Adem Turan

Adem Turan

Enflasyon tırmanışta…

Enflasyon tırmanışta…

TÜİK Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon aylık yüzde 1.03, yıllık yüzde 19.71 olunca beklenenin üzerinde tahakkuk etmiş oldu.

Gıda ve sağlık gurubunda fiyatlarının yüksek olması, enflasyonun en belirleyici unsurları olması gözlemlendi. En yüksek aylık artış yüzde 3.48’le sağlık gurubu başı çekerken yıllık bazda ise yüzde 29.77 ile gıda ve alkolsüz içecekler başı çekti. Üretici fiyatlarındaki aylık artış 1.58, yıllık ise yüzde 29.64 olarak tespit edildi.

Aylık grup olarak tek düşüş gösteren sektör ise -0.29’la haberleşme oldu.

Mart ayı enflasyonu aylık yüzde 1.03 ile beklentilerin üzerinde arttı. Beklenti aylık artışın yüzde 0.94 olacağı yönündeydi. Yıllık artış da yüzde 19.71 ile yüzde 19.61'lik beklentiyi aşmış oldu.

Enflasyonun bu denli yüksek çıkmasında elbette faizlerin yüksek olması gerçeğini de unutmamak lazım.

Yapılan tahminler ve ekonomistler ile uluslararası finans kuruluşları yapılan değerlendirmelere göre ilk faiz indirim kararı en erken Haziran ayında alınacağı ifade ediyorlar.

Ancak bankalar konut kredi faizlerini bir miktar indirmesi sektörü biraz hareketlendirdi. Zira konut satışlarındaki kredi faizleri 2,10 seviyelerinden 1,28’lere kadar düşürmesi gayrimenkul satışlarını hareketlendirdi.

TÜİK Konya Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 2019 yılı Şubat ayı itibariyle Konya'da toplam konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %15,3 azalırken, bir önceki aya göre % 4 oranında artarak  bin 906 adet oldu.

Geçtiğimiz hafta yaptığımız, mahalli seçimlerden sonra dört buçuk yıl zaman içerisinde normal seçim gözükmediği için istikrarlı yıllar geçireceğimizi umut ediyoruz.

Yeni seçilen belediye başkanlarımızı, encümenlerimizi ve muhtarlarımızı tebrik eder, hayırlı çalışmalar dileriz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR