Adem Turan

Adem Turan

En Mutlu insanlar!

En Mutlu insanlar!

Birleşmiş Milletler  Örgütünü yaptığı bir araştırmada dünyanın en mutlu ülkelerini sıralmış. İlk onda; 1. Norveç, 2. Danimarka, 3. Avusturya, 4. Yeni Zelanda, 5. İsveç, 6. Kanada,7. Finlandiya, 8. İsviçre, 9. Hollanda, 10. ABD  Türkiye ise 14.000- dolarlık kişi başı GSMH ile 75. sırada yer almış. En mutsuz insanlar ise; 1. Orta Afrika Cumhuriyeti, 2. Zimbabve, 3. Etiyopya, 4. Pakistan, 5. Yemen, 6. Sudan, 7. Nijerya, 8. Mozambik, 9. Kenya, 10. Zambiya.

Araştırma böyle diyor. Bu tablodan ne okuyoruz?. Refah düzeyi yüksek olan iyi olan ülkeler çoğunluğu;  gayri müslim, budist hatta ateist. Fakirlik yaşayan ülkelere baktığımız zaman ise, çoğunluğu İslami seçmiş, Müslüman insanlar oluşturmaktadır.

Bu durumdan biz şikayetçi değiliz elbette. Zira, Peyamberimiz (a.s.) 1407 sene öncesi “Dünya  kafirin cenneti, mü’minin zindanıdır” buyurmuştur. Bunu en baştan kabullenmek durumundayız. Biz zenginlikte ve fakirlikte de hep şükreden milletiz. Ancak hamd sadece dille yapılmaz. Tabiidir ki; şükrün çeşitleri ve muhteviyatı vardır. Örneğin bedenin şükrü namaz kılmaktır, (Kur’an’da 99 yerde geçer) oruç tutmaktır. Zenginliğin şükrü ise zekattır, sadakadır, infaktır. Büyük ulemamızdan biri şöyle der; “Muhteris kimse, bir testiye benzer; karnı doysa da ağzı kapanmaz. Halbuki bir testiye deryaları boşaltsan, istiâbından fazla ne alabilir?”…

Yaratılmışların şaheseri olan insan,  her formatta ayakta durabilen, eza ve cefalara sabreden bir varlıktır. Mali’de, Filistin’de, Arakan’da yaşayan insanların hayat şartlarını düşünün. Fevkalade zorluklarla sınanmakta. Hani hep söylenir ya dünya imtihan dünyasıdır. Her günün ayrı ayrı sınav soruları vardır. Rabbimiz (c.c.) bize şöyle seslenir;  “Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?” (Bakara 214).

Netice olarak bize düşen; maddi ve manevi yükümlülüklerimizi yerine getirmek, hayır ve şerrin Allah’tan geldiğini yürekten inanmak ve sabretmektir. Birlik ve beraberliğimizi korumak, Yahudi’nin oyunlarına gelmemektir.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR