Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Elden gelen öğün olmaz

Elden gelen öğün olmaz

Atasözlerimizin en değerli olanlarından bir tanesi de, “Elden gelen öğün olmaz, O da zamanında gelmez” 

Bu sebeple yerli ve milli olmanın önemini sürekli olarak ifade ederim.

Konya Şeker, Eti Alüminyum, Ereğli Demir çelik gibi tesislerimize Türk halkı olarak her zamankinden daha fazla destek olmalıyız.

Hepimiz biliyoruz ki, yerli sermayemizin güçlenmesini, yeni yatırımlar yaparak kendi kendimize yetmemizi başta Yahudi sermayesi olmak üzere yabancı sermayelerden hiç biri istemez. 

İçimizden çıkan yatırımcılarımızı ve yaptıkları üretimleri kötülemek için yerli işbirlikçileri bulurlar, bunları kullanarak halkın gözünden düşürmek isterler. 

Bunu da acımasızca yaptılar, yapmaktan çekinmediler.

Şu anda içinde bulunduğumuz virüs krizi gibi sebepler ortaya çıkınca da bire mal ettikleri ürünleri bine katlayarak satarlar.

Bir şişe kolonyanın, bir maskenin ve dezenfektanın maliyetinin üzerinde satılmasına hep birlikte şahit olduk.

Yerli ve milli üreticimiz olan KONYA ŞEKER 84 milyon litre ile Türkiye'nin en büyük üreticisi konumunda.

Şeker, kapasitesinin tamamını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kullanılmak üzere kolonya üretimine ayırması hem üretime destek verdi, hem de fiyat istikrarını sağladı.

KONYA ŞEKER YİNE CANSUYU OLDU

2019 yılında Pancar dâhil tüm ürün gruplarında 2 Milyar 547 Milyon Lira tarımsal ürün bedeli ödemesi yapan Konya Şeker tarım sektörüne can suyu oldu.

Türkiye'de ki şekerin yaklaşık %20’sini üreten Konya Şeker, 2019-2020 Kampanya Döneminde sözleşmeli ekimini yaptırdığı 15.782 üreticiden 3.124.737.815 Kg. şeker pancarı alımı gerçekleştirdi.

Pancar bedeli olarak da 1 Milyar 134 Milyon 121 bin lira ödeme yaptı. 

Diğer yandan pancar parası ödemesine pancarı teslim almadan avans ödemeleri ile başlayan Konya Şeker, 668 Milyon 53 Bin lira ayni ve nakdi avans ödemesi gerçekleştirerek üreticisine ekimden, çapaya, sulamadan hasada kadar uzanan 8-10 aylık süreçte finansman desteği sağlarken üreticisini yaklaşık 92 Milyon liralık finansman maliyetinden de kurtardı. 

Koronavirüs sebebi ile alınan önlemler kapsamında, binlerce insanımız işsiz kalırken, sayıları yüzbinlerle ifade edilen küçük esnaflarımız işyerlerini kapatıp, işsiz kalmışken, Konya Şeker’ in böyle bir karar alarak çiftçilerimizin yüzünü güldürmesi her türlü takdirin önündedir.

Pancar, Konya için altın madeni gibidir. Çiftçi kazanır. Ancak çiftçinin kazanmasından ziyade, tüm Konya ekonomisi kazanır. 

Tüm dünya gibi ülkemizin de içinden geçtiği zor süreçte şeker pancarının ve milli sanayinin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. 

442 BİN 150 TON ŞEKER 

Konya Şeker 2019-2020 kampanya döneminde sözleşmeli ekimini yaptırdığı 15.782 üreticiden 3.124.737.815 kilogram şeker pancarı alımı gerçekleştirdi, üreticisine pancar bedeli olarak 1 milyar 134 milyon 121 Bin lira ödeme yaparak yerli ve milli olduğunu gösterdi. 442 bin 150 ton şeker üretti.

2000’li yılların başında tek şeker fabrikasına sahipken 1.236 kişiyi istihdam edebilen Konya Şeker, Konya’da kurduğu üretim tesisleri sayesinde istihdam rakamını yaklaşık 12 kat arttırarak yaklaşık 15 bine çıkardı. 

Doğrudan istihdamdan daha büyük bir katkıyı tarımsal istihdam ve yan sektörlerde sağlayan Konya Şeker, 15.782 çiftçiye pancar ekimi yaptırırken, alımını yaptığı diğer 32 ürün ile birlikte 50 bin üreticiden doğrudan tarımsal ürün alımı gerçekleştiriyor.

Aile işçiliğinin yaygın olduğu sektörde ortalama her aileden 3 kişinin tarımsal faaliyete katılımı düşünüldüğünde (mevsimlik tarım işçileri ve yevmiyeciler hariç) Konya Şeker bölgede yaklaşık 150 bin tarımsal istihdam sağlıyor.

Bütün bu veriler göz önüne alındığında, Konya Şeker’ in başarılı yönetimi ön plana çıkıyor.

Başta Başkan Recep Konuk, yönetim kurulu üyeleri, çalışanları ve ortakları ile hepsine daha fazla sahip çıkmalıyız, daha fazla destek olmalıyız.

Zira “Elden gelen öğün olmuyor, o da zamanında gelmiyor”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR