göre; Kız reşit çağına gelmişse oğlanda Müslümansa nikâhları geçerlidir. Ancak kız küçükse ergenlik çağına gelmemişse nikâh caiz olmaz.

Şafii Mezhebine göre; Nikâh şartlarından birisi de nikâhta velinin olmasıdır. Kaçan kız Şafii Mezhebinde ise velisi nikâhta bulunmazsa nikâhları caiz olmaz. Butlandır. Yalnız bu gençler anne babalarını da kırmış olurlar. 

Anne baba eğer oğlan tarafı müsaitse damat dindar şahsiyetli, ailesine sahip çıkacaksa onlarla bu evliliği iyi karşılasınlar. Onların huzuru ve mutluluğu için dua etsinler. 

S.5) Hocam; Bizde kız alırken başlık parası alıyorlar. Dini yönden doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.5) İslami açıdan bu rüşvet kabul edilmiştir. Köle satar gibi kızı başlık parası ile satmak haramdır. Kız tarafına verilen para gönül rızası ile verilmiş olsa da haramdır. Bu işten vazgeçilmelidir.

S.6) Hocam; Dini ve resmi nikâhı aynı gün farklı yerlerde kıydırdık. Kız renkli halindeyken nikâh kıyılmış. Bu nikâhın bir sakıncası var mıdır? Açıklar mısınız? 

C.6) Dini açıdan renkli haldeyken nikâh kıyılabilir hiçbir sakıncası yoktur. Yalnız zifafa girerken renkli halde kalmak doğru değildir. Çünkü kadın ay halinde iken cinsel temasta bulunamaz haramdır. Gençlerde o heyecanla bu harama düşebilirler. Buna çok dikkat etmek gerekir. Şayet damat veya gelin ‘niye haram olsun bu benim nikâhlı eşimdir’ derse o zaman dinden çıkar mürtet olur.    

S.7) Hocam; Kurban kesmek farz mıdır? Vacip midir? Ben bir yıl kendi adıma bir yılda eşimin adına kesiyorum. Doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.7) 

Hanefi mezhebine göre; Kurban kesmek vaciptir. İmam-ı Azam: Venhar: kesilmesini boğazlamak olarak yorumlamış o açıdan gücü yetenlere vaciptir.

Şafii mezhebine göre: Şafiiler Venhar kelimesini eli göğsün üzerine bağlamak olarak hüküm vermişler. Şafiilerde kurban kesmek sünnettir. 

Hanginiz dinen zenginse Kurban ona vacip olur. Hanımın da parası varsa o da ayrıca kurban kesecektir. Bir yıl kendi adına bir yıl hanımın adına kurban kesmeniz doğru değildir. Kurban zengine vacip olur. 

S.8) Hocam; Kurbanda nisap nedir? Zenginlik ölçüsü nedir? Açıklar mısınız?

C.8) Kurbanda nisap miktarı fitredeki vacip nisap miktarı kadardır. 81.18 gram altını olan zengin sayılır. Ev, arsa, araba bunların toplamı 81.18 gram altına denkse Kurban vacip olur Kurbanda Bayramın 1. 2. 3. günü adam zengin olursa bir yerden parası gelirse kurban o kimse üzerine vacip olur. Evde oğlunun, kızının, eşinin 81.18 gram altını veya mukabilinde paraları varsa hepsine kurban kesmeleri vacip olur. Ayrı ayrı kesmeleri gerekir. 

S.9) Hocam; Kurbanda veya diğer zamanlarda kesilen hayvanın yenmeyen yerleri nedir? Açıklar mısınız?

C.9) Helal kesilen hayvanların yenmeyen organları vardır. Bunlar şunlardır:

1- Hayvanlardan akan kan yenmez. Haramdır.

2- Erkeklik organları, 

3- Dişilik organları, 

4- Erkeklerde yumurtalar.

5- El içinde toparlak olan guddeler.

6- İdrar torbası

7- Öd kesesi yenmesi haramdır. 

Etinin helal olmasına rağmen bu organlar yenmez.

S.10) Hocam; Ekiz bir kızımız, bir oğlumuz oldu. Tüp bebek sayesinde bebek sahibi olduk. Bunlara kurban kesecek miyiz? Ne zaman keselim. Bunun etinden yiyebilir miyiz? Kurban Bayramında kesebilir miyiz? Açıklar mısınız? 

C.10) 

Akika Kurbanı: Yeni doğan çocuğun başında görülen tüyün özel adıdır. Şükür etmek için Allah’ın rızasını kazanmak maksadı ile kesilen kurbana Akika Kurbanı denir. 

Hanefi Mezhebine göre: Akika Kurbanını kesmek mubahtır.

Şafii Mezhebine göre: Akika Kurbanını kesmek menduptur. 

Bu Kurbanda şu hususlara dikkat edilir:

  • Akika Kurbanı çocuğun doğumundan buluğ çağına gelinceye kadar kesilebilir. 
  • Kurbanda aranan yaş ve özellikler bu kurbanda da geçerlidir.
  • Akika Kurbanında erkek çocuklar için 2 kurban, kız çocukları içinse 1 kurban kesilir.
  • Bu kurbanın etinden derisinden sütünden yararlanabilirsiniz. Yemede serbestsiniz. 
  • Faziletli olan çocuğun doğumundan itibaren 7.nci günü kesilir. Çocuğun saçları tıraş edilir.

Dua ve Selamlar.16.07.2019

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected] 

Facebook: Ali Galip Doğan 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR