Remzi Can

Remzi Can

Ev Alıken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Alıken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev sahibi olmak ve kira ödemeden yaşamak herkesin hayalidir. Fakat yaşanan deneyimler, bu hayallerini gerçekleştirenlerin, birçok hayal kırıklığı yaşadığını da gösteriyor. Maketten seçilip aslına uygun inşa edilmeyen yapılar, sözleşmedeki büyüklüğünden farklı teslim edilen daireler gibi olumsuzluklar, konut yatırımı yapanların en sık karşılaştıkları sorunları oluşturuyor. 

Ev sahibi olma hayali kuran ailelerin şimdi bu hayallerini gerçekleştirmeleri geçmişe göre daha kolay. Birçok aile uygun fiyat ve geri ödeme koşullarıyla yeni ev sahibi olurken, konut üretimi de tüm hızıyla devam ediyor. Fakat ev alımı sırasında yaşanan deneyimler, ev alırken çok dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.

Sonradan hayal kırıklığına uğramamaları için, ev alacak olanların dikkat etmeleri gerekenler konusunda çeşitli noktalara dikkat çekmek istiyorum. Yatırımcıların en çok göz önüne alması gereken konuların başında, bölgenin kalkınma hızı ve kapasitesi, önümüzdeki 4-5 sene içinde bölgeye yapılması planlanmış ve başlanmış yatırımların geldiğini iyi gözlemlemek lazım. Çünkü günümüzde inşaat kalitesi standartları her büyük firmanın dikkat etmesi ve uyması gereken bir takım malzeme ve işçilik kriterlerine bağlıdır. Satış fiyatlarını belirleyen en önemli unsur toprağın maliyeti olduğuna göre, toprağın bağlı olduğu bölgenin kalkınma kapasitesi de yatırımcının kararındaki en önemli unsurdur.

Topraktan girilen proje ve maketten konut almanın, imalat süresince oluşacak fiyat artışlarının alıcı lehine olması ve proje tamamlanana kadar yapılan yatırımın değer kazanması gibi avantajları olduğu bir gerçektir. Maket/broşür/insert gibi pazarlama dokümanları konutun son durumu hakkında belirli bir noktaya kadar fikir verebilir, fakat firma her zaman proje tamamlanana kadar projeyi gerekli gördüğü durumlarda değiştirme/geliştirme hakkını saklı tutar. Ayrıca, teknik şartnamelerde yazan markalar genellikle ‘muadili’ sözüyle tamamlanır. Proje tamamlandığında, o mülkün satılmasındaki en önemli neden olan sosyal tesis ve yeşil alanlar tamamlanmamış olabilir. Bu ve benzeri sorunlarla karşılaşmamak için projeyi gerçekleştiren firmanın referansları ve finansal gücünün alıcı tarafından mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.

Ev alırken dikkat alınması gereken  önemli noktaları şöyle sıralayabiliriz:

• Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay olduğundan, büyük firmaların web sayfalarında listelenen, birlikte çalıştıkları çözüm ortakları ve markalar karşılaştırılmalı. İnşaat firmasının ve çözüm ortaklarının sahip oldukları ulusal ve uluslararası kalite belgeleri ve imalatları ile ilgili verdikleri garanti süreleri dikkate alınmalı.

• İşçilik kalitesinin anlaşılması için, duvarlardaki alçı ve boya düzgünlüğü, seramik derz aralıklarının eşit olup olmadığı, seramiklerin diş yapmış olup olmadığı gibi konular kontrol edilmeli. Özellikle doğrama kenarları, köşe bitişleri ve kesimlerin düzgünlüğü bize işçilik kalitesi konusunda fikir verebilir.

• Mobilya, kapı, doğrama vb. teknik şartnamede belirtilen ürünlerin de aksesuar ve işçilik kontrolü yapılmalı. Ürünler her ne kadar doğru malzeme ile yapılmış olsa dahi, kullanılan aksesuar ve doğru montaj ürünün sağlıklı kullanılmasında önemlidir.

• İmalatı tamamlanmış ve satışı devam eden projelerde, projeyi yapan firmanın, satılmamış dairelerin aidatlarını ödeyip ödemediği kontrol edilmeli.

• Dönemsel ve yıllık bütçelerin daire sahipleri ile paylaşımı ve sosyal tesislerin kullanımının aidatlara dahil olup olmadığı gibi konulara dikkat edilmeli.

• Bir kişinin bile hayatının zorlaşması, tüm aile bireylerini olumsuz etkiler. Bu nedenle, tüm aile fertleri yeni alınacak konutun lokasyonu ile ilgili fikir birliği içinde olmalı.

• Hali hazırda bölgeye yapılan ve daha sonra yapılacak yatırımların projeye katacağı değer göz önünde bulundurmalı.

• Projede jeneratör olup olmadığı, peyzaj sulaması için hangi kaynağın kullanıldığı, şantiye elektriğinden ve suyundan, konut elektrik ve suyuna geçilip geçilmediği, topraklama ve kaçak akım rölesi olup olmadığı dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

Bu hayatta belki telafisi mümkün ama zor olan şeylerden biride ev değiştirmektir.Onun için değerli okuyucular ister ev alın ister ev alacak birinin yakını olun mutlaka yukardaki bahsetmiş olduğumuz hususlara noktasında dikkatli olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Remzi Can Arşivi
SON YAZILAR