Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Federasyon kuruluyor

Federasyon kuruluyor

Federasyon, aynı gayelerle çalışan en az 3 veya daha fazla derneğin oluşturduğu dernekler üstü bir yapı. Biz önce Kur’an Kursları Federasyonunu kurabilmek için bu dernekleri tespit etmeye çalıştık. İlk etapta Ankara’da kendimizin kurduğu Yenimahalle/Demetmahallesi Kur’an Kursu Derneği, Konya’da bir dernek ve Balıkesir Maltepe Kur’an kursu derneğinin bir araya gelmesi ile 3 dernekli bir federasyon kurma hazırlık çalışmalarını tamamladık.

Ancak Federasyon Genel merkezinin yeri konusunda bir takım siyasi sıkıntılar karşımıza çıktı. Zira o yıllar Demirel Hükümeti Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerde güya anarşi ve terörü bahane ederek örfi idare (sıkıyönetim) ilan etmiş ve bu illerin idaresini askere devretmişti.

Askeri idarede dernek kuruluşlarını izne tabi tutuyordu. Bizim kuracağımız federasyonun daha başta izin alamayacağını ve kurulamayacağını kesin görüyorduk.

Sıkıyönetim kararı her ne kadar anarşi ve terör sebebiyle alınmış olsa da arka planda ülkede İslami hareketlerin kontrol edilmesine matuf bulunduğunu da biliyorduk. Bunun böyle olduğunu 12 Eylül 1980 askeri darbesinde harekâtı yürüten 4 kişilik Askeri konsey, darbenin gerekçesi olarak iki sebep göstermiş, bunlardan birinin anarşi ve terör olduğunu diğerinin ise MSP’nin Konya’da yaptığı Kudüs’ü kurtarma mitingi (ülkede gittikçe gelişen Milli görüş harekâtı) olduğunu beyan etmişti.

ERBAKAN HOCAMIZ ÇAĞIRIYOR

Biz Federasyon üyesi dernekleri bulmak, Genel merkezinin yerinin neresi olması gerektiğinin kararını vermek üzere çalışmaları sürdürürken, işleri sıkı bir şekilde takip eden Hocamız beni çağırdı ve “Nevzat, niçin oyalanıp duruyorsunuz? Bir an önce Federasyonu kurun” dedi. Ve ilave etti; “Federasyonu 29 Mayıs İstanbul’un fethinin yıl dönümünde ilan edin” dedi. Böylece karşımıza bir de federasyonumuzun kuruluşunun ilan edileceği basın toplantısı çalışmaları çıkmış oldu.

Federasyon Genel merkezinin, idaresi sıkıyönetime devredilmemiş, bilgi verilmekle kurulan (kuruluş iznine ihtiyaç duyulmayan) Konya olmasını ve fakat Genel Başkanın Ankara’da olması sebebiyle federasyonun Ankara’dan yürütülmesinin uygun olacağı kanaatine vardık.

29 Mayıs 1978 yani İstanbul’un fethinin seneyi devriyesi olan gün Genel merkezi Konya olmak üzere ve bütün Türkiye de çalışacak “Kur’an kursları Federasyonunu kurduk” ve bir basın toplantısıyla kuruluşu bütün kamuoyuna ilan ettik.

Söz buraya gelmişken Kur’an Kursları Federasyonun kuruluşunda ve çalışmalarında çok büyük emekleri olan kardeşlerimi isimlerini zikretmek, onlara teşekkür etmek, ölenlerine ise rahmet okumak benim için vazgeçemeyeceğim bir görev olacaktır.

Ankara’dan başta bu aciz kardeşiniz olmak üzere El Ezher mezunu ve eski Sivas milletvekilimiz merhum Ahmet Arıkan’ı, eski Din Görevlileri Federasyonu Genel Başkanı ilahiyatçı ve hafız Mehmet Solmaz’ı, merhum Şakir Simit’i... Konya’dan merhum öğretmen Orhan Sert’i, merhum ilahiyatçı Süleyman Özkafa’yı, öğretmen Haşim Bayram’ı (Kombassan’ın kurucusu)... Balıkesir’den Maltepe Kur’an Kursu Başkanı Zülfer Erol’u hayırla yâd eder, bu kardeşlerime Allah’tan iki cihanda saadetler dilerim.

Daha sonra Federasyonumuza katılan ve bizlere büyük desteklerde bulunan İstanbul’dan Eyüp, Emniyettepe Kız Kur’an Kursu Başkanı merhum Necati Molder’i ve Avukat Yunus Can’ı, Kocaeli ve Osmaniye Kur’an kursları başkanlarını da hayırla yâd ediyorum.

FEDERASYON ÇALIŞIYOR

Genel merkezi Konya’DA bulunan Kur’an Kursları Federasyonumuzun önemli çalışma sahaları şunlar olmuştur.

Teşkilatlanma; (Federasyona bağlı üye derneklerin artırılması 12 Eylül 1980’ne kadar 1 sene 8 ay içinde Federasyonumuz 130 Kur’an kursu derneğine çıkmıştır)

Eğitim; Federasyona katılan denek mensuplarının eğitilmesi bütün bir federasyonun bir kalp bir vücut gibi çalışmalarının temini. Aylık Federasyon şura toplantılarının yapılması, Bölge toplantıları ile üyelerimizin ve halkın şuurlandırılması.

Kurslarda öğrenim gören erkek ve kız öğrencilerin şuurlandırılmaları, Kur’an-ı Kerim yarışmalarının yapılması, geceler ve toplantılar tertiplenmesi, gençlere görevler verilmesi. Evrensel Kur’an okuma yarışmalarına katılınması.

Tanıtma; Federasyonun ülke çapındaki faaliyetlerinin medya kanalıyla bütün kamuoyuna duyurulması, halkın Kur’an kurslarına maddi ve manevi desteklerinin sağlanması,

Yardımlaşma; Kur’an kurslarının elinde kullanmadığı veya kullanamadığı imkânların diğer kurslar tarafından kullanılması, Kur’an kurslarından yetişen gençlerin lise ve üniversitelere yönlendirilmesi, onlara yurt ve evler kurulması, gençlere burs verilmesi.

Müesseseleşme; Çalışmalarımızın gerektirdiği müesseselerin kurulması, işletilmesi, bunların bakım ve korunmaları.

Kur’an kurslarımızın ve Federasyonumuzun Kamu yararına çalıştıklarının belgelenmesi için onların Bakanlar Kurulu kararlarının çıkarılması için çalışmalar yapılması.

Aileye sahip olunması; Evlenme çağı gelmiş olan gençlere uygun eş bulunması, desteğe ihtiyacı olan yuvalara maddi ve manevi desteklerin sağlanması.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR