Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

Eleştirmek artık suç değil!

Eleştirmek artık suç değil!

Gazeteciliğin ne olduğunu insanlar pek bilmiyor. Bilmemelerinin sebebi sektörün geldiği durumdan ibaret. Türkiye’de ve Konya’da çok sayıda gazetenin varlığını hepimiz biliyoruz.

****

Bu gazetelerin büyük bir kısmında ajans ve e-posta adreslerine gelen haberler gazeteye eklenir ve okura sunulur. Bu kısmı hemen atlamayalım. Çünkü okur dediğimiz kesim artık yok denecek seviyelere geriledi.

****

Neden mi?

Gazetede çalışanların meslek tanımına uygun hareket etmemesiyle ortaya bu sonuç çıktı. Gazeteci demişken bir meslek tanımına yer vermek istiyorum.

****

Gazeteci; Kamuoyunu bilgilendirmek ve aydınlatmak üzere, toplumda meydana gelen olaylarla ilgili bilgi toplayan, bunları değerlendirerek yorumlayan ve anlaşılır bir şekilde bu bilgileri iletişim araçları ile yayınlanmaya hazır hale getiren kişidir.

****

Yani gazeteci toplum faydasına çalışan kişiye denir. Ne yazık ki ülkede ve şehrimizde gazetecilik meslek tanımına uygun faaliyet gösteren çok az insan kaldı. Ulusal ve yerel gazeteleri elinize aldığınızda bunu daha iyi anlayacaksınız.

****

Belediyelerden ve çeşitli kurumlardan gelen haberleri birinci sayfaya manşet yapmak gazetecilik değildir. Zaman zaman yapılabilir ama bunu yayın politikasına çevirmek meslek ilkelerine uymaz.

****

Gazeteci toplumun sorunlarını ele alarak gündeme taşıyan kişiye denir. Gazetede özel haber yoksa kimse o gazeteyi eline alıp okumaz. Okumuyor da zaten.

****

Gördüğünüz sorunları her yönüyle eleştirip işlerin daha verimli yürümesini sağlamakla mükellefsiniz. Eleştirmek demişken bel altı vurmayla karıştırmayalım bu kısmı. Yanlışa yanlış deseniz bile yeter.

****

Ama ne yazık ki bunu demediği gibi birde kalkıp yanlışı alkışlayan bir kesim var.

Doğru söyleyene de tepki gösteriyor bu kişiler.

****

Dün TBMM’de basın için önemli bir gelişme yaşandı. TBMM Genel Kurulunda ele alınan yargı paketinin en önemli maddelerinden biri olan ve “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” ilkesini getiren hüküm, kabul edildi.

****

Bugüne kadar eleştirel sesleri susturma amacıyla da kullanılan bu madde artık tarihe karıştı. Yani haber verme maksadını aşmayıp ölçülü bir şekilde eleştiri yaparsanız başınıza bir şey gelmez.

****

Eleştirinin olmadığı yerde çark halkın tarafında değil rantın etrafında döner. Farklı düşünceler hepimize kazandırır.

****

Tabi işin birde ekonomik boyutu var. Eleştirirsek reklamı kesmekle tehdit ederler diyorsunuz. Bu cesareti kimden alıyorlar diye düşünenleriniz de vardır. Cevap veriyorum. Sizden alıyorlar bu cesareti. Onlara öyle bir tolerans gösterdiniz ki durum bu noktalara geldi.

****

Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Ve bu zor zamanı el birliğiyle atlatmaya ihtiyacımız var. Gelin siyasi düşünceleri bir kenara bırakıp devletçi bir mantıkla ülkemiz için çalışalım.

****

Bu çağrı herkes için geçerli.

Kalın sağlıcakla...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR