A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; bir gelin çelebisiyle tokalaşabilir mi yanak yanağa öpüşebilir mi? 

C.1) İslam en tehlikeli olarak çelebiyi görüyor, kardeşinin karısına nikâh düşer yalnız kalamazlar, el sıkışamazlar, onun kocası kıskanmıyor mu bu duruma müdahale etmiyor mu? bu durumla ilgili olarak birçok yuvalar yıkılmıştır. Kesinlikle böyle bir şey tehlikeli ve haramdır. Söyleyin bundan vazgeçsinler.

S.2) Kaynata gelinle kucaklaşabilir mi elini öpebilir mi açıklar mısınız?

C.2) Gelin aynen öz evlat gibidir, oğlunun karısı babasına haramdır. Yani evlenemezler, elini öper gereken saygıyı ve hürmeti gösterir, çünkü kocasını büyüten o babadır. Kendi öz babası gibi saygı göstermelidir. Kucaklaşmak ve kaynata ile öpüşmek doğru değildir. İslam’da böyle bir adet yoktur.

S.3) Hocam; Berat Kandili’nde oruca niyet ettim sonra dayanamayıp bozdum. Ne yapmam lazım açıklar mısınız?

C.3) Niyet edilen bir orucun bozulmasında kazası vaciptir. Onun yerine bir gün oruç tutarsınız çünkü üzerinize vacip olmuştur. Siz o yediğiniz oruç yerine Ramazan’dan sonra tutarsınız.

S.4) Hocam; oruç tutarken vesvese geliyor, orucum oldu mu olmadı mı diye şüphe ediyorum. Ne yapmam lazım açıklar mısınız?

C.4) Sizin durumunuz psikolojik olabilir, paranoya, panik atak, şüphecilik bir hastalıktır. Psikolojik destek almanız, bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Orucun şartlarına uyuyorsanız, imsakla başlayıp iftarla bitiriyorsanız bu arada bir şey yiyip içme cinsel temas yapılmıyorsa Allah sizin orucunuzu inşallah kabul edecektir.

S.5) Hocam; Rüyamda bir adamın vurulduğunu gördüm, adam öldü. Namaz kılarken vurdular, kanda gördüm, babam da vuruldu, babamda yaralıydı, bu rüyama ne dersiniz, bu konuda açıklama yapar mısınız?

C.5) Rüya ile amel olmaz, siz bu rüyayı gördüğünüz gece ne yedinizse, ağır bir şey yemişseniz bu fizyolojik bir rüyadır. Vücutta kan basıncının hızlı atmasından olur, inşallah hayırlısı olur. Babanız çok yaşayacak ancak bir sıkıntı çekecek gibi görünür.

S.6) Hocam; Dinimizde evlat edinmenin yeri nedir? Çocuğumuz olmadığı için evlat edinmek istiyoruz, evlat edinebilir miyiz? 

C.6) İslam’da evlat edinmek yoktur, yasaktır. İslam hukuku evlat edinmeyi reddeder, Peygamber efendimiz (sav)ın terbiyesinde büyüyen Zeyid vardı, her kes ona Peygamberin oğlu diyorlardı ama gelen ayetle yasaklanmıştır. Ayet “Muhammed (sav) bir resuldür, kimsenin babası değildir.” Evlatlık kız ise erkeğe mahremdir. Erkekse evin hanımına mahremdir. İslam hukukunda evlat edinmek yoktur.

S.7) Hocam; ay hali olan bir kadın ezan duasını okuyabilir mi? Açıklar mısınız?

C.7) Ezan duasını okuyabilir, Kur’an-ı eline alamaz, okuyamaz, diğer duaları okuyabilir.

 

S.8) Hocam; öldükten sonra kıyamet kopmasını beklemeli miyiz? Cennet ve cehenneme gider miyiz? Açıklama bekliyorum.

C.8) Kabirde kıyameti bekler, amel defterini sağından alan cennete, solundan alanlar cehenneme gider. Mizan var sırat var, ondan sonra cennet ve cehennem var. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “Kabir müminler için cennet bahçelerinden bir bahçedir. Kabir 70 zıra (40 m2) genişler. Münafıklar için kabir cehennem çukurlarından bir çukurdur." Dua edelim de Allah acır kabirlerimizi pür nur eyler, cennet bahçelerinden bir bahçe eyler.

S.9) Hocam; içkili bir lokantada toplantı oluyor, biz içmiyoruz, içkili toplantı ve yerlerinde bulunmak doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.9) Allah’a isyan olan yerde mahlukata itaat olmaz. içkili düğünlere, içkili davetlere gitmek günahtır. Caiz değildir. Böyle yerlere gitmeyin siz ve sizin gibi inanmış insanlar gitmezse böyle toplantılar yapamazlar. Peygamber (sav) şöyle buyurmakta, “Allah’a ve ahiret gününe inananlar üzerinde içki bulunan sofraya oturmasın”

(Tirmizi) Dinimiz içki içilen ve haram işlenen yerlerde bulunmayı haram kılmıştır. 

S.10) Hocam; elimize vadesi gelmeyen çek ve senetler var bunları erken almak için kırdırabilir miyiz? Burada cemaat ehli bir esnaf alıp, kırıyor, hocaları kırdırabilirsiniz bu bir ticaret gibidir demiş. Siz ne dersiniz, bu konuda açıklık getirir misiniz?

C.10) Bunu şöyle açıklayabiliriz, sizin elinizde 30 bin TL’lik bir çek var, vadesine 4 ay kalmış, 25 bin TL’ye kırdırdığınız için bu faize girer haramdır. Bu ticaret gibidir diyen hocanın hiç ahiret imanı yok mu? Ticarette kar ve zarar ortaktır. bu çek kırdırmada zarar var mı karşıdaki çek kıran adam neden buna helal kabul ediyor, helal demek insanı dinden bile çıkarır siz böyle şeye yanaşmayın.

S.11) Hocam; Biz köylüyüz, devlet bankasından kredili-faizli mal alıyoruz. Bazı hocalar devlet verdiği için faiz olmaz, haram olmaz, alabilirsiniz diyorlar, bizde alıyoruz. Ne dersiniz?

C.11) Devlet resmi olarak piyango sattırıyor, vatandaş alıyor, buna helal diyebilir miyiz. Devlet izinli vesikalı genel evler –ahlaksız yerler var, devlet izinli diye oraya giden bir adam bu zina olmaz helaldir diyebilir mi? derse dinden çıkar, faiz faizdir, kim ne ölçüde verirse versin haramdır. Allah (cc) Kur’an’da şöyle buyurmaktadır “Kim faiz yerse Allah ve Resulüne savaş açmış gibidir.” “Ey iman edenler ribayı kat kat yemeyiniz.” “Ticaret helal faiz haramdır.” “Sadaka bereketi artırır, faiz ise giderir” 

Hadis “Kim faiz yerse Kabe yolunda anasıyla zina etmiş gibidir. ” Ayet ve hadisler açık ve nettir. Helal diyene itibar etmeyiniz.

Dua ve Selamlar. 02.05.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected]                                     Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan                                                     İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR