A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhî soru ve cevapları

Fıkhî soru ve cevapları

S-1: Hocam Hicri Yılbaşı ne zaman başlamıştır kim koymuştur? Merak ediyoruz açıklar  mısınız?

C-1: Hicri Takvim Hz. Ömer (ra) Halife iken bir alacak verecek meselesinden ihtilaf oldu çözülmesi çok zor oldu. Bunun üzerine Halife Hz. Ömer Ms. 639 yılında hicreti takvim başlangıcı olarak kabul etti. 1 Muharrem kameri aya göre yılbaşı olarak ilan edildi. Muharrem ayı İslam devletinin kurulduğu aydır biz Müslümanlar bu ayı bayram gibi kabul edip oruçla namazla ihya etmeliyiz.

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur. “Ramazandan sonra en faziletli oruç Allah (c.c)ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” (Süneni ebu davud 24- 29 say. Tirmizi Cilt 3.)

 

S-2: Hocam bizim kullandığımız takvimle hicri takvim arasındaki fark nedir? Açıklar mısınız. Biz aramızda bu konuyu tartışıyoruz.

C-2: Bizim kullandığımız Hz. İsa (as) nın doğum günü sıfır olarak kabul etmişler. Julien Takvimi ile Gregoran birleştirilmiş takvim başlangıcı 1 Ocak kabul edilmiştir.

Biz Miladi Takvimi 1926 yılında takvim olarak kabul etmişiz. Dünya güneşin etrafındaki dönüşünü 365 gün 5 saatte tamamlıyor. Kameri ayda ise ayın etrafındaki turunu 354 günde tamamlıyor. Arada 10 gün yerine göre 11gün fark ediyor. Bu açıdan Hicri Yılbaşı dönerlidir her sene Ramazan 10 gün önce geliyor.

 

S-3: Hocam hicri ayları tam bilemiyoruz bize sıra ile açıklar mısınız?

C-3: 1-Muharrem  2-Safer 3-Rabiul Evvel 4-Rabiul Ahir   5-Cemaziul Evvel 6-Cemaziul Ahir 7-Receb 8-Şaban 9-Ramazan 10-Şevval 11-Zilkade 12-Zilhicce olmak üzere 12 Ay’dır  başlangıç 1.Muharrem Hac Ayı Zilhiccedir aynı zamanda haram aylardır.

 

S-4: Hocam neden aşure deniyor aşure pişirmek nerden kalmıştır Açıklar mısınız?

C-4: Arapça aşure 10 demektir yani Muharremin onuncu günü. Rivayetlere göre Nuh (as)ın Gemisi Cudi Dağı’na aşure günü ayak basmıştır gemide yanlarında kalanları karıştırıp çorba yapmışlar. Bu bir adet olarak gelmiş Osmanlı buna önem vermiş. Aşure yaptırıp halka dağıtmışlar biz de bu güzel adeti devam ettiriyoruz.

‘Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “Kim aşure günü bir oruçluya iftar açtırırsa bütün ümmeti Muhammedîn oruçlularına iftar açtırmış olur. Kim aşure günü bir açı doyurursa bütün ümmetin açlarını doyurmuş olur. O açıdan aşure günü aşure dağıtılır herkes yer.

 

S-5: Hocam aşure gününde kaç gün oruç tutacağız? Ne zaman tutulacak açıklar mısınız?

C-5: Peygamberiz (sav) Medine’ye geldiğinde aşure günü Yahudiler oruç tutuyordu. Peygamberimiz (sav) Yahudilerden birine sordu siz neden o günde oruç tutuyorsunuz.  Musa (as) Firavun’un zulmünden bu günde kurtuldu onun için oruç tutarız dediler. Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu. “Biz Musa’ya sizden daha yakınız. Biz de onlara muhalefet edelim. 9. - 10. günleri oruç tutalım buyurdular ama ömrü vefa etmedi.

Muharrem’in 9-10-11 günleri oruç tutarsak çok sevabı olur. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur. “Kim aşure günü oruç tutarsa Allah (c.c) o kuluna 10 bin Meleğin tesbihatının sevabını, on bin şehidin derece ve sevabı, yerle gök arasındaki meleklerin tesbihatının sevabını, o yıl hac ve umre yapanların aldığı tüm sevap kadar sevabını, 60 yıl nafile oruç tutmuş 60 gece nafile namaz kılmış kadar sevap alır.

 

S-6: Hocam aşure günü ne gibi ibadet yapmalıyız açıklar mısınız?

C-6: O gün evimize yaptığımız alışverişler bereketli olur. O gün sadaka vermeliyiz o sadaka bizi Allah’a yaklaştırır, o gün bir yetim başı okşamalıyız kim bir yetim başını okşarsa Allah onun saclarının kılları adedince sevap verir, o gün kim bir fakiri giydirirse bütün fakirleri giydirmiş gibi ecir verir.

 

S-7: Hocam ulusal bir kanalda Peygambere salavat getirilmez böyle bir şey yok böyle bir salavatta yok diyor ne dersiniz?

C-7: Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de Ahzab Suresi 56. ayette şöyle buyrulur “Muhakkak Allah ve Melekleri Peygambere salat ve selam getirir ey iman edenler sizde Peygambere Salat ve Selam getirin emniyette olun. Salat getirmeyi Allah (c.c) emreder. Salavat getirilmez diyen ayeti inkâr ediyor demektir. Buna inanarak söyleyen dinden çıkar, kâfir olur.

 

Selam hidayete tabi olanlar üzerine olsun. 13 Ekim 2016

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR