A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar  

Fıkhi sorular ve cevaplar  

S.1) Hocam Sünni olan bir kız Alevi olan bir erkekle evlenebilir mi. Nikahları caiz olur mu. Açıklar mısınız?

C.1) İfrat noktasında olan Hz. Ebubekir’e, Osman’a ve Ömer’e sövenlerdense Sünni bir kız olan alevi ile evlenemez. Bunun yanı sıra Müslüman olmayan bir erkekle de evlenemez evlense de nikahları caiz olmaz bu aile yuvalarına çok dikkat etmelidir.

S.2) Hocam ben sabah namazına bir türlü kalkamıyorum ne yapmam lazım?

C.2) Sen telefonunun şarjını doldur yüksek sese alarmı ayarla yatmadan önce 41 Kevser süresini oku yat şartlı yat Allah’a yalvar kalkarsın İnşallah. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur "Şeytan insana 3 düğüm vurur sabah namazına kalkarsa düğümün biri çözülür abdest alırsa 2. düğüm çözülür namaza da kalkarsa 3. düğüm çözülür" siz bu düğümleri çözmeye gayret edin. 

S.3) Hocam ben bir takım ruhsal bunalımlarım var hiç bir yere çıkmak istemiyorum hiç kimseyle konuşmak istemiyorum bana ne önerirsiniz?

C.3) Peygamber (sav) şöyle buyurur "Allah dert vermişse dermanını da vermiştir" öyleyse araştırınız sizin şikayetiniz psikiyatrik psikolojik bir olaya benziyor siz en kısa bir zamanda psikiyatri doktoruna gitmenizi tavsiye ediyorum aynı zamanda psikolojik bir destekte alın. 

Bu günkü modern tıp bunları çözüyor. Siz anladığım kadarıyla birçok bakıcılara gitmişsiniz hepsi size bir şeyler söylemiş belki size en yakınlarınız büyü yapmış da demişlerdir böylece yakınlarınıza karşı istemeden kin ve düşmanlık oluşmuştur siz böyle diyenlere inanmayın doktorlardan sonra ağzı dualı samimi ihlaslı bir hoca efendi varsa o da sizi okusun Rabbim şifalar versin.

S.4) Hocam ben bankalardan alınan faizle elektrik su, doğalgaz ödemelerini geç ödeyince yasal faiz olarak ödenen de aynı faize giriyor mu? 

C.4) Faiz faizdir Kapitalist sistem sömürü düzenidir. Maalesef ülkemizde bu kıskacın içindedir borçları geciktirmeyin faiz ödemeyin öderseniz haramdır.

S.5) Hocam kızım elime yüklü bir para geçecek, alınca annemi umreye gönderecem parasını ben verecem, diye vaat etmiş o parayı alınca annesini göndermesi şart mıdır ne dersiniz?

C.5) Kızınız adak yapmış o parayı alınca en kısa bir zamanda umreye göndermesi vacip olur yani Allah katında borçlu olur eğer durumu müsaitse annesiyle birlikte kendi de gitsin annesinin yaptığı umrenin sevabı kadar da ona Allah (cc) sevap yazar şimdiden Allah kabul etsin.

S.6) Hocam eşimle tartıştığımızda ben inceldiği yerden kopsun dedim ayrılalım dedim bunun nikâha bir zararı var mı açıklar mısınız?

C.6) Siz bu sözü söylerken niyetiniz boşanmak mı? yoksa korkutmak için mi söylüyorsunuz eğer boşanmak maksadıyla söylüyorsanız nikahta tehlikeye girer sakın bir daha talakla ilgili bir şey söylemeyin öyle bir an olur ki aile yuvanız yıkılır bir daha dönüşü de olmaz. Biz Almanya’da hafız Mehmet diye biriyle samimi dost olduk 4 çocuğu varmış öfkeyle 3 talakla karısını boşamış karısı bunu bu da karısını seviyor. Her görüştüğümüzde yaptığı hataya üzülür. Ağlar pişman olurdu. Bu yüzden memleketine gidemiyor çocuklarına para gönderdi bu tür söylemlerden son derce uzak durun.

S.7) Hocam ben namazımı da kılıyorum ama çok oyun havalarını da seviyorum televizyon programlarında onları izliyorum şarkı türkü dinliyorum günaha giriyor muyum? Açıklar mısınız?

C.7) Her Cuma hutbede okunan Ayette Allah (cc) şöyle buyurur "Şüphesiz ki namaz insanı her türlü kötülükten alıkoyar" hem namaz kılıyor hem de Allah’ın yasaklarını işliyorsan namazı şekil olarak kılıyorsun demek ilk önce lokmalarına dikkat et eline diline beline hakim ol yoksa namazın sana bir fayda vermez.

Dua ve Selamlar.31.01.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected] Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR