A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam Konya dışından arıyorum, ben 15 yıllık evliyim 2 çocuğum var. 1 yıl önce kocamın telefonunda paylaşım buldum kocam eşcinselmiş, birkaç erkeğin resim ve telefonları var sonra kocamla aramız açıldı. Nihayet kocam böylece itiraf etti çocuklarım duyunca bunalıma girdiler kocam aslında çok uyumlu iyi insan, ben ne yapayım çekeyim mi? Boşanayım mı açıklar mısınız?

C.1) Buna Lutilik, Livata denir çok çirkin Allah ve Resulü’nün lanetlediği bir iştir Lut (as) Kavmi bu yüzden helak oldu Lut (as)un karısı Lutiliği hoş gördüğü onları lanetlemediği için oda helak olanlar arasında kaldı. Allah (c.c) Şura süresi 166. ayette şöyle buyurur “Siz Rabbinizin sizin için yaratmış olduğu eşlerinizi bırakıp ta insanlar içinden erkelere mi meyil ediyorsunuz doğrusu siz haddi aşmış bir kavimsiniz” Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurur “Sizin için en korktuğum şey Lut kavminin kötü amelidir” Peygamber (Sav) 3 defa “Allah lanet etsin. Allah lanet etsin. Allah lanet etsin” buyurdu. Siz şayet kocanız tıbben tedavi olacaksa bu işten kurtulacaksa sabredin deneyin ama tedavi olmaz aynı ahlaksızlığa devam edecekse sizin bir günahınız yoktur ayrılın Allah katında mesuliyetten kurtulun.

S.2) Hocam ölen bir kimseye Kur’an okumanın onun adına hayır yapmanın ölene bir faydası yoktur diyorlar ne dersiniz?

C.1) Ölen bir kimse Müslümansa onun için Kur’an okunur, okumanın ölüye faydası vardır Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurur “Müslüman ölüyü fazla bekletmeyin kabrine götürmekte acele edin kabri başında Fatiha okuyun ayak ucunda ise Bakara süresinin sonunu okuyun” (Taberani) Peygamber (SAV) bir gün kabirde bir hurma dalını 2’ye böldü birini mezara diğerini başka bir mezara dikti  şöyle dedi “Kurumadıkları müddetçe mezarda yatanların azapların hafiflemesi umulur” (Buhari müslim) burada ölüye okumanın faydasının olduğu görülüyor.

S.3) Hocam benim birinde 10 bin dolar alacağım var 3 ay sonra bu alacağımı TL bazında alabilir miyim açıklar mısınız?

C.3) Verdiğiniz yabancı para 3 ay sonra ne kadar TL eder ise ona göre TL alabilirsiniz dikkat edilmesi gereken husus o yabancı paranın o günkü kur üzerinden hesaplanması gerekir.

S.4) Hocam elimde 250 gr 22 ayar altın bilezik var bunu yenisiyle takas edebilir miyim Açıklar mısınız?

C.4) Bunu değiştirirken önce sizin elinizdeki bilezikler kaç TL ediyor, onu hesaplatırsın o paranız yeni bilezik kaç gram eder mevcut paraya o kadar altın bilezik yeni alırsınız takas böyle olur aksi halde caiz olmaz.

S.5) Hocam biz tüccara yazın buğday veriyoruz, kışında fiyatı neyse alıyoruz bu yapılan işin doğrusu değil diyorlar ne dersiniz?

C.5) Hanifi ve Şafi mezheplerine göre bir malın fiyatı verirken belirlenmelidir fiyatı belirlenmeden yazın verip kışın fiyat belirleyerek almak caiz değil böyle bir muamelede bulunmak haramdır.

S.6) Hocam evimizde dedemden kalan Kur’an-ı Kerim var çok eski onu yakabilir miyiz açıklar mısınız?

C.6) O elinizdeki Kur’an tarihi değeri olabilir önce anlayan bir antikacıya gösterin tarihi değeri yoksa kesinlikle onu yakmayın, ayak değmeyen bir yere onu gömün, hatta bir beze sarın öyle gömün.

S.7) Hocam camide namaz kılarken imam 1.rekatta secde ayeti okudu secde etmedi okumaya devam etti bizim namazımız oldu mu ne dersiniz?

C.7) Hanifi ve Şafi mezheplerine göre Namaz esnasında secde ayeti geçerse tilavet secdesi hemen yapılır secde namazın bir parçasıdır şayet okuduğun secde ayetini rükûuyla bitirirse o zaman secdeyi tilaveti yapmaz.

S.8) Hocam Keraat vaktinde Kur’an okurken tilavet secdesi gelse tilavet secdesi yapacak mıyız açıklar mısınız?

C.8) Hanifi mezhebine göre Keraat vaktinde Secde ayeti okunursa Tilavet secdesi yapılabilir yapılmasında bir sakınca yoktur fakat daha keraat vaktinden evvel okunan bir secde ayetinin keraat vakti çıktıktan sonra yapar. Şafi mezhebine göre kasıtlı olmayıp normal olarak keraat vaktinde okunan bir secde ayetinin tilavet secdesinin keraat vaktinde yapmanın bir mahsuru yoktur.

S.9) Hocam bazıları diyor ki 41 Yasin okunursa ihtiyacın olur diyorlar ne dersiniz?

C.9) Peygamber (SAV) Yasin suresiyle ilgili şöyle buyurur “Şüphesiz ki her şeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin’dir” “Kim bir gecede Allah’ın rızasını umarak Yasin okursa bağışlanır” (İmamı Malik ibni hanbel) bazı alimler kim zor bir iş anında Yasin süresini okursa Allah (CC) o işini kolaylaştırır. Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurur “kim Yasin suresini bir ihtiyacını önüne alarak okursa ihtiyaç yerine getirilmiş olur” Kitaplarda 41 Yasin okunması için bir kayıt yoktur bu konuda yazılan çizilenler kendi görüşleridir

Dua ve Selamlar. 17.01.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected]         Ali Galip DOĞAN 

Facebook: Ali Galip Doğan    İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR